SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
mam trafozvaračku na rutilky a potrebujem nutne zvarat zvislé zvary tzv. stupačky. poradte ake ellektrody by boli najlepšie . dakujem za radu .
Zdravím,s trafem moc možností není,takže E-R 113 má dobrou ovladatelnost,zvláště v poloze svislé nebo E-K 103 také dobře ovladatelná.Nevím co budete svařovat,jakou tloušťku mat.,nebo jestli bude např.svár něco těsnit?
Kludne mozte pouzit aj obycajne ER - 117 . Ked si zvyknete na tuto polohu nebude vam urcite obit ziadne problemy. Je potrebne mat dobre ocistene plochy, pouzit primeranu hrubku elektrody a nastavit primerany prúd.
Tu je nejake video ako pomôcka (aj ked je to s bazickou elektrodou, technika je ta ista) :
http://www.youtube.com/watch?v=2l5SThTytwU
http://www.youtube.com/watch?v=FgEpxT2sfp4
Ale pokial by vam to neslo s ER - 117 skuste pouzit tie elektrody co vam odporuca Michal01
simonsen napsal(a):
mam trafozvaračku na rutilky a potrebujem nutne zvarat zvislé zvary tzv. stupačky. poradte ake ellektrody by boli najlepšie . dakujem za radu .
Dnes existují i bazické elektrody pro obě polarity a střídavý proud
Např. Bohler FOX EV 50 W
http://www.bw-group-china.com/attach/pr … 0_SMAW.pdf
Možností je hodně. Vynikající elektrody jsou třeba FOX 6013 od f. BOHLER, nebo od f. OERLIKON ap. Esabské ER117 jsou do poloh nevhodné, možná trochu lepší jsou OK 46.00.
Frank napsal(a):
simonsen napsal(a):
Např. Bohler FOX EV 50 W
http://www.bw-group-china.com/attach/pr … 0_SMAW.pdf
Pro Frank: neviete mi povedat ako je to s bazickymi elektrodami na striedavý prúd? Ja som cital v katalogu od ESABu parametre tých elektrod a bolo tam uvedene že potrebuju napatie na prazdno aspon 65 V , co mnohe transformatorove zvaracky nemaju (vačšinou okolo 45 - 50 V). Nebude tam problem so zapalením oblúku? Alebo je vôbec mozne s takymito elektrodami zvarat pri tak nizkom napati naprazdno?
fester napsal(a):
Pro Frank: neviete mi povedat ako je to s bazickymi elektrodami na striedavý prúd? Ja som cital v katalogu od ESABu parametre tých elektrod a bolo tam uvedene že potrebuju napatie na prazdno aspon 65 V , co mnohe transformatorove zvaracky nemaju (vačšinou okolo 45 - 50 V). Nebude tam problem so zapalením oblúku? Alebo je vôbec mozne s takymito elektrodami zvarat pri tak nizkom napati naprazdno?
Určitě má ten katalog pravdu. Aspoň těch 65V bude nutných. Z mojí osobní zkušenosti - míval jsem svářecí trafo které mělo ca 75V naprázdno. Těch ca 50V je málo. To je opravdu jen na ty rutilky.
Tak, tak, bazické např. FOX EV 50-W, FOX EV PIPE. Dále Phoenix Spezial D s dvojím obalem (vnitřní rutilový pro stabilizaci oblouku a vnější bazický pro ostatní funkce), ty jsou vyloženě určeny pro nucené polohy.
Jen bych místo odkazu na zastoupení v Číně dal ten na český katalog http://www.bohler-uddeholm.cz/czech/fil … erialy.pdf
fester napsal(a):
Frank napsal(a):
simonsen napsal(a):
Např. Bohler FOX EV 50 W
http://www.bw-group-china.com/attach/pr … 0_SMAW.pdfPro Frank: neviete mi povedat ako je to s bazickymi elektrodami na striedavý prúd? Ja som cital v katalogu od ESABu parametre tých elektrod a bolo tam uvedene že potrebuju napatie na prazdno aspon 65 V , co mnohe transformatorove zvaracky nemaju (vačšinou okolo 45 - 50 V). Nebude tam problem so zapalením oblúku? Alebo je vôbec mozne s takymito elektrodami zvarat pri tak nizkom napati naprazdno?
uz som z toho na nervy. tečie to ako sproste a môzem tam davat ampere akekolvek chcem . S.rem na to . Asi na to zoberem invertor .
20 let svařuji doma s trafem s TMB 125 chce to jen trpělivost a má zkušenost je že kdo se naučí s trafem dobře svařovat tak nemá problem vařit s čimkoli jiným -stejnosměrný zdroj,invertor ,CO
simonsen-Zdravím,můžeš nám všem zdělit co vůbec svařuješ,jakou jsi vybral tedy elektrodu(druh,průmer) a jaký máš nastavený proud?
To nebude svářečko ale rukama a plechem. Skus ten plech očistit ocelákem na stříbro a pak si dej na trafu ampery mene než na vodorovné polohy. Př jestli vaříš vodorovně na 80A tak se tam dej 70 až 75. a pak to zkus znovu.
Včera jsem si skusil zavařit 4 stoupačky 6012 a 6013 a docela to šlo, jen je potřeba mít pevné ruce a nenatahovat oblouk, jinak je tam struska. Řekl bych, že ta 6013 je lepší na stoupačku.
ak som tomu dobre rozumel tak na tieto elektrody FOX EV 50-W, FOX EV PIPE, Phoenix Spezial D. my stačí aj obyčajné trafo na striedavý prud ,ktorým zvaram rutilove elektrody a nebudem potrebovat invertor ani iny stroj na bazicke elektrody. ???
Od 50 V byste neměl mít problém.
Není tu někdo z Vysočiny, kdo by mi ukázal stoupačku v PF na kouťáku s rutilkou? Zkoušel jsem vlastními silami s ESAB GoldRox 2,5mm (spec.E 42 0 RC 11) na materiálech 2 a 4mm (tvořící jeden kout). Zkoušel jsem i nějakou E6013 2mm od Proteca (specifikaci neznám).
V obou případech se mi povedlo jakž-takž vyčarovat kořen, ale v druhý vrstvě (střídavý pohyb z jedné stěny na druhou) mi vždycky přetekla struska, bylo to nevzhledný a většinou jsem tam i zapekl strusku.
Sklon elektrody jsem měl od téměř rovné, přes sklon cca 15° až po 45°. Vařil jsem to invertorem a snažil se držet velmi krátký oblouk. Materiál očištěn. Často se mi stávalo, že jsem u druhé vrstvy "zakopával" o ztuhlý materiál/strusku. Když jsem přidal proud, tak to zase šíleně teklo.
Máte někdo praktické zkušenosti? Ještě to zkusím na silnějším materiálu, ale moc šancí si nedávám.
pokud máš jakžtakž kořen zkus druhou housenku na padáka. Já to tak dělám a sváry jsou fotogenické.
Bourač - ano, takhle jsem ty svary potom opravoval. Druhou nepovedenou vrstvu jsem zarovnal flexou, zvysil proud a prevaril na padaka. Tohle docela fungovalo, ale taky to chce cvik.
Jako by ve svarovani snad neco fungovalo bez cviku, co?
Skúšal už niekto rutil-bázické elektródy Spezial alebo EVB S Jesenice ?
Zaujímalo by ma , ako sa správajú v praxi .
Chcel by som to na bežné opravy na chalupe , aby som zbytočne nemusel zo sebou ťahať CO-čko z mesta ...
Mám invertor Berlan , ale bázické elektródy zapaľuje až vo vyšších prúdoch.
Tak že na tenšie materiály nepoužiteľné.
S rutilkami som sa v minulosti natrápil dosť a nemám to v pláne ani teraz...
davidma: Nevím jak rychle jedete, ale zkuste vždy chviličku počkat v krajní pozici, na druhou stranu přes prostředek trošku rychleji a v druhé krajní pozici taky počkat. Počítejte si a třeba z jedné strany 1 vteřinu, na kraji počkejte vteřinku, potom zase na druhou stranu vteřinku atd. Bavím se teď o krycí vrstvě, ne kořen. Samozřejmě to chce vyzkoušet více rychlostí rozkyvu do stran a svářecí proud menší než na vodorovné sváry. Jestli svařujete ale něco hodně tenkého, třeba 2mm materiál, to bych zkusil jen na jednu vrstvu.
Jo, jo, tak jak to popisujes sem to delal na zaskoleni s EB121 a nemel jsem s tim problem, ale rutil-celulozka je uplne neco jineho na manipulaci.
Aha. Tak potom jedině zkoušet
m.evil napsal(a):
Skúšal už niekto rutil-bázické elektródy Spezial alebo EVB S Jesenice ?
Zaujímalo by ma , ako sa správajú v praxi .
Chcel by som to na bežné opravy na chalupe , aby som zbytočne nemusel zo sebou ťahať CO-čko z mesta ...
Mám invertor Berlan , ale bázické elektródy zapaľuje až vo vyšších prúdoch.
Tak že na tenšie materiály nepoužiteľné.
S rutilkami som sa v minulosti natrápil dosť a nemám to v pláne ani teraz...
Oerlikon Spezial mám doma. Robia takú čiernu sklenenú strusku, ktorá sa dobre odstraňuje. Celkom dobre vedia premostiť aj väčšiu medzeru. Často som ich používal. Teraz mám radšej 68.81, alebo 68.82 od Esab prechodovky.
Editoval user (01-05-2022 20:58:59)
Stránky: 1