SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Přeji pěknou neděli,
mám dotaz, možná blbej, ale zeptám se.
Podařilo se mi rozchodit svářečku Einhell SGA170 (před časem jsem tady žádal o pomoc s usměrňovačem) a nyní si dělám takovou malou řídící jednotku. Vycházím z již nesčetněkrát uveřejněných schémat zde na fóru. Jak jsem již kdysi uvedl, jsem povoláním elektrotechnik, takže výroba takové jednodušší jednotky a součástková základna pro mne není problém. A hlavně mne to baví.
Můj dotaz zní. Jaká je přesná posloupnost (časový diagram) jednotlivých obvodů mig mag svářečky.
Můj předpoklad je - pokusím se to vyjádřit:
sepnutí tl. hořáku --------------------------------------------- vypnutí tl. hořáku
- předfuk plynu ---- plyn ---------------- dofuk plynu cca 0.1-1s.
- prodleva 0.2-2s. - sepnutí podavače - vypnutí podavače
- sepnutí trafa ---------------------------- doběh trafa cca 0.1-1s.
Takže jestli je to patrné plyn a trafo jedou přibližně ve stejné okamžiku.
Jde mi o to, že mám okruh pro spínání podavače a okruh pro plyn. Řeším okruh trafa. Pokud by se sepnutí trafa a plynu technologicky překrývalo, stačí mi pouze zdvojit výstup plynu a jedním releovým výstupem budu spínat plyn a souběžně druhým souběžným relé trafo.
Pokud však trafo musí být sepnuto v jiný časový okamžik, než plyn, musel bych dodělat ještě jeden logický obvod pro trafo.
Pokud blbě uvažuju anebo se blbě ptám, tak prosím poraďte.
Díky.
Na svým homemade COčku to mám řešený samostatně -dofuk plynu jde ještě po vyplým podávání drátu i vypnutým trafu.
U levných svářeček je to právě takhle uděláné, jakoby náhrada za předfuk a dofuk. Už při jemném zmáčknutí tlačítka na pistoli hořáku se pustí plyn a až při silnějším domáčknutí se spustí sv. trafo a naopak. U profi mašin se vždycky po zmáčknutí tlačítka pustí nejdříve ochranný plyn, za nějaký interval se teprve spustí sv. trafo a podavač. Po povolení tlačítka je to zase naopak. Nejdříve se vypne podavač drátu, po chvíli sv. trafo a plyn, nebo plyn ještě další chviličku po sv. trafu. To je ten předfuk a dofuk. Některé svářečky mají i tyto věci nastavitelné potenciometrem nebo přepínačem na hlavním panelu.
Stránky: 1