SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
tak vam přeji hodne vyvařenych elektrod prozačatek použijte na učeni nejake 2.5 rutilky až se snimi naučíte dělat pěkne svary tak bych potom používal bazicke neboli eb 121
Kup si rutilen 13- cena okolo 400Kč- Vaří pěkně, a zapalování je také pěkné- nekupuj na začátek esab- zbytečně drahej...........
alll napsal(a):
tak vam přeji hodne vyvařenych elektrod prozačatek použijte na učeni nejake 2.5 rutilky až se snimi naučíte dělat pěkne svary tak bych potom používal bazicke neboli eb 121
Děkuji ALL
Uvažoval jsem pro začátek o nějakých elektrodách které jdou na tu Gama 160 ale nevěděl jsem jaké elektrody jsou na tu Gamu dobré. Tak že pro začátek a pro Gamu 160 doporučujete RUTILKY 2.5.
Já se moc nevyznám co jsou bazické a co jsou rutilky,ale to se snad naučím je rozeznávat.
tomape napsal(a):
Kup si rutilen 13- cena okolo 400Kč- Vaří pěkně, a zapalování je také pěkné- nekupuj na začátek esab- zbytečně drahej...........
Dobře,skusím tu značku Ruliten 13, rád poslechnu starší a skušenější.
Chtěl jsem se ještě zeptat, jak budu svařovat elektrodama a budu mít na sobě rukavice může mně to pokopat jak budu držet v jedné ruce svářečku a v druhé ruce si přidržovat tu konstrukci kterou budu svařovat?
Tady je video: http://www.youtube.com/watch?v=zWdgEaXW … re=related
Alle mám strach jak budu svařovat a druhou rukou si přidržovat konstrukci že dostanů pár ran s elektriky.
nekopne ťa to, lebo držiak elektród je izolovaný od elektródy.
kopnúť ťa to môže ak budeš vkladať elektródu do klieští a súčasne sa budeš dotýkať uzemnenej časti.
takže si stále skontroluj, či nemáš deravé alebo mokré rukavice, a pri vkladaní elektródy si dávaj pozor, aby si sa nedotýkal, napríklad kolenom, uzemnej časti.
hlavne nezváraj hneď po daždi, alebo nebodaj počas dažďa.
a k tým elektródam: na obale si skontroluj na aký pól ich máš zapojiť. Rutilové elektródy sa väčšinou napájajú na mínus pól a zemniaca svorka na plus pól. Pri bazických je to opačne. Teda elektródu na plus pól a zemniacu svorku na mínus pól.
odporúčam ti kúpiť si najskôr pár rutilových a potom prejsť na bazické elektródy. S tými bazickými sa ťažšie zapaľuje oblúk, ale zvar je oveľa kvalitnejší.
Editoval pavolpi (18-04-2012 00:12:48)
Tomu moc nerozumím: hlavne nezváraj hneď po daždi, alebo nebodaj počas dažďa. skus to nějak přeložit do češtiny
pozor na mokre prostředí po dešti a pod ani ja sam nesvařuji pokud je mokro rdši počkam až matroš obeschne poatavim gamu na nejakou židli, štokrle aby vyla vyše když svaruji neco ve vyšce a kyž jeto na zemi a je zem mokra tak dam teřeba pod ni kus desky suche aby byla v suchu elektronika nesnaší mokro tak pozor nato!!! a hlavne pozor na mokre rukavice, oblečeni mušeš dostat pěkny kopance 90V přizapnutem hodstartu už z clověkem pěkně zamavá... před prvni svarem si dobře přečti navod k používaní inventoru gama 160.. jaho nečet jsem profi svařeč tak to znam ze svařecí školy...
alll napsal(a):
pozor na mokre prostředí po dešti a pod ani ja sam nesvařuji pokud je mokro rdši počkam až matroš obeschne poatavim gamu na nejakou židli, štokrle aby vyla vyše když svaruji neco ve vyšce a kyž jeto na zemi a je zem mokra tak dam teřeba pod ni kus desky suche aby byla v suchu elektronika nesnaší mokro tak pozor nato!!! a hlavne pozor na mokre rukavice, oblečeni mušeš dostat pěkny kopance 90V přizapnutem hodstartu už z clověkem pěkně zamavá... před prvni svarem si dobře přečti navod k používaní inventoru gama 160.. jaho nečet jsem profi svařeč tak to znam ze svařecí školy...
Nevím jak to popsát video jsem tu dal ale nevím jak to napsat.
V pravé ruce mám kabel s elektrodou a druhou ruku mám volnou, tak se nahnu třeba nad železnou židli kterou chci svařit a tak začnu jednou rukou svařovat a druhou ruku mám volnou.
