SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zákazník potřebuje svařit příruby z Pl 3mm (broušený povrch), které budou permanentně v agresívní chlórové vodě.
Máte někdo nějaké zkušenosti ohledně tohoto dotazu???
Vychází mi nejlépe materiál 1.4404.
Dík za diskuzi .
Minimálně přídavný materiál dle AWS 316 - chemickoodolná nerez. I tak je nebezpečí mezikristalické koroze.
Je potřeba teda dodržet nějaký postup , třeba jaké maximální prohřátí materiálu?
Nebo pomůže finální úprava (odmoření , přeleštění brusnou pastou???)
Editoval cihlar (11-03-2011 10:06:58)
Je potřeba použít molybdenem legované materiály, 316 je minimum, ale záleží hodně i na teplotě a koncentraci. Asi bych se poptal u dodavatelů plechů a pak teprve řešil přídavný materiál, podle zvoleného materiálu základního. Existuje i knížka o korozivzdorných ocelích, kde jsou na konci tabulky jaký je u různých materiálů při různých koncentracích a teplotách úbytek materiálu v čase, ale už nevím, jak se přesně jmenovala.
JardaK napsal(a):
Je potřeba použít molybdenem legované materiály, 316 je minimum, ale záleží hodně i na teplotě a koncentraci. Asi bych se poptal u dodavatelů plechů a pak teprve řešil přídavný materiál, podle zvoleného materiálu základního. Existuje i knížka o korozivzdorných ocelích, kde jsou na konci tabulky jaký je u různých materiálů při různých koncentracích a teplotách úbytek materiálu v čase, ale už nevím, jak se přesně jmenovala.
Ano, 316 je minimum. Řada odolnějších mat. speciálně proti chlóru je např. Hastelloy Alloy (55% Ni, 17% Mo,16% Cr, 6% Fe, 4% W), Inconel (78% ni,15% Cr, 7% Fe) Monel 400 (66% Ni, 30% Cu, 4% Si) a nebo čistý nikl.
Ale jestli je zákl. mat 316, tak asi stačí jako přídavný E316-16 (E316L-16) elektroda, nebo ER316L pro TIG.
Takže když je 316L minimum , jak by se na tomto typu materiálu projevovyly neduhy chlóru?????
Sváry by nebyli pohledové.
cihlar napsal(a):
Takže když je 316L minimum , jak by se na tomto typu materiálu projevovyly neduhy chlóru?????
Sváry by nebyli pohledové.
Já vám sem mohu dát přesný popis v angličtině. Překládat to celé je nad můj časový plán. Jsou tam i údaje chemicky nejodolnějších ocelí proti chlóru i jiným kyselinám.
http://www.outokumpu.com/33265.epibrw
A takhle vypadá koroze trubky z 316 oceli uvnitř.
Už jsem o něco chytřejší , ta ocel co hledám se nazývá " korozivzdorná ocel " (316L vhodná není)
tady je přehled:
http://www.daltek.cz/eng/nerez/technick … kosti.html
ten obrázek to je teda hrůza , ono to snad časem úplně prorezne!!!
zvaral som zábradlie do aqua parku tam je všade agresívne prostredie chlor do jedného mesiaca skorodovalo a to aj časťi ktoré neboli zvárané trubky plechy a bol použitý mat 316L. do prostredia s chlorom musíš použiť lepší material. z hodou okolností som bolv nemecku v jednom aqua relaxe a zábradlie ktoré tam mali uplne bolo skorodované