SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 10-12-2011 21:29:32

fanThomas
Člen

Pomoc s opravou Fronius Transpocked 1400

Dobrý den, prosím o jakoukoliv radu k opravě invertoru Fronius Transpocked 1400, přestal svařovat na obalenou elekrodu (režim MMA), napětí naběhne ale oblouk se nezapálí, pouze prská a padá napětí jako při přilepení elektrody. Divné je že po přepnutí na režim TIG oblouk nahodí. Vyměnil jsem již základní integrované obvody kromě mikroprocesoru a stále stejná závada, proměřoval jsem snad všechny diody a tranzistory. Nesetkal jste se někdo s nečím podobném? Nemůže být "přidřený" jeden z koncových tranzistorů? Kdyby někdo měl schéma na tento nebo podobný model tak bych velice ocenil, usnadnilo by to pátrání. Předem děkuji za jakoukoliv odpověď!

#2 11-12-2011 09:16:11

atishajn
Člen
Místo: NR kraj

Re: Pomoc s opravou Fronius Transpocked 1400

Skus podotahovat silove sroubky .   http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=2014

#3 11-12-2011 16:04:37

fanThomas
Člen

Tak jsem kompletně rozebral kontakty od trafa až po výstup, vše očistil, složil ale je to pořád stejné. Na výstupu jsem ale naměřil 82V , mělo by být ale 90V přesně ne? Svítí pouze zelená kontrolka a teplotní žlutá je pořád zhasnutá jako když je vše OK. Pořád mi vrtá hlavou jestli to nemůže být mikroprocesor nebo něco na řízení když na TIG oblouk nahodí. Nějaké jiné nápady někdo??

#4 11-12-2011 16:45:30

arno
Člen

teoreticky máš pravdu,môže to byt procesorm,
aký je rozdiel medzi Lift Tigom a MMA pri týchto typoch zváračiek, jedine logika v programe. Pri MMA sa dotkne elektroda logika vyhodnotí že sa má zapnut invertor a spustit hot start. Pri LIFte sa je to s oneskorením a  plynulím nábehom invertora aby sa nezničil wolfrám a pri vypnutom hot starte.
zvára ti to elktrodou pri tom Tigu? a Je tam aj Funkcia CELL, to si skúšal?

Zablokovaný z vlastní vůle z důvodu napadení jiným uživatelem.

#5 11-12-2011 20:21:16

fanThomas
Člen

Funkci CELL to zřejme nemá, je tu pouze volba MMA / TIG . Když přepnu na TIG tak elektroda svaří. Pořád mi je divné že by odešlo něco v mikroprocesoru, určitě to bude nějaká banalita :-/ , ale asi to bude někde v přepínání té volby nebo zpětná vazba, měření? ... at měřím cokoliv tak vše vypadá v pořádku (až na to napětí 82V) , myslel jsem jestli neodešla nějaká část zdroje pro elektroniku, ale na všechny IO napájení jde, nevím zda správná hodnota. Koncové tranzistory by to snad také snad neměly být když na TIG svařuje ne?

#6 11-12-2011 21:04:59

arno
Člen

nezapne ti invertor pri MMA, bude to nejaká banalita

Zablokovaný z vlastní vůle z důvodu napadení jiným uživatelem.

#7 12-12-2011 12:02:17

gondis
Člen

Proměř výstupní diody, je to ta černá kostička na tom stříbrným chladiči.Musíš odšroubovat to jedno krajní měděný ZETKO. Je to 2dioda.