Chtěl bych použít i tu druhou ruku kterou bych si tu židy přidržoval a další rukou svařoval,ale mám strach že dostanu kopanec.
V tom mám zmatek!!
škoda že není na to nějaké video na internetu na toto téma. ty bys asik na toto tema video nenatočil že ALL?
juras13 napsal(a):
alll napsal(a):
Nevím jak to popsát video jsem tu dal ale nevím jak to napsat.
V pravé ruce mám kabel s elektrodou a druhou ruku mám volnou, tak se nahnu třeba nad železnou židli kterou chci svařit a tak začnu jednou rukou svařovat a druhou ruku mám volnou.
Chtěl bych použít i tu druhou ruku kterou bych si tu židy přidržoval a další rukou svařoval,ale mám strach že dostanu kopanec.
V tom mám zmatek!!
škoda že není na to nějaké video na internetu na toto téma. ty bys asik na toto tema video nenatočil že ALL?
Klidně to tak můžeš dělat, nic ti to neudělá. Já si kolikrát přidržuju i samostatnou elektrodu...
je to tak ako napísal alll a Rellik. Nekopne ťa to. Ja si bežne takto zváraný materiál pridržiavam druhou rukou.
po daždi (dešti) je všetko mokré a teda aj rukavice by si mal hneď vlhké, a elektronika sa tiež neznáša s vodou.
Editoval pavolpi (18-04-2012 09:45:05)
90 volt není zas tak vysoké napětí. Musel by si být politý slanou vodou, aby kopnutí 90 volt bylo devastující. Pokud máš srdce v pořádku. V praxi stačí , když budeš pracovat v suchém prostředí a vzniklý odpor ty kopnutí oslabí na nějaké výchovné.
Jinak při svařování , jak už napsali výše, držák elektrody je izolovaný a tak klidně můžeš druhou rukou svařenec přidržovat, nic se nestane. Problém by byl akorát při nasazování nové elektrody, pokud by si měl nohou, kolenem atd kontakt s uzemněným svařencem nebo pokud by byl svařenec spojená se zemí, tak přes vlhké boty. Ale elektroda se dá klidně měnit i pomocí třeba izolovaných kombinaček...
Kopnutí při svařování je tedy jen otázka nějakých náhodných doteků při nějaké nepozornosti.
Editoval Radim (18-04-2012 09:59:25)
Při sváření jsem vždy celý oblečený včetně obou rukavic. Uzeměného svařence se dotýkám přes boty, kalhoty nebo rukavici a při výměně elektrody se jí dotýkám přes rukavici a její obal. Nepředpokládám tedy, že by stejnosměrných 90V prošlo cestou svařenec - rukavice - já - rukavice - obal elektrody - elektroda. Běžně jsem opřený nebo klečím na svařenci (kalhoty) a přitom nasazuji novou elektrodu (v rukavici).
Nebo mi to někdo vyvrátí (nevím jak silnou izolací stejnosměrných 90V projde)?
Editoval robi (18-04-2012 10:35:08)
robi napsal(a):
Při sváření jsem vždy celý oblečený včetně obou rukavic. Uzeměného svařence se dotýkám přes boty, kalhoty nebo rukavici a při výměně elektrody se jí dotýkám přes rukavici a její obal. Nepředpokládám tedy, že by stejnosměrných 90V prošlo cestou svařenec - rukavice - já - rukavice - obal elektrody - elektroda. Běžně jsem opřený nebo klečím na svařenci (kalhoty) a přitom nasazuji novou elektrodu (v rukavici).
Nebo mi to někdo vyvrátí (nevím jak silnou izolací stejnosměrných 90V projde)?
k tomuto môžem povedať to, že záleží aj na type obalu elektródy. Väčšia pravdepodobnosť zasiahnutia prúdom je u rutilových elektródach z dôvodu toho, že majú vodivý obal. Iné je to u bazických, tam je obal nevodivý. No a ten odpor tých rukavíc a oblečenia záleží aj od stupňa vlhkosti. V lete to nemusí byť dážď, ale aj pot. Čím je teplejšie, tým sa človek viac potí.
pavolpi napsal(a):
robi napsal(a):
Nebo mi to někdo vyvrátí (nevím jak silnou izolací stejnosměrných 90V projde)?k tomuto môžem povedať to, že záleží aj na type obalu elektródy. Väčšia pravdepodobnosť zasiahnutia prúdom je u rutilových elektródach z dôvodu toho, že majú vodivý obal. Iné je to u bazických, tam je obal nevodivý. No a ten odpor tých rukavíc a oblečenia záleží aj od stupňa vlhkosti. V lete to nemusí byť dážď, ale aj pot. Čím je teplejšie, tým sa človek viac potí.
