SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
prcekDave napsal(a):
To jsem kontroloval jako první...teda zvenku,kleště na čistem matrošu,bajomet řádně zasunut,spoje na kabelu dotažené.
Je důležité správný tlak vzduchu, i vlhkost stlačeného vzduchu může dělat problémy při zapalování. Některé stroje mají dokonce čidlo na vlhkost, které přerušuje při silné vlhosti zapálení. Pokud se tak stane, je třeba odloučit vodu z nádobky odlučovače a krátce spustit start bez zapálení, aby se případná vlhkost vyfoukla z hadic. Ne všechny přístroje jsou takto vybaveny. Další možná příčina je značně opotřebované Hafnium na elektrodě, na což některé plazmy také reagují vynecháváním nebo nemožností zapálení oblouku. Nutno včas elektrodu vyměnit. Jole.
Take premyslim o plasme bohuzel za jedine rozumne prachy ktere jsem ochotem investovat (na me kuteni bude bohate stacit) se da sehnat jen u berlanu.Jinak jsem nasel tenhle odkaz na kterem se probira je tam i par praktickych rad.
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto … mp;t=37336
Jinak autogenem jsem se toho napalil pomerne hodne hlavne od ruky dle rysek a na drtivou vetsinu veci(konstrukce plechy? I U profily) byly rezy dostacujici, jeste dnes kdyz delam prostupy na silnostennych jäklech radeji sahnu po autogenu.Nicmene hlinik nebo nerez jdou jedine plazmou.
Editoval Honza007 (07-04-2012 14:10:58)
U toho berlanu píší, že je potřeba kompresor s výkonem 120l/min., což je hodně málo a nebude v žádném případě stačit na plynulý delší řez. Normálně je potřeba výkonu alespoň 250l/min. A to je ještě výkon výstupní. Výrobci udávají u kompresorů většinou ssací výkon, který je na první pohled dostačující, jenže na výstupu je výkon zhruba poloviční. Když, tak se musí menší výkon kompresoru kompenzovat větším zásobníkem. Jole.
Což o to kompresory mám dva oba tedy s motory kolem 1 kW jeden stavěl táta jednopísták tipuji avie a pak po dědovi starý pomaloběžný dvoupísták ten asi předělám motor 2,4kW a cca 30procent větší otáčky na ale když je pustím najednou tak to už určitě stačit bude .
No jo to se to pak vesele řeže
To Michal01 : mal so to co mas ty ale na doma som ho radsej vymenil za 1valec na 150litrovej nadrzi ale original ORLIK.
Kupil som plazmu od formica For cut 40 maximalna spokojnost ako s plazmou tak s kompresorom.
1valec uz dnes nieje problem zohnat komplet v perfektnom stave niekde medzi 350-400e a to uz treba fakt zvazit ci investovat cas,peniaze a energiu do nejakeho bastarda... ale pre koho je aj cesta ciel nech sa paci. :-)
jole napsal(a):
Je důležité správný tlak vzduchu, i vlhkost stlačeného vzduchu může dělat problémy při zapalování. Některé stroje mají dokonce čidlo na vlhkost, které přerušuje při silné vlhosti zapálení. Pokud se tak stane, je třeba odloučit vodu z nádobky odlučovače a krátce spustit start bez zapálení, aby se případná vlhkost vyfoukla z hadic. Ne všechny přístroje jsou takto vybaveny. Další možná příčina je značně opotřebované Hafnium na elektrodě, na což některé plazmy také reagují vynecháváním nebo nemožností zapálení oblouku. Nutno včas elektrodu vyměnit. Jole.
Tak opáleným hafniem to nebude,dělá to i při nové trysce a elektrodě,vlhkost snad taky ne,jedu přes 2 odkalovače,jeden na výstupu kompresoru a druhý na plazmě.
Snad ten tlak vzduchu...je pravda že tam mám nastaveno 6-7 bar,aby to lépe vyfoukávalo......a možná to sfoukáva i plamen,nebo co.....ale čím je způsobováno že se tryska přílepi k materiálu? ..když běžně se s tímto hořákem da řezat i tažením po materiálu...
měl jsem ten problém taky u své plasmy 100A Ben Royal a vyzřešil jsem to s přidáním časového relé kterým asi na 1 sekundu snížím tlak při zapálení na 2 atmosféry,po té upravě to zapálí pokaždé
moje plazma to mela od výroby taky na pilotní oblouk sníží tlak . to špatné zapalování muže být i nečistotami mezi tryskou a elektrodou také si dej pozor na to jaký trysky na to dáváš už se mi stalo že sem koupil na oko stejné trysky ale byli trochu výšší než orig. tim vznikla větší mezera mezi tryskou a elektrodou a taky to špatně zapalovalo a taky to zapaluje huř když použiju příliš tenké trysky např. 1.1 ted řežu s 1.4 a je to ok tlak mezi 5 a 7 je ideal 8 už je trocu moc
tak tak ... napetie naprazdno na plazme je okolo 200-300V ... pri zapaleni obluka klesa a pri pouziti velkeho tlaku, prietoku vzduchu dochadza k sfukavaniu obluka. V kazdom pripadne zkracuje to zivotnost trysky aj spicky.... tak ze netreba to s tlakom prehanat... (samozrejme drahe profi plazmy su na tom podstatne lepsie)
Editoval Atlan (05-02-2013 13:48:01)
Tak první si teda pohraju s tlakem a nastavím tam tlak určeným výrobcem 0,2-0,4 Mps ...ono těch 0,6-0,7 je asi moc.....jsem si myslel že ten větší tlak je lepší kvůli vyfoukaváni materiálu....ale to je ten problém...takže prvni to vyzkouším se správnym tlakem a pokud to nepomůže,tak budu laborovat dál
Ak nepomôže nastavenie tlaku, treba rozobrať a prezrieť PC boardy, či tam nie je poškodená nejaká súčiastka. Aký je tam typ horáka? Tieto lacné plazmy s horákom nemajú možnosť rezania ťahaním po povrchu materiálu. Rieši sa to pomocou nádstavcov.
Tak pozeram ze Ta plazma TUTSON40 ma len dve trafa a dava 40A a Beraln ma 3 trafa, tak ze v buducom roku ked bude cas preverim kolko prudu je schopny dat BERLAN a po uvazeni mozno dojde k posunutiu prudoveho rozsahu, otazkou je ci to vydrzi primar a zasuvkovy obvod.
http://www.svarecky-obchod.cz/plazmove- … akt#tabs-1 Tady píšou "rychlý náběh za pomoci pilotního oblouku." Tak se chci zeptat jestli ho ta plasma má ?
Ten pilotný oblúk nemá. Tentto áno ale je na 3fázový prúd http://www.svarecky-obchod.cz/plazmove- … hf-mma.htm