SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den
Chtěl jsem se zeptat. Na firmě máme velkou zakázku na svařování hliníku. Mám k dispozici tig ,ale tahle metoda mi příjde pomalá. Nemá někdo zkušenosti se svařování hliníku pomocí klasického co. Za odpověď předem děkuji.
Metoda mig se nehodí na všechno . Je třeba vědět o jaké svařence se jedná.Velikost , síla materiálu,druh hliníku, pžadavky na svar apd. Taky to chce někoho kdo to již dělal. Metoda mig je mnohem rychlejší než tig zvlášt na dlouhých rovných svarech.
Jak píše Zdenál, záleží co to je a navíc pořebuješ pro MIG pulsní svářečku, takže záleží jestli je máte+ kladky podavače Al atd.. Tupý svár s kořenem MIG nezavaříš, hodí se jen na koutové....
No jedná se o materiál 40*60 tloušťka 3mm. Všechno jsou to koutáky.
Svářečka KÜHTREIBER KIT 309 -výrobce tam píše i průměr hliníkového drátu. Tak přepokládám ,že ten stroj je nato určenej.
Technická data:
Vstupní napětí 50/60Hz 3 x 400 V
Jištění 16 A
Rozsah svařovacího proudu 30 - 250 A
Zatěžovatel 100% 170 A
Zatěžovatel 60% 200 A
Zatěžovatel 30% 250 A
Síťový proud/příkon 60% 9, 5A/6, 6KVA
Počet reg. stupňů 10
Digitální voltampérmetr ne
Posuv drátu 2-kladka
Standardně osazeno kladkou 1, 0 - 1, 2
Rychlost podávání 1 - 25 m/min
Průměr drátu ocel, nerez 0, 6 - 1, 2
Průměr drátu hliník 0, 8 - 1, 2
Napětí na prázdno 17, 7 V - 39, 2 V
Krytí IP 21
Na tento materiál bude mig vhodný, pokud to umíte
Při svařování Al se obvykle používá čtyřkladkový podavač, teflonový bovden, vroubkované kladky používané při výrazně menším přítlaku, průvlak o 1 stupeň větší, než pro ocel. Jako ochranný plyn se používá buď čistý argon, nebo ve směsi s cca 1% O2. Moje rada je docela jednoduchá: ať vám dodavatel stroje nebo servisák předvedou, že se s ním dá Al svařovat!
jerrz_e napsal(a):
Jak píše Zdenál, záleží co to je a navíc pořebuješ pro MIG pulsní svářečku, takže záleží jestli je máte+ kladky podavače Al atd.. Tupý svár s kořenem MIG nezavaříš, hodí se jen na koutové....
No takle, byla by asi vhodnější, ale i standartní zdroj to umí:-) a také možná lepší jak puls, by byl Quadropuls...
A přesně tak, jak bylo řečeno! Ať se aplikáč, nebo servisák postará! Je to jeho práce!!
Teď jsme měli v práci zakázku pro výstaváře a měl jsem zapůjčený LORCH S3 mobil SpeedPulse. Jednalo se Al příhradový rám z profilů 20x40/2. Svařovalo se ním výborně i v polohách. Nastavovat bylo možné všechny myslitelné parametry podle potřeby. Jen ta cena stroje je poměrně vysoká.
u 99% poloautomatů píšou výrobci,že je možno s ním svařovat hliník.Proč ale KIT 309 stojí cca 20000kč,a např. moje,, ATA 350 PULS2 mobil" skoro 10x tolik? Asi tam nějaký rozdíl bude a nejen v ceně :-)
http://www.youtube.com/watch?v=cjlreuMLD0A
http://www.youtube.com/watch?v=lq9OEOAmIcw&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=jg8C1cguaBY&NR=1
Editoval client33 (13-08-2011 08:39:03)
Vše jak říkaji kolegové kladky na Al tvar dražky U ne V malý přítlak, teflonový bovden na drát 1mm trysku 1,2mm správný přídavný drát k materiálu, čistý argon, před svarem řádně očistit povrch, nesmí být mezi materiálem mezery nebo alespon co nejmenší řásně sesadit a vařit nejlépe puls nebo duopuls.
----------------------------------
Migatronic PI 250 AC/DC
Migatronic MIG 445
Migatronic Sigma 400
Zapominame na na predehrev.U tig metody nehrozi studeny zacatek svaru,ale u ostatnich metod je to nutnost.
3 mm treba predohrievat???
to Warlockvw: No troufám si tvrdit, že u AL "nezáleží" na tloušťce a je potřeba VŽDY předehřívat v našem amaterském sváření (to platí dvojnásob u MIG bez Puls).
Svařuji hliník svou OMI 165 už víc jak rok a úspěšně, i když je to náročná ono zdroj ss to dá úplně s přehledem jen hořák dostává drobátko na zadek jinak než začnu pořádně odmastit a nerezákem "odstranit" vrstvu oxidu a hned začít svářet jinak to je u MIG bez Puls hnusný 1cm záčátek. Před tím je potřeba právě patřičně ohřát horkovzduškou a hned po té odrbat nerezákem.
Jediné co je pěkný výdrb je sváření NEpulsem a metodou MIG AL trubky 30ky se stěnou 2mm. Je to náročné na vedení hořáku a rychlost...a to z důvodu protavení materiálu do vně trubky...já takto svařuji trubky pro starší auta, kde byly použity tenkostěnné Fe potažené zinkem. Takže si musím kontrolovat i těsnost. Před aplikací do auta sváry vybrousím a vyleštím a nechám dva týdny "uzrát". Pak mám jistotu a zatím nezklamalo:)
Jako s TIGom ja doma ked idem zvarat este 3mm plech ide,ale hrubsie uz je problem..Bud poriadne vypalit na masine 180 A alebo to fakt nahriat-napr.aj tou horkovzduskou.Nemam skusenosti s AL...Ja zvaram vsetko nerez a cierny mat.TIG a MAG
mozes dat nejake foto ako ten zvar vypada ??? s tou OMI zvarene?Ja mam 205 niekedy to skusim.diky
Taky vlastním žlutou MIG-215D, chtěl bych to také probnout, vařit hliník. Jaké jsou s tím zkušenosti, předpokládám že pod argonem.
Jak dopadlo svařování hliníku?