Našel jsem k tomu nějaké informace. Hranice nebezpečného stejnosměrného proudu je uváděna 10mA. V normách a předpisech se počítá s průměrnou impedancí lidského těla 2000ohm. To znamená, že nebezpečné je už napětí od 20V. Kůže má ale impedanci závislou podle vlhkosti a pokud je suchá, má i více než 10kohm a v tom případě vychází nebezpečné napětí od 100V.
Z toho mi vyplývá, že přímý dotyk kůže na svařenec a elektrodu současně je prakticky vždy nebezpečný. V případě dotyku přes oblečení/rukavice záleží na jejich vlhkosti a záleží na ní opravdu hodně.
Tak to vyskouším, a to můžou bejt i ty klasické rukavice co použivaji zedníci pro práci nebo to musí bejt svářecké rukavice?
A poslední otázka- Kolik stojí svářecký štít? Stačí obyčejný co je dodaván k novým trafo svářečkám,já jsem si uvědomil až dnes že žádnej svářeckej štít nemám a tak hledám i použitej.Všechny prachy co jsem mněl dál jsem do té svářečky ale zapomněl jsem na štít. Škoda že tu nikdo NEDARUJE nějakéj použitej štít kterej už nepouživá.Za cenu poštovného.
juras13 napsal(a):
Tak to vyskouším, a to můžou bejt i ty klasické rukavice co použivaji zedníci pro práci nebo to musí bejt svářecké rukavice?
A poslední otázka- Kolik stojí svářecký štít? Stačí obyčejný co je dodaván k novým trafo svářečkám,já jsem si uvědomil až dnes že žádnej svářeckej štít nemám a tak hledám i použitej.Všechny prachy co jsem mněl dál jsem do té svářečky ale zapomněl jsem na štít. Škoda že tu nikdo NEDARUJE nějakéj použitej štít kterej už nepouživá.Za cenu poštovného.
rukavice si kúp radšej kožené zvaračské za nejakých 3 EUR.
pred tým ako som si kúpil samostmievaciu kuklu, som používal obyčajnú za 13 EUR s filtrom číslo 11.
výber filtra záleží podľa toho akým prúdom chceš zvárať, čím väčší prúd tým väčší filter.
tu si pozri tabuľku: http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2007011801
hľadaj tabuľku označenú "Svařování el. obloukem obalenou elektrodou (MMA):"
pavolpi napsal(a):
juras13 napsal(a):
A poslední otázka- Kolik stojí svářecký štít? Stačí obyčejný co je dodaván k novým trafo svářečkám,já jsem si uvědomil až dnes že žádnej svářeckej štít nemám a tak hledám i použitej.Všechny prachy co jsem mněl dál jsem do té svářečky ale zapomněl jsem na štít. Škoda že tu nikdo NEDARUJE nějakéj použitej štít kterej už nepouživá.Za cenu poštovného.rukavice si kúp radšej kožené zvaračské za nejakých 3 EUR.
pred tým ako som si kúpil samostmievaciu kuklu, som používal obyčajnú za 13 EUR s filtrom číslo 11.
výber filtra záleží podľa toho akým prúdom chceš zvárať, čím väčší prúd tým väčší filter.
tu si pozri tabuľku: http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2007011801
hľadaj tabuľku označenú "Svařování el. obloukem obalenou elektrodou (MMA):"
číslo skla asi pravděpodobně 11
č. 11 je v domácich podmienkach asi najpoužívanejšie.
juras13 ved som ti to písal , mal si kúpiť novú GAMU160 + káble, + samostmievačku + balík elektrod na splátky a neoholil by si sa do poslednej koruny... Samostmievačka stojí cca +- 1000,- Kč , ak by si zváral niečo v nie zrovna ideálnej polohe velmi by si ju ocenil, respektíve v hociakej polohe... Myšlienky že ved tebe stačí obyčajná hod za hlavu. To čo si dal za hotové si mohol dať akontáciu a zvyšok na 6 mesiacov , čo by bolo pár stoviek mesačne - žiadna tragédia.
Editoval ivko (18-04-2012 15:04:54)
ivko napsal(a):
juras13 ved som ti to písal , mal si kúpiť novú GAMU160 + káble, + samostmievačku + balík elektrod na splátky a neoholil by si sa do poslednej koruny... Samostmievačka stojí cca +- 1000,- Kč , ak by si zváral niečo v nie zrovna ideálnej polohe velmi by si ju ocenil... To čo si dal za hotové si mohol dať akontáciu a zvyšok na 6 mesiacov , čo by bolo pár stoviek mesačne - žiadna tragédia.