#8 12-12-2011 13:02:48

fanThomas
Člen

Výstupní 2diodu jsem proměřil odšroubovanou od obvodu a obě ukazují stejné hodnoty takže by měla být OK

#9 12-12-2011 18:31:40

gondis
Člen

Tak zkus ještě proměřit ty 3 kondenzátory (asi je budeš muset odpájet) a koukni na ten primární diodovej můstek, je na desce a přišroubovanej k chladiči jako jedinej (pak už jsou tam jen tranzistory). A dej vědět

#10 12-12-2011 19:48:38

fanThomas
Člen

gondis napsal(a):

Tak zkus ještě proměřit ty 3 kondenzátory (asi je budeš muset odpájet) a koukni na ten primární diodovej můstek, je na desce a přišroubovanej k chladiči jako jedinej (pak už jsou tam jen tranzistory). A dej vědět

Kondenzátory jsem odpájel a vypadají OK (test pípnutím, ESR metr nemám) . Diody na můstku jsou také v pořádku. Kdyby to bylo špatné tak by asi nenahodil ani oblouk na TIG nebo ne?

#11 12-12-2011 20:51:47

gondis
Člen

Teoreticky by mohli, jelikož v TIGu je delší a stabilnější oblouk, u elektrody už každej úbytek kapacity může znamenat nestálost, případně i poruchu

#12 13-12-2011 09:51:44

fanThomas
Člen

Stále žádný pokrok :-(

#13 13-12-2011 13:07:15

bobobo
Člen

Asi tak , platí obecně , pokud dostaneš z mašiny proud při jakémkoliv režimu , nebudou pryč výkonové prvky . Neumí jít napůl . Takže řízení svařovacího proudu pro MMA . A to může být uPC , ale spíše ne , ale i ten procák musí dostávat informace , správně pro něj "přeložené" a teprve potom může řídit . Práce pro znalého elektronika bez papíru nebo pro vyměňovače s papírem . Bohužel .

#14 13-12-2011 21:05:47

atishajn
Člen

Bobobo , radsi sa vyjadri pnu Zdesti kde na ten scheme gama je arcforce co si dal link ...  Zaujima to aj mna ... Tento fronius tazko riesiet , treba do servisu ho zobrat ked uz majitel nevie co snim a mi tu davame len bludy ... Lepsie raz vidiet a potom opravy , ako debatit okolo toto Pane Fantomasi ...

#15 13-12-2011 23:19:45

pa
Člen

to neni moc realne spravovat tuhle desku na urovni soucastek bez schematu , a jako asi ze schema nikdo mit nebude.  a natoz pres internet.
v rezimu MMA by melo byt namereno na vystupu kolem 90V [prubeh na primaru trafa cisty obdelnik 100% strida] , v rezimu TIG asi kolem 75V [primar trafa pulsy s patou kolem 5us].
v rezimu TIG se s tim da normalne elektrodou svaret ? pak bych nehledal problem ve vykonovych prvcich ani v pomocnem zdvojovaci , kondenzatorech ci relatku apod [zkontroluj jeste preventivne dotazeni ocek na bocniku a aby ocka nepresahovaly jeho pudorys]
ten mikroprocesor je PLD [programovatelny logicky obvod] od altery , a netipuji zavadu v nem. V dostupnem blokovem schematu TP1400MV na netu je znazornen blokove jako EPLD a spojeni s blokem regulace je dvema vodici. jeden je vlastni [patrne temer hotovy] regulacni signal [regulacni odchylka] pro vlastni menic , patrne vede z p8 LF347 do p1 A/D prevodniku , a druhy je tam oznacen PWM-Lim=L a domnivam se , ze by to mohl byt vystup tez z obvodu LF souvisejisi s trimrem hardness , vedouci pres nejakou bizuterii a schmidtovo hradlo taky do PLD.
na deskach byvaji tri ledky , dve chybove  u PLD , a dalsi D1, umistena tesne pod trimry. V rezimu MMA D1 sviti primo umerne nastaveni proudu potakem na panelu[od tmy do maxima] - funguje to i na vasi desce? v rezimu tig je zhasnuta. doufam ze se moje deska moc lisit nebude , bylo jich vice verzi. ja mam jeste starou , s termistorovym cidlem.

