SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím, dovezl jsem si tento skoro historický kus domů.
Viděl jsem jej vařit jen chvíli a to i s podivným snad nerezovým drátem na železu. Koupil jsem nový drát 1mm, naplnil CO2 a přestal fungovat předfuk.
Ale největší problém je v tom, že to prská a nechce rozumně udržet oblouk. Regulace ani na jednom programu nijak se moc neprojevuje na ampérmetru pořád cca 105A. Řídící desku jsem demontoval vyfoukal kus špony, žádnou vizuálně shořelou součástku nenašel. Drát podává kontinuálně.
Help me! Co dělat?
Kolik stojí nová řídící deska? A dá se sehnad?
Odchází něco často (běžný problém) na tomto typu svářečky?
Nebo doporučíte překopat řízení? Obvody někde již opravované nijak moc důvěry ve mne nevzbudily.
Zkusit servis? Doprava někam do servisu není u takto objemné "krávy" nijaká radostná událost.
Sehnad schema zapojení?
Příp. nějaká vychytávka či manuál jak to nastavit, ikdyž myslím, že úplná lama nejsem a koukal na to i kamarád svářeč.
dJAR
dJAR napsal(a):
Zdravím, dovezl jsem si tento skoro historický kus domů.
Viděl jsem jej vařit jen chvíli a to i s podivným snad nerezovým drátem na železu. Koupil jsem nový drát 1mm, naplnil CO2 a přestal fungovat předfuk.
Ale největší problém je v tom, že to prská a nechce rozumně udržet oblouk. Regulace ani na jednom programu nijak se moc neprojevuje na ampérmetru pořád cca 105A. Řídící desku jsem demontoval vyfoukal kus špony, žádnou vizuálně shořelou součástku nenašel. Drát podává kontinuálně.
Help me! Co dělat?
Kolik stojí nová řídící deska? A dá se sehnad?
Odchází něco často (běžný problém) na tomto typu svářečky?
Nebo doporučíte překopat řízení? Obvody někde již opravované nijak moc důvěry ve mne nevzbudily.
Zkusit servis? Doprava někam do servisu není u takto objemné "krávy" nijaká radostná událost.
Sehnad schema zapojení?
Příp. nějaká vychytávka či manuál jak to nastavit, ikdyž myslím, že úplná lama nejsem a koukal na to i kamarád svářeč.
dJAR
a jde zvyšit nebo snížit rychlost posuvu dratu? jinak na tyto stroje je odborník zdešte..
Dobrý den,
lama to ne, popište toto:
1. bez sváření. Při stisknutém spinači hořáku, popř. zapnutém spinači Ureg na panelu zdroje a při otáčení pot. přísl. programu musí votmetr plynule ukazovat napětí od 18V do 45V. Ampármetr je na 0.
2. Pokud stojí na napětí 18 či 45V a nereaguje na otáčení pot. potom je nutné prohodit dvě libovolné fáze mezi sebou.
3. pokud voltmetr nereaguje, či jen částečně projděte veškeré pojistky ve stroji i na jednotce řízení.
4. pokud ani potom se nic neděje je to šance pro odborníka
Nezoufejte, pokud jste viděl zařízením svářet potom je velká šance, že i Vy budete. Novou jednotku neshánějte, pokud nějakou seženete, tak určitě nebude nová.
Zařízení pokud funguje nemá žádných záludností. Jeho poruchovost není nikterak vysoká. Určitě si dejte pozor na svářecí hořák. Případný kontakt signálních kábliků od spinače hořáku se silovým kabelem vede v 70% ke zničení "pětivoltové" logiky. Cca 17ks IO.
Žádná přestavba zde není možná, snad jen na řízení PPC, ale to jsou vysoké náklady.
Schéma zapojení tu někde asi koluje, jeden odvážlivec dokonce svépomocí všechny IO pájí ven a dává patice a zpět vkládá nové IO v naději, že to nějak opraví. Držím mu palce, ale nevím, nevím.
Servis - toť ???? servis buď to ví jak na to a nebo Vás bude chtít nalákat na nové zařízení.
5. pokud jste se zmínil o nějakých nehezkých opravených obvodech potom jednoznačně dejte jednotku k testu a sice buď do stroje který šlape a nebo do servisu, který UMÍ.
Váš kamarád svářeč musí ne hledět, ale nastavit: a/ napětí např. 24V
b/ přiřadit k tomuto napětí odpovídající posuv drátu, nebo laicky: přidávejte posuv od minima až dosáhnete požadovanovaného procesu.
Do opravy není třeba celý stroj zasílat, pouze jednotku na otestování a případnou opravu.
Tak hodně zdaru
S pozdravem Zdeště
Editoval zdeště (02-11-2010 18:18:55)
Děkuji za podporu,
hned odpoledne vyzkouším a popíšu stav.
Zkusím prohodit fáze. Tuším, že voltmetr při stisknutí pořád ukazuje stejnou hodnotu, posuv funguje a reaguje na nastavení rychlosti.
Jen funguje okamžitě po sepnutí pistole, tzn žádný předfuk, hned to podává a vaří ehmmm prská.
Vůbec se nebráním poslat řídící desku na otestování, příp. opravu/výměnu. S celou svářečkou by už to taková legrace nebyla, ale nějak bych ji snad i naložil.
Jinak mne zajímá jak by se dalo přestavět na PPC?
Pak ještě drobný problém, mám tam jen 3x16 A jistič a tak čas od času vyskočí při začátku sváření.
Lze nějak udělat kompenzaci pro start? Předpokládám, že svářečka nepůjde do kovošrotu :-) a bude mi tu plnit svůj účel.
dJAR
Dobrý den,
nějak jsem na Vás zapomněl a Vy, zatím nic nepíšete co jste zjistil.
Přestavbou na PPC se nezaobírejte vím o jednom funkčním kuse, tak až to nazraje, tak to budeme řešit, ale přestavba je skutečně nákladná. Jen jednotka řízení - procesorové řízení - stálo před několika lety 25 000,--.
Jistič 3x 16A je velmi na hranici, ale pro rozběh na oživení stroje zatím postačí. Řešte nefunkční zařízení a ostatní potom.
Napište jak se věc vyvíjí.
S pozdravem Zdeště
Dobry den
Prosim vas kto ma schemu zvaracky pp315.21 a idemi stale na plno
Dobrý den,
PP 315 je zařízení, které potřebuje pro správnou funkci dodržet tzv. sled fází. Stačí, když prohodíte v připojovací vidlici mezi sebou kterékoliv dvě fáze.
S pozdravem Zdeště
Dobry den skusal som prehodit fázi a stále rovnako zvára na maximalne ampére. dakujem
Dobrý den,
napište: regulace napětí bez sváření jde od 18-45V?
regulace posuvu jde od minima do maxima?
S pozdravem
Zdeště
Zdravím miestnych odborníkov.
Som vo zváraní amatér, ale rád by som začal zvárať. Mám možnosť kúpiť zváračku PP 315.21, ale má to zádrhel. Zváračka "na malom ohni rozstrekuje tavnú lázeň".
Za prvé neviem čo to znamená, za druhé neviem, či to vadí a za tretie neviem, či sa to dá opraviť. Zváračku chcem kúpiť viac-menej na práce okolo domu.
Viete mi poradiť, či je kúpa tejto zváračky dobrý nápad - vzhľadom na popisovanú chybu?
Viem, že som toho práve veľa nenapísal, ale aj tak budem vďačný za rady.
Dobrý den,
PP 315 nemá chybu ani na malém ani na velkém ohni, rozstřik vždy může nějaký být. Závisí to od nastavení zdroje, použiho plynu, od vedení rátu, ale i od stavu hořáku. Tady těžško radit. Vy jste začátečník bez zkušeností. Najděte nějakého profika, ať posoudí stav věci a uvidíte. PP 315 asi bude vpořádku jen ty drobnosti okolo je třeba dát dohromady.
S pozdravem Zdeště