Ahoj Ivko
Já som tu Gamu 160 koupil uplně novou so zárukou z normalného obchoda přez internet a i s kablema ale za hotové peňáze.
Akorád jsem nedomyslel že nemám štít a ani elektrody,byl jsem tak zaslepenej do té svářečky že jsem koupil jenom svárečku a kable.
Hlavně že ta Gama 160 je s Obchodu a se zarukou i s kablema je 24 měsíců.
Jsem vůl že jsem ten štít a elektrody dříve nesehnal. To se stává že někdo je zaslepený do svárečky i s kablema a na štít a elektrody si nespomene.
Budu muset čekat do další výplaty. :-)
To sa stáva, ono každý by chcel danú vec čo najlacnejšie, ale vždy je nejaká spodná hranica ktorá sa podliesť nedá... A je jedno či to je zváračka, auto, počítač alebo ...
Ahoj "juras13". Ze tvých dotazů je zřejmé, že jsi ještě nikdy nedržel svářečku v ruce. Proto by pro tebe bylo nejlepší, před samotným začátkem sváření, sehnat si pár knih o svařování elektrickým obloukem nebo poprosit nějakého zkušenějšího svářeče o první seznámení se svařováním, elektrodami, vedením elektrody, nastavením proudu. Je toho hodně k učení. Jinak budeš hodně dlouho tápat a trápit se, než se něco málo naučíš. Nemysli si, že zapneš svářečku, nasadíš kuklu a pojedeš. Přesto ti přeji hodně štěstí a ať se ti daří. Jole.
Editoval jole (18-04-2012 15:31:34)
jole napsal(a):
Ahoj "juras13". Ze tvých dotazů je zřejmé, že jsi ještě nikdy nedržel svářečku v ruce. Proto by pro tebe bylo nejlepší, před samotným začátkem sváření, sehnat si pár knih o svařování elektrickým obloukem nebo poprosit nějakého zkušenějšího svářeče o první seznámení se svařováním, elektrodami, vedením elektrody, nastavením proudu. Je toho hodně k učení. Jinak budeš hodně dlouho tápat a trápit se, než se něco málo naučíš. Nemysli si, že zapneš svářečku, nasadíš kuklu a pojedeš. Přesto ti přeji hodně štěstí a ať se ti daří. Jole.
Ahoj Jole
Už jsem svařoval jak cočkem tak i trafo svářečkou,ale člověk se pořád učí celej život i ze svých chyb,a votom to je.
Je to dva až tři roky co jsem to nedržel v ruce a lecos jsem zapomněl a to se někdy stává každému.
Jinač děkuji za přání a budu se snažit abych s lepiče přešel ke svařovaní krásných svárů.
Jestli můžu doporučit u elektrodového svařování je lepší samostmívací - líp se trefíš kam chceš. Na druhou stranu pokud klepeš víckrát hrozí nějaký ten problik, ale není to žádná hrůza.
Jinak s těmi 20-90V nemá cenu něco řešit. Mě už koplo kde co. Od baterie v autě, přes zásuvkových 220V (jen to brní) až po vysoké napětí v televizi co jde do obrazovky - cca 18000V (u černobílé TV) a že by mi to nějak vadilo se říct nedá. Dokonce sem znal jednoho, kterého koplo 380V (opět zásuvka) a taky to ustál v pohodě. Já když si teď vzpomínám tak sem dostal ožeh i od svářečky na učňáku - upálil se mi kabel za kleštěmi při vaření 3.15 elektrodou a shodou okolností sem neměl pravou rukavici - ruka byla trochu opálená - po týdnu to zmizlo...
Takže s chutí do toho...
Dneska jsem si vytahl gamu na par bodu va vyfukovm kolenu kde je na felicii lambda sonda byla uhnita příruba směrem ke katalizatoru přírubu jsem sehnal novou starou uhnitou jsem odbrousil flexou a novou jsem napasovalz lechce přisubovanymi srouby i na svodech i na katalizatoru pořeboval jsem udělat 2 body abych mohl přírubu zavařit ceočem tak jsem dal zemnicí klešte na koleno vzal 2.5 elektrodu nejakou rutilku nastavil 80A nechl jsem hodstart nastaven lechce jsem elektrodu přiložil k materialu a pekne se zapalil oblouk udelal jsem hefta a ješte jednoho přioddalovani elektrody od matroše se oblouk nechal i dobře natahnout skoro i 1 cm než zhasnul...