SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den potřebuju poradit jak na zapájení mosazné příruby do měděné nádoby (staré lázeňské kamna) Hlavně jakou pájku použít a čím očistit povrch. Ta nádoba je zřejmě pájená cínem, aspoň to tak vypadá.
Doporučuji topenářskou pájku- stříbrná. Na pájení stačí bohatě obyčejný propanbutanový plamen. Zeptejte se v prodejně topenářských věcí- určitě vám poradí s výběrem čistidla..
no jo já potřebuju jednu přírubu a mám doma jen cín pro klempíře, a ta stříbrná pájka stojí kolem 500
Odkud jste? Mohl bych vám kousek odmotat- mám nějaký zbytky se stavby- kupoval jsem celejch půl kila........... Nebo se zeptejte v hospodě- jistě někdo bude mít nějaký zbytek......
normálně to koupíš pod tímto názvem http://starozitnosti.hyperinzerce.cz/os … ha-vychod/
Editoval franišek (01-05-2012 18:46:59)
Brutárrr...................
tomape napsal(a):
Brutárrr...................
brutar nesprchuje ale jen ohřívá vodu do vany.
Místo kravinek poraďte jaké tavidlo mám zítra koupit. Myslím že to vyhraje obyčejná sírovka.
Kyselina sírová? To si tu měď pěkně přeměníš na měďenku- doporučoval bych tavidlo, které používají topenáři.....
http://www.kempergroup.cz/produkty/pajk … d25ff88c35 (pájecí pasta na měď na základě chloridu amonného a chloridu zinečnatého- stojí cca 40Kč- mám s ní dobré zkušenosti)
Já když pájím měď, mosaz nebo i ocelové lanka, tak si očistím normálně kyselinou chlorovodíkovou (Hcl) Chce to pak jen pořádně umýt.. Jde to pak parádně.
Jinak tyto kamna měli v koupelně jedni známí co si pamatuju, ještě tak před 15 lety...
Editoval Rellik (02-05-2012 06:51:07)
Lázeňská kamna, to byla taková hodně vysoká úzká kamna až ke stropu, spaliny procházely rourou středem kamen a kolem roury byla nádrž na vodu. Mělo to docela velkou účinnost.
Brutar je velký nízký kotel na litinové noze, topeniště bylo v té noze pod kotlem, spaliny procházely pláštěm kolem cca 2/3 kotle a potom do komína.
Proč by nemělo stačit tu přírubu připájet obyčejnou cínovou pájkou? Pokud to není nějaké pájení spoje na tupo, kde by bylo třeby vyšší pevnosti stříbrné pájky, musí i na tlak vodovodního rozvodu stačit ten cín. Jedině, neuvažoval bych s použitím levné klempířské pájky, která je spíš olovo s cínem, ale pájku používanou dnes na pájení vodovodních a topenářských měděných trubek. čistý cín s trochou mědi nebo stříbra 2 - 3 %.
Kyseliny chlorovodíkové na očištění mědi bych se nebál. Je to třeba jen pořádně opláchnout. Běžná tavidla na cínovou pájku s chloridem amonným a zinečnatým jsou prakticky úplně stejně korozivní jako čistá kyselina. A pokud ještě obsahují něco jako kalafunu , navíc se i obtížně oplachují. Takže vzhledem k následné korozivnosti bývají tyto tavidla dost problematická.
Čisté bezkorozívní a zároveň klempířské pájení se dá udělat starým osvědčeným způsobem tak, že se místo pořádně očistí kyselinou nebo klempířskou vodičkou, chloridem zinečnatým s kyselinou chlorovodíkovou, potom důkladně opláchne a hned potom ještě na mokré se pájí, s tavidlem jen s čistou kalafunou. Na dobře očištěném kovu čistá kalafuna většinou úplně stačí. Otec to kdysi takhle běžně dělal jen s obyčejnou pryskyřicí oloupanou ze smrků, byl vyučený klempíř ještě z první republiky.
Editoval Radim (02-05-2012 08:18:54)