SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 16-01-2012 10:40:40

xavantes
Člen
Místo: Komjatice
Registrovaný: 02-12-2010
Příspěvky: 31

Dodanie inšpekčného certifikátu od PM

Dobrý deň
Opäť sa raz obraciam na Vás s prosbou o pomoc. Mám takýto problém:
Pre našu firmu pracuje jeden poddodávateľ, ktorý tvrdí, že nie je potrebné dodať alebo preukázať nám inšpekčný certifikát (postačuje 2.2) od zváracích elektród EB121JE, ktoré nakupuje ako vákuovo balené po tuším 23 kusoch, tzv. spotrebiteľské balenie. Výrobky sú kovové konštrukcie, nie sú vybrané zariadenia. Poddodávatel má STN EN ISO 3834-2. Ja tvrdím, že certifikáty musí napriek tomu dodať (preukázať), ale neviem, o ktorú normu alebo vyhlášku sa mám s mojím tvrdením oprieť.
Vie mi s tým niekto pomôcť?

Ďakujem!!!


IWE
Gamastar 170 - MOG (Metal only gas)

Offline

 

#2 16-01-2012 16:59:13

JardaK
Člen
Registrovaný: 03-02-2009
Příspěvky: 1151

Re: Dodanie inšpekčného certifikátu od PM

Váš dodavatel nemá důvod, aby ke zboží atest nedodal. Zvláště jedná-li se o EN 10204 2.2, který je bezplatně. On to od výrobce také bere s atestem a pokud ne, na vyžádání ho bez problémů dostane. Jen je běžné, že při nákupu přes třetí firmu na atestu není její adresa, ale je v nezměněné formě tak, jak byl vystaven výrobcem.
Nebudu spekulovat (zatím smile ) o konkrétních důvodech, proč vám ho nechce dát. A vůbec neřešte, na základě čeho ten atest chcete. Prostě chtějte zboží s příslušným atestem, tam, nebo jinde.

Offline

 

#3 16-01-2012 17:35:22

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: Dodanie inšpekčného certifikátu od PM

Ještě si dovolím doplnit k příspěvku JardaK :
Ve vztahu zákazník - dodavatel platí jednoduchá zásada, že kdo platí ten si určuje podmínky za co. Zákazník může požadovat i věci, které nejsou v normách. Je ale dobré si takové požadavky vložit do smlouvy, protože co je psáno to platí. A není nic jednoduššího, než si u takového subdodavatele udělat zákaznický audit, při kterém si necháte příslušné dokumenty o přídavných materiálech (a nejen o nich) předložit. Ujišťuji vás, že příště už vám budou požadované dokumenty přímo vnucovat.
Kdykoliv jako zákazník máte právo si udělat u subdodavatele audit na kteroukoliv část systému, případně třeba jen na svařování. Neexistuje moc auditů zcela bez vady, kdyby to měl být třeba jen chybějící kalibrační list od teploměru, či vlhkoměru ve skladu přídavných materiálů.

Offline

 

#4 17-01-2012 13:03:23

franišek
Člen
Registrovaný: 10-05-2011
Příspěvky: 636

Re: Dodanie inšpekčného certifikátu od PM

Dobrá rada jirkati tak by se dalo čekat že každý 2 odběratel se tohohle chytne a pak bude požadovat snížení ceny. Ale na druhou stranu se to hodí že se bude konečně na pracovištách pořádek a vše jak má být a ne ten všeobecný bordel a zmatek co ve většině firem funguje pod maskou organizovaného pracovního postupu.

Offline

 

#5 17-01-2012 14:22:16

xavantes
Člen
Místo: Komjatice
Registrovaný: 02-12-2010
Příspěvky: 31

Re: Dodanie inšpekčného certifikátu od PM

Velmi pekne Vám ďakujem za Vaše rady!!! Opäť ste mi pomohli smile Najprv som sa chcel ohradiť na ISO 3834-2, ktorú firma má. Z normy mimo iné vyplýva aj:  Výrobca musí mať spracovaný postup stanovujúci požiadavky na zabezpečenie zaobchádzania so záznamami o kvalite účinným a vhodným spôsobom. Tento postup sa musí použiť pre všetky záznamy o kvalite, týkajúce sa kvality a integrity zvaru. Zahrňuje to hlavne (ale nielen):
- záznam o preskúmaní požiadaviek/návrhu,
- certifikáty základných materiálov,
- certifikáty prídavných (zváracích) materiálov,
- stanovené postupy zvárania (WPS),
- schválené postupy zvárania (WPAR / WPQR),
- schválené certifikáty zvárača (alebo operátora zvárania),
- certifikáty pracovníkov nedeštruktívneho skúšania,
- certifikáty pracovníkov koordinujúcich zváranie,
- záznamy o tepelnom spracovaní,
- záznamy o nedeštruktívnom a deštruktívnom skúšaní,
- záznamy o rozmeroch,
- záznamy o opravách a správy o nezhodách,
- iné záznam

Čiže by to mali mať.
Ale najprv pôjdem touto cestou "zákazník platí - zákazník požaduje"
Dám Vám vedieť, ako to dopadlo! smile


IWE
Gamastar 170 - MOG (Metal only gas)

Offline

 

#6 17-01-2012 17:59:34

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: Dodanie inšpekčného certifikátu od PM

Pořádek má být ve firmě stále. Pak se nemusí hrát divadlo při auditech. Když jsem pracoval v jedné velké firmě v Automotiv tak jsme měli až 30 auditů do roka. Kromě toho ještě běžel trvalý systém vnitřních auditů. Všichni jsme tedy byli zvyklí mít všechno trvale v pořádku. Když jsem pak v jedné místní firmě spolupracoval na zavedení systému svařování podle EN ISO 3834-2, EN 15085-2 a V95/5 tak jsem si dal už do svařovací směrnice všechno co by mohlo s audity souviset. Za skoro dva roky  certifikovaného svařování ani jeden audit nenašel vady a naši odběratelé si chválí dodržování termínů i kvality. Prostě i v malé firmě se dá pořádek udržet, když má majitel dostatečně kvalitní informace a samozřejmě kvalitní personál od přípravy zakázek přes přípravu výroby, výrobu, svářeče a kontrolory až po expedici.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče