SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdarec.
Mám možnost sehnat od příbuzných acetylenovou soupravu vč. hořáků a flašek, ale ty jsou prý nějaký starší typ, který nejde vyměnit. Neví o tom někdo něco bližšího?
Dík za rady.
nevíte někdo kde sehnat 10-14ti litrové lahve k autogenu s co nejnižším pronájmem?
měl jsem lahve z hornbachu,ale tam to zrušili, tak teď zoufale hledám,protože nechci platit hned devět tisíc pronájmu na dva roky
u koho maji takove ceny? Jako 4500,- / rok??? to je silena cena, popravde... ! A co treba 20 litrova? To se taky docela da, neni to tak hrozne jak se zda...
to je cena za dvě lahve a zhruba takové ceny mi napsali ze siadu. A co se týče toho objemu,musím tyto lahve přepravovat v autě a tak by se ty lahve měli do toho auta vejít.
Celkem jsem kontaktoval :siad-napsali mi 4420Kč na lahev za dva roky
messer
air products
air liquid
zbývající se ještě neozvali, tak kdyby jste někdo věděl ty ceny, tak to sem napište
Děkuji
Drobné upozornění: Podle platného silničního zákona a norem souvisejících se nesmí tlakové láhve přepravovat v osobních automobilech, v autobusech a tramvajích, v MHD a pod. V dubnu jsem zažil s kolegou jednu podrobnou silniční kontrolu - někoho policie hledala - a po otevření kufru s malou lahví na O2 a PB lahví nás upozornil policajt na tento předpis. A pokud by měl řidič povolení na převážení tlakových lahví, muselo by být auto označeno tabulkou "Nebezpečný náklad" s číselným označením přepravovaných hořlavin pro hasiče pro případ havarie.
nevíte,jak vysoká je lahev o objemu 20ti litrů?
Jinak o tom předpisu vím avšak tyto lahve přepravuji tak na vzdálenost dvou kilometrů a to ještě na vesnici, takže si myslím, že to tak nehrozí.
20l je vysoka kolem 1 metru. Kdyz do Linde dovezes svou lahev, veznou ti ji a nemusis platit 2500 kc/rok / lahev, cili kdyz sezenes za pul litra slivovice prazdnou od kysliku ( i velkou 40 l ), dovezes ji tam, oni ji veznou do sveho staleho vlastnictvi a zaplatis pouze 550 kc/ rok / lahev. TEchnicky stav prijate lahve nerozhoduje ( samozrejme nesmi byt navrtana, vyrazena atd... )
njn, to je problem, ale v sem ma clovek treba vozit PB lahev, kdyz s ni doma topi ve sporaku?? To ma k vuli 10 Kg lahvi pujcovat vozik ?
Chapu nasledne riziko pri nehode, pozaru a nevedomosti hasicu o pritomnosti tlakove lahve v aute... Ale porad jsou zde ale, kolik lidi si pujci / pripoji vozik na prepravu jedne 20 l / kyslikove lahve na vzdalenost 10 km...
radluku, s těmi kradenými tlakovými lahvemi sehnanými za láhev slivovice to není tak jednoduché. Už přes rok v Messeru evidují vydávané láhve podle výrobního čísla. Je jen otázkou času, kdy takovou podrobnou evidenci zavede Linde (pokud ji už nemá). Už před rokem jsem viděl v Linde Brno program na evidenci tlakových lahví. Při otázce na jeho spuštění se tvářili dost tajemně.
Pokud jde o převážení lahví jsme nuceni, pokud nějaké lahve vozíme, si vozík za auto pořídit. Jiné řešení nevidím. A nemá to nic společného s tím, jak daleko jedu. I pro jízdu ke kamarádovi do vedlejší ulice musím mít řidičák.
jirkati
nemel jsem na mysli soudobe tlakove lahve, ktere uz maji vyrobni / registracni cisla. To ne. Ale daji se proste sehnat starsi lahve, ktere uz maji i treba propadle zkousky ( dle vyrazenych udaju ), jsou treba z dob, kdy jeste zadna firma nemela registry. Ja nedokazu urcit, zda jsou i takove lahve kradene, ci nikoliv, tehdy byly podminky jine.
Ale je fakt, ze vsechny ty opletacky s pronajmem si lide privodili sami ! Lidi od fy Linde me rikali, ze spol. Linde timto chce zabranit ztratam lahvi, kdy pak lide rikali "ja mel svoji vlastni lahev" a uz ji nevratil. Kdo vi, i z tech dob muzou pochazet nektere, treba 6 - 8 let stare lahve...
Chtel jsem tim nastinit, ze i takovym zpusobem se lze k levnemu pronajmu lahve dostat...
Vem to tak, ze ja osobne s tim nic neudelam, kdyz ji nejaky pan ma doma nekolik roku, a chce za ni proste "par stovek"...
Ja vim, ridicak potrebujes. Ale ja nikdy nevidel lidi jezdit pro PB lahve k benzince s privesnym vozikem.
radluku,
největší chaos v oběhu tlakových lahví vznikl, když Linde převzalo dřívější Technoplyn. Tehdy kdosi, kdo s tím sloučením nesouhlasil, poškodil dost nedokonalou centrální evidenci. Tím se ocitly tisíce lahví mimo systém a hned se našli podnikavci, kteří toho využili. Od jednoho takového jsem si taky koupil soupravu lahví jenže se ukázalo, že ty dvě zrovna v evidenci byly. Když jsem je jel následně do Linde vyměnit tak mi je zabavili a dokonce mně vyslýchala policie. Naštěstí jsem si při nákupu napsal jednoduchou kupní smlouvu a ten prodejce ji podepsal. Ale stejně mně dost dlouho popotahovali za nákup kradené věci. Proto to moje upozornění v minulém příspěvku.
Radluku platí to ještě že mi linde vezme mojí láhev za vlastní a pronajme mi ji za lepší cenu 550 kč/rok? Jak poznám, že ta láhev není z těch kradených? koupil jsem autogen na inzerát a dochází mi už kyslík, tak zvažuju jestli sehnat někoho a přepustit nebo jestli ´risknout´ linde. Na lahvích je "linde" vyraženo, ale čárový kód nikde. A ještě jedna otázka .. co potřebuju k příp. výměně lahví (živnosťák, svářečák,..)???
to PavelS: pokud jsi z Prahy nebo okolí zkus http://www.hbzs-praha.cz/ke-stazeni
Ceník servisu hasicích přístrojů - Na straně 8 je plnění flašek kyslíkem
bohužel nejsem z Prahy - Trutnov, ale zkusím hledat něco podobného. Jak to funguje s Linde mě ale stále zajímá jelikož i když "seženu" kyslík, tak mi stejně za nějakou dobu dojde plyn
Ještě bych toho rád využil a přidal další otázku: Jak moc je naplněná láhev acetylénu (40l) když na vstupu ukazuje 2,5 bar? (myslím přibližně procentuelně - 50% nebo 5% ..)
Editoval PavelS (17-08-2009 13:16:43)
Nazdárek lidi mohl by mi někdo poradit jak dlouho se da svařovat s 20l lahví acetilenu, je plná a má v sobě 4kg acetilenu podle plnírny.
Jak spočítat spotřebu hořáku vím, hořák 2-4 bere 300 l/h. Otazka zní kolik plynu je vlastně v láhvi? Díky moc
JarekCh napsal(a):
Nazdárek lidi mohl by mi někdo poradit jak dlouho se da svařovat s 20l lahví acetilenu, je plná a má v sobě 4kg acetilenu podle plnírny.
Jak spočítat spotřebu hořáku vím, hořák 2-4 bere 300 l/h. Otazka zní kolik plynu je vlastně v láhvi? Díky moc
Ahoj, množství plynu v acetylénové lahvi se dá zjistit pouze vážením. Bohužel. Přesné hodnoty ( plná-prázdná včetně ocel.pláště) neznám ale měli by je vědět u prodejců plynu.
Protože je acetylen jen o málo lehčí než vzduch není až tak složité spočítat, že 4 kg acetylenu jsou cca 4 m3, tedy cca 4000 l. Spotřebu hořáku znáte, takže je to poměrně jednoduchá úvaha. Výpočtová chyba je cca 10%.
Jirkati: Máš pravdu.Před mnoha lety jsem brigádičil v Technoplynu jako plnič acetylenu. Plnící tlak byl max. 15 atp, lahve se předem vážily. Pak byly zapojeny tuším 12 hodin. Obsah byl v každé lahvi trochu jiný - průměr 5 kg, které měly pod 4,5 kg se vyřazovaly na opravu. Údaje acetylenu z tabulek jsou: váha 1,19 kg/m3 při 15 °C,
1 m3 váží 1,06 kg. Podle tlaku na manometru se množství v láhvi zjistit skutečně nedá.
Ahoj tak si můžete lahve koupit a už nemusíte platit nájem. www.svarovani-kolin.cz