#16 14-12-2011 09:53:52

fanThomas
Člen

pa napsal(a):

to neni moc realne spravovat tuhle desku na urovni soucastek bez schematu , a jako asi ze schema nikdo mit nebude.  a natoz pres internet.
v rezimu MMA by melo byt namereno na vystupu kolem 90V [prubeh na primaru trafa cisty obdelnik 100% strida] , v rezimu TIG asi kolem 75V [primar trafa pulsy s patou kolem 5us].
v rezimu TIG se s tim da normalne elektrodou svaret ? pak bych nehledal problem ve vykonovych prvcich ani v pomocnem zdvojovaci , kondenzatorech ci relatku apod [zkontroluj jeste preventivne dotazeni ocek na bocniku a aby ocka nepresahovaly jeho pudorys]
ten mikroprocesor je PLD [programovatelny logicky obvod] od altery , a netipuji zavadu v nem. V dostupnem blokovem schematu TP1400MV na netu je znazornen blokove jako EPLD a spojeni s blokem regulace je dvema vodici. jeden je vlastni [patrne temer hotovy] regulacni signal [regulacni odchylka] pro vlastni menic , patrne vede z p8 LF347 do p1 A/D prevodniku , a druhy je tam oznacen PWM-Lim=L a domnivam se , ze by to mohl byt vystup tez z obvodu LF souvisejisi s trimrem hardness , vedouci pres nejakou bizuterii a schmidtovo hradlo taky do PLD.
na deskach byvaji tri ledky , dve chybove  u PLD , a dalsi D1, umistena tesne pod trimry. V rezimu MMA D1 sviti primo umerne nastaveni proudu potakem na panelu[od tmy do maxima] - funguje to i na vasi desce? v rezimu tig je zhasnuta. doufam ze se moje deska moc lisit nebude , bylo jich vice verzi. ja mam jeste starou , s termistorovym cidlem.

Díky moc za dlouhý článek ohledně funkce řídící elektroniky, ohledně kontrolních diod... ty dvě u PLD jsou pořád zhasnuté a jak říkáte u D1 svítí přímo  úměrně nastavení proudu potenciometrem (i napětí odpovídá 0-10V) , také mě ale udivilo že jsem naměřil asi 82V místo tech 90V na výstupu, očistil jsem kompletně všechny kontakty od trafa až po výstup a nezměnilo se bohužel nic, nemůže být vadný třeba A/D převodník? Nechce se mi moc věřit že by to odnesl nejaký obyčejný rezistor nebo malá keramická kapacita. Co myslíte?

#17 14-12-2011 20:00:40

pa
Člen

co si myslim? nevidim duvod , proc by mel bejt vadnej zrovna prevodnik , kdyz je [mam ten dojem] spolecnej pro oba rezimy [ale mozny je lecos , ja nikdy nevidim do pristroje tak dokonale , abych za cokoli chtel dat ruku do ohne]. to uz bych veril klidne moznosti vadneho SMD kondenzatoru [kdyz by teda mela bejt zavada na desce] , to jsou totiz [z praxe] zaludny svine.

jeste jednou se zeptam - v rezimu tig se s tim da varit normalne housenka , treba 2kou na 70A , 2,5kou na 90A a 3,15kou na 110A , nebo je tam nejake "ale" ?
jaky je obdelnik na primaru?

Editoval pa (14-12-2011 20:01:50)

#18 15-12-2011 09:39:16

fanThomas
Člen

Dnes bych měl mít půjčený osciloskop tak dám vědět jak vypadá výstup na primáru trafa.

#19 15-12-2011 13:33:14

pa
Člen

netusil jsem , ze nemate osciloskop.
tak pozor na galvanicke oddeleni , at nemusite bezet na temelin nahodit jistice.

#20 15-12-2011 17:02:45

fanThomas
Člen

pa napsal(a):

netusil jsem , ze nemate osciloskop.
tak pozor na galvanicke oddeleni , at nemusite bezet na temelin nahodit jistice.

Nějak nemohu přijít na kloub tomu galvanickému oddělení jak to správně měřit. Prosím nemohl by jste mi to popsat pane pa? Děkuji.

#21 15-12-2011 21:05:58

atishajn
Člen

ked to nevies tak asi nie si elektronik na opravu ... je to jedno trafo ktore napajas 230voltami  a sekundar ti dava tak isto 230v a je galvanicky oddelene od siete , nema to na sekundari fazu alebo zem , ako v sieti . osciloskop je vecsinov uzemneny ... a tu su potom bludiska zo zemov cez osciloskop a usmernovacie mostiky ...

#22 15-12-2011 21:12:48

pa
Člen

jestli jsem to v tomto pripade s opravou nevidel moc realne , ted to jiz vidim nerealne.
ja nemam od toho schema na urovni soucastek , a i kdybych mel , netroufl bych si rici v nejmensim , ze to umim spravit. tech mych par poznatku [anebo taky domnenek] vzniklo , kdyz jsem bojoval s opravou sveho pristroje schodneho typu.
merenim prubehu na primaru jsem chtel pouze vicemene overit me ocekavani viditelne mensi stridy MMA naprazdno. kazdopadne toto mereni nic nevyresi.

sitova cast , tedy tranzistory , usmernovac a primar trafa jsou galvanicky spojeny se siti , tj. vyskytuje se zde tvrde napeti proti ochrannemu koliku. merici vstup , tedy zemni cast sondy osciloskopu byva uzemnena na ochtanny kolik[neni to pravidlem , ale byva] , jestlize ja chci tedy merit v sitove casti teto svarecky , napajim osciloskop z oddelovaciho trafa , nebo kdyz nepocitam ze svarecky odebirat vykon , tak radeji strkam do oddelovaku svarecku. s nejakym jinym oddelenim , napr. pomoci kondenzatoru neexperimentuju.

jestli se v tom chcete stourat pro radost z badani , rad vam napisu , kdyby me napadla nejaka stopa , jestli chcete svaret , dejte to do opravy [patrne by stejne nikdo desku nespravoval , uz jen kdyz by videl , ze v ni uz nekdo bojoval].

me by zajimalo
jak je to s tim svarenim v rezimu tig
jake veci jste jiz vymenil
jestli mate moznost merit za provozu na strane soucastek
jaka cisla jsou napsana v rohu desky

#23 17-12-2011 20:22:05

fanThomas
Člen

Svaření v režimu TIG jsem nemohl plně vyzkoušet, pouze jak bylo testováno s elektrodou na MMA a následné přepnutí na TIG, tak to nahodilo oblouk a svářelo. Měřit za provozu na straně součástek mohu. Přeměřoval jsem tak napětí na jednotlivých obvodech. Deska má označení PCF14  V1.2 . Pro zajímavost jsem ještě sehnal oddělovácí transformátor a zkusil měřit osciloskopem primár trafa: 

http://i40.tinypic.com/e6dr92.jpg

#24 17-12-2011 22:32:27

atishajn
Člen

tak skus takto zatazit pri merani ...  http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2008033101

#25 17-12-2011 23:53:27

pa
Člen

ja jsem si pro mereni udelal malej prodluzovaci kablik mezi svarecku a desku s pouzitim zkracenych konektoru
a maly chladic s vetrackem pro tranzistory , protoze i naprazdno by se mohly prehrat.
uvedomil jsem si , ze na sekundaru by ten prubeh mel byt stejny , ale oddelovak bych stejne radi pouzival.
ten prubeh mi pripada nejaky divotvorny , je ta sonda vykompenzovana? a proc jste ho fotil pri tak male amplitude. kolik V byl rozkmit? [musim opravit udaj v prispevku #15 - pata pulzu v TIG je 0,5us , nikoli 5us , perioda v obou rezimech je 10us]

proc jste nemohl plne vyzkouset svareni v rezimu TIG ? nechci umyslne buzerovat , ale pro me by toto bylo stezejni zjistit na prvnim miste. memam ovsem namysli svaret a merit , pouze pozorne zjistit chovani svarovani v tomto rezimu v beznem rozsahu proudu , aby se mohly s nejakou mirou jistoty vyloucit vykonove veci na desce a mimo desku i jine spolecne obvody a jiste hodnoty v tig rezimu uvazovat jako vztazne.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla