SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zná někdo návod na složení tavidla pro "měkké" pájení hliníku ? Dříve bývala kuchařka v časopisech "udělej si sám" apd. Jaké jsou výsledky tohoto pájení ?
Různé návody na míchání tavidel na pájení hliníku jsem zkoušel, ale nikdy to nefungovalo. V současné době jsou ale hotová tavidla na hliník běžně k dostání.
V AKOM ČISLE V ČASOPIE UROB SI SAM TO BOL TEN RECEPT JA MAM NA DVD TIE ČASOPISY
Tomáš S A NAZOV TICH TAVIDIEL JE AKI LEBO KED SOM SA PITAL V PREŠOVE VO VELDEXE TAK MI TAKA VICHITRALA PREDAVAČKA POVEDALA ZE HLINIK SA NEDA PAJKOVAT A EŠTE TAM AJ MALA VZORKY ZAVARENICH MATERIALOV DOKONCA AJ ZAPAJKOVANY HLINIK A STALE MA PRESVIEČALA ZE HLINIK SA NEDA PAJKOVAT , AEŠTE AKI HORAK SA NA TO POUZIVA ALEBO JE TO PAJKA
Ja mam spájkovaciu kvapalinu na hlinik.Normalne to natriem,priložim spájkovačku a cin sa pekne rozleje ako napr na medi.Akurat treba použiť spájkovačku zo zodpovedajúcim výkonom.Inak sa ta kvapalina odparí a cin nechyti.Obsahuje to kyselinu florovodikovú.
Ten recept byl z nějaké knížky, ale je to už doba, musel bych to dohledat.
Jinak pájecí kapalinu na hliník jsem viděl v Brně ve svařovacích potřebách u Choboly, ale nezkoušel jsem ji.
Dobrá kniha je "Receptář pro elektrotechnika" od Jan Škeřík, vydalo SNTL v r. 1974. Tam jsou nějaké návody. Můžu oskenovat a poslat, když mi sem napíšeš mail.
Jo, tak to je přesně ona (Receptář pro elektrotechnika). Musím Vás ale zklamat, řada předpisů na různá tavidla, galvanické lázně a jiné jsou podle mého názoru nesmysly, posbírané bůhvíkde. Na mém bývalém pracovišti jsme měli slušně vybavenou laboratoř a já z dlouhé chvíle zkoušel míchat různé směsi, ať už na pájení nebo svařování. V naprosté většině případů to vůbec nefungovalo.
Samo sebou že pošlu, ale oskenování bude chvíli trvat. Něco z obsahu:I.Prostředky pro základní čištění materiálů, II.Odrezovací prostředky, III.Brusné a leštící prostředky, IV.Odmašťovací prostředky, V.Mořící a opalovací prostředky na kovy, VI.Kalící a cementační a nitridační prostředky, VII.Barvení a patinování kovů, VIII. Pasivace, IX/X. Chemické/galvanické pokovování, XI.Odstraňování kovových povlaků, XII.Pájecí a svařovací prostředky, XIII. Prostředky pro značení a razítkování, XIV. Moderní materiály pro lepení, tmelení a zalévání - ty moderní vzhledem k datumu narození knihy nutno brát s rezervou, XV.Lepidla a tmely pro speciální použití, XVI.Vakuové tuky, vosky a tmely, XVII.Mazací prostředky pro různé účely a materiály, XVIII.Nátěrové hmoty, XIX.Konzervační a antikor. prostředky, XX.Impregnační prostředky, XXI.Elektroimpregnační a izolační látky, XXII. Čistící a ochranné látky na el. kontakty, XXIII.Antistatické látky, XXIV. Sušící látky na různé materiály, XXV.Chladící a nemrznoucí směsi, XXVI.Odpěňovací prostředky, XXVII.Plošné spoje, Literatura. Hned jak se odhlásím, začnu skenovat. Ovšem ty komerční prostředky v knize uvedené už budou asi pasé.
Vlastně z toho obsahu nebylo něco ale všechno.
Editoval vladivostok (01-06-2008 10:27:14)
to Admin
nešly by takovéto poklady uložit do sekce ke stažení ? díky Luboš
Včera jsem to už naskenil, ale nějak mám problém s odesláním 25megového Zipu, takže TOMY199, dnes se to pokusím vyřešit a poslat, jinak když Admin projeví zájem, tak taky pošlu pro možnost stahování.
Co se týče odesílání velkých souborů, zkusil bych www.edisk.cz. Tam lze i bez registrace uložit soubor do 100 MB, po jednoduché registraci (zdarma) až 250 MB. Pak si každý, kdo zná odkaz, může stáhnout. Sám to používám již docela dlouho a všeobecná spokojenost.
Tom
Takže je to na eDisk. Link: http://www.edisk.cz/stahnout-soubor/471 … .21MB.html. Jen jsem upravil komprimaci. Při použití ultra a 64b slova tam byly nějaké chyby, ovšem stačí jedna a už se nerozbalí. Takže to má 32,21MB. Takže doufám, že to bude fachčit. Jo a jednotlivé dvojstrany jsou jako jpegy.
Editoval vladivostok (02-06-2008 18:46:25)
Tak je to vystavené. Na Svar Infu v sekci Ke stažení, podsekci Elektro - Receptář elektrotechnika. Převedl jsem to do PDF. Má to ale šílených 35 MB.
Tahle kniha mne asi nikdy nepřestane fascinovat. Skoro 450 stran a ani jedinej obrázek či náčrtek. Jenom kvanta textu... Nemám ji rád
Vladivostok, díky.
Míň to zdrcnout nešlo, naskenil jsem to čb/150dpi, zkoušel jsem 100, ale to už nestálo za nic. Čitelné to sice bylo, ale třeba by si to někdo chtěl vytisknout, a to už bylo málo.
Zdravím.
Já to tam nenašel, kde to je?
Díky
VV
vv
Je to tady. Soubor se jmenuje receptar_elektro.pdf
Aha, později mi došlo, že nehledáš knihu, ale recept na to tavidlo na hliník Je to na stránce 152 (79) - tavidlo pro tvrdé pájení. Pájky jsou pak uvedeny v kapitole "Nízkotavitelné pájky" od stránky 156 (80), třeba ta na 300°C je na hliník. Obecně pak strany 138 -165 - Pájecí a svařovací prostředky.
V závorce je uvedena stránka PDF souboru.
V dalších vydáních knihy (znám to z 80. let) je toho o něco více.
Konkrétní tavidlo chtěl vlesek.
Zdravím.
Díky admine. Chyba byla na mojí straně. Musím mazat dočasné soubory, jinak mi to skáče na staré stránky. Kniha opravdu fajn. škoda že není rozsekaná na 4 až 5 dílů. To by se i lépe prohlíželo.
Jinak SUPER
Díky
VV
zdar,neví někdo jestli se dá nějak letovat bo pájet nerez?
Asi by to šlo stříbrnou pájkou, ale v pájení odborník nejsem.
Tady jsem našel nějaké hořáky.
http://www.e-conrad.cz/Files/id6%5Ckata … 06-507.pdf
Tady jsou pájky:
http://www.welco.cz/katalog/tvrde-pajeni-stribrem/
Nejlepší bude, když se s nimi zkontaktujete, určitě vám poradí.
Editoval Petr (19-09-2008 22:19:54)
Ahoj, tu knížku mám taky, ale spíš je problém sehnat příslušné chemikálie. A ohledně jedovatých velký problém.