SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravím, dnes jsem koupil svářečku KS 200. Na místě jsem ji vyzkoušel, vařila krásně. Hodil jsem ji na přívěs za osobák a jel po naší drncavé dálnici 100 km domů. Když jsme dorazili domů, museli jsme předělat zásuvku na staré "elipsové" keramické, protože na této svářečce již byla kulatá plastová a my doma máme ty staré. Po rozdělání zásuvky jsme ale zjistili, že svářečka je zapojená jen na dvě fáze a zemák. Nevím jestli je to dobře. Řekl jsem si, když vařila jim, proč by tak nevařila nám. Zapojili jsme ji tedy také na dvě fáze a zemák. Po spuštění svářečky se roztočí chladič (větrák) ale když chci vařit, svářečka ani neprskne. Poraďte prosím co by s ní mohlo být. Nevím jestli se jí mohla něco státi, když se převážela a přívěs "drncal". Děkuji za odpovědi.
Zajímá mě: - stačí zapojení na dvě fáze, - mohlo se jí něco stát při převozu?
To zapojení na dvě fáze je v pořádku, KS 200/250 je dvoufázový stroj, viz blokové schéma tady.
Otřesy jsou pro KS smrtící. Nejčastěji praskne nějaká silová spojnice. Spojnice jsou z hliníkového plechu a praskají velmi rády. Obvykle prdne někde dole, kde na to není vidět a musí se polovina svářečky vyndat z kastle Oprava je jednoduchá. Stačí vzít kus svářecího kabelu cca 35mm2, naletovat oka a dát to místo té pásnice. Nebo ji vyrobit novou z měděné pasoviny. Spojovat ten hliník se moc nedoporučuje, ale když se to udělá pořádně i to je nouzově možné. Pokud to nebude prasklá spojnice, je možné že se uklepal nějaký kablík z řídící desky nebo jinde. Dá se to najít a přiletovat. Ale sázím spíše na tu hliníkovou pasovinu. To fakt praská moc rádo. S KS se prostě nesmí klepnout, to známe... :-)
Jo, a jestli to má konektor na dálkové ovládání, mrkněte se jestli to nemáte přepnuté na "dálku". Bez připojeného dálkového ovladače je interní potenciometr odpojený a svářečka je nastavena na minimální proud! Ale to by alespoň trochu prskla.
Dík za odpověď. Dostala dost ran, takže to bude asi ono.
este kouknete na ridici desku ,jestli se neprerusil vyvod k nejakemu obeznimu kondenzatoru
Hele, nez to rozdelame, chci se zeptat jestli je nutne dorzet prumer kabelu, kterym se nahradi hlinikova pasovina.
Je nutne dodrzet prumer, protoze je to sekundar a tam jsou velke proudy. Hlavne jit od privodu, tzn vidlice,jistic,pasnice, svornik. A nebo se mi dostkrat stalo ze byl utrzenej treba nejakej kondik na regulatoru, tak projit i regulaci.
Tak nakonec byli prasklé dvě hliníkové pásoviny, ale ještě to nemáme v kupě. Nevadí, že jsme tu jednu pásovinu zkrátili a vyvrtali nové dírky (byla ulomená hned u šroubu) a ta druhá je již nytovany... ale s tym nytovanym to puvodnimu majiteli varilo..
No to nýtování neni nejlepší bude tam zbytečný přechodový odpor .Dej tam radši kabel.
takže mám tu pásovinu nahradit 9mm průměr kabelem s dvěma "očkama"?
Editoval TeSi (06-07-2008 08:43:49)
Chlapi, moc dík za rady. Svářečka již vaří.
pri počítaní je najednoduchšia teória hliník : med = 1,5 : 1
Prosim Vás, kolik má dávat KS 200 voltu na prázdno. Zapl jsem svářečku, nastavil cca. 100, vzal multimetr (žádný supermarketový) a na kleštích i výstupu ze svářečky jsem naměřil 47 - 47,1V. Je to v pořádku?
47V je v pořádku. Jedná se o střední hodnotu. Špičková hodnota (amplituda) výstupního napětí KS200 je cca 77V. Ono to výstupní napětí u KS200 (a podobných tyristorových řízených usměrňovačů) nemá zdaleka konstantní průběh, ale jedná se o půlvlny napětí od nuly do maxima. Ovšem klasickým měřícím přístrojem naměříme jen střední hodnotu a ta je pro KS200 správně těch cca 47V. Amplituda 77V zajistí spolehlivé zapalování bazických elektrod. Váš stroj je v pořádku.
Stránky: 1