SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Grohmann napsal(a):
Měl jsem od prodejce zapůjčeny invertory MIG Jasic na vyzkoušení.Třifázová 250 a jednofázovou-tuším 180,už si přesně nepamatuji .Během cca dopoledne mi bylo umožněno vyzkoušet obě u sebe na dílně.Potřeboval jsem promtně vyřešit problém s mobilní svářečkou MIG-MAG.Podotýkám, že používám svářečky-WLSP 600 vodou chlazená, poslední model 4 takt,sice starší ale stále výborná pro těžké svařování-neunávná,drát 1,2,dále Kuhtreiber 305 pro stehování a lehké svary-drát 1,0, Fronius-MMa-tig 1500-elektroda.Abych nezdržoval ,dovolím si uvést pár postřehů.Obě svářečky svařovaly až obdivuhodně dobře.Že žádná nemá 4 takt ani nastavitelný předfuk -dofuk,čí výlet drátu-které jsou pevně nastaveny,a vcelku rozumně-mi vůbec nevadí.Rozdíl se projevil při nastavení větších proudů.Jednofázová občas vyhodila jistič i když byl 16 A.Třífazovka navíc lépe svařovala při těch vyších proudech,navíc se trošku citlivěji regulovala.Svařováno ve