SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím
Mám na stole na opravu svářečku MIG160 SAMS kde nechodí podavač drátu. Motor OK jsem vyzkoušel. Kartu regulátoru jsem opravil (nefunkční relé, potenciometr, tyristor) jako poslední je vadná součástka před elektrodou G tyristoru. Měl by to být diak, ale není na něm jiný popis než ST-4. Neměl by někdo schéma zapojení desky s popisem součástek? Deska má na plošném spoji 3E77052 je z ní řízení motoru a spínání solenoidu plynu.
Díky
LAM napsal(a):
Zdravím
Mám na stole na opravu svářečku MIG160 SAMS kde nechodí podavač drátu. Motor OK jsem vyzkoušel. Kartu regulátoru jsem opravil (nefunkční relé, potenciometr, tyristor) jako poslední je vadná součástka před elektrodou G tyristoru. Měl by to být diak, ale není na něm jiný popis než ST-4. Neměl by někdo schéma zapojení desky s popisem součástek? Deska má na plošném spoji 3E77052 je z ní řízení motoru a spínání solenoidu plynu.
Díky
Myslíš toto
http://www.datasheets.org.uk/dl/Databoo … -33080.pdf
Jj to je přesné, dokážeš ještě poradit kde se to dá koupit, nebo čím to nahradit?
Tak pokud se dobře dívám, tak by to měl být triak. Ten lze sehnat v každém obchodě s elektrosoučástkami typu GMElectonics, GES apod.
Nahradit se to dá jiným diacem shodných parametrů , který se sežene v obchodech s elektronickými součástkami.
Pokud to ještě půjde, protože v poslední době se nějak diacy přestávají nabízet. Třeba v GME jsem našel jen dva, evidentně nějaký zbytek celé řady. Jinak to jsou teoreticky vlastně antiparalelně zapojené 2 tyristory nebo jeden triac s nízkým závěrným napětím řádu desítek volt a s nevyvedenou ovládací elektrodou G
Podobný průběh jako má diac se dá vytvarovat tedy kombinací tyristorů a zenerových diod nebo kombinací tranzistorů nebo by šel předpokládám použít i vhodný varistor.
Případně rekonstruovat celé ovládání toho motorku nějakým osvědčeným zapojením , něco bylo zveřejněno i tady na tomto webu.
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 708#p35708 v tomto tematu je i nově vyřešeno podavani ve svařečce BMIG_BERLAN MIG_140.. MATE TAM I SCHEMA DOKONCE I TIŠTAK A ROZPISKU SOUČASTEK Z OBVODEM NE 555..
Editoval alll (04-09-2011 15:24:07)
Zdravím
Díky všem - nakonec jsem si poradil, nahradil jsem diak zenerkou zbytek se dal opravit. Bylo mi líto dávat do aparátu něco nového, ale asi by to byla taky cesta. Docela to chodí. Ještě jednou díky.
Tak záleží na tom, jestli je původní zapojení spolehlivé. Jestli to šlape dobře, tak se to vyplatí opravit. Pokud to dělá problémy, raději bych koupil jinou elektroniku, popř. vyrobil jinou, pokud jste šikovný.