SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Mám barevnou krabici a svařuji Jäkl 20 x 20 x 2,0 mm EN AW-6060 AlMgSi0,5. Rám (uzavřené okno, obdélník cca 600x300 ) mi však občas praskne.Není to ani moc namáhané staticky, drží to lehké značky, jen se to občas převáží (hodí do auta atp.). Napřed jsem myslel, že to musí vyzrát, tak jsem to neřešil a další rámy vařil s přídavkem více materiálu (cca 5-10mm vysoká rohová housenka, možná jsem i ten AL už přehřál?:-(), ale nyní po půl roce zjišťuji, že mně některé rámy stejně praskly. Je mi jasné, že to nebude pevné jako ocel se kterou nemám problémy, ale zdá se mi to špatné a myslím, že dělám někde chybu. Rámy jsem vařil natupo a říkal si, že se to třeba zlepší, když budu řezat 45st úhly a ty svařovat, ale než začnu další pokusy, tak jsem se chtěl zeptat zkušenějších, zda nedělám chybu jinde. Například, že nepředehřívám/neochlazuji postupně, ale myslel jsem že to u tak malého profilu tak fatálně vadit nebude, ale teď si nejsem jistý.
Jsou nějaké obecné a časté chyby při vaření takového AL...
děkuji
Editoval prezident (21-05-2012 22:34:32)
Jaký přídavný materiál používáte?
Kde to praská ve svaru nebo vedle svaru
Jaký přídavný materiál používáte?
-to co mi dali u Choboli na tyto sváry. Ptali se zda to chci na plechy nebo na jekly a dal mi tuším AlMg, ale musím pohledat účtenku už si to nepamatuji
Kde to praská ve svaru nebo vedle svaru?
-to budu muset zjistit. Teď to nevím protože je nemám u sebe. Bylo to přebroušeno a zalakováno komaxitem a budu to muset tedy rozpytvat
Staré vzorky by som neriešil a skúsil urobiť pár skúšobných zvarov na novom kuse, vždy zvariť len jednu stranu jokla a zlomiť , podla mna to malo slabý prievar a tým že sa obrúsil prebytočný zvar, tak to tam prasklo
a sme zase u toho. Svar je svat a ten se nemá brousit. Někteří tvrdí že svár je ozdoba a tak má i vypadat. Nejsi nahodou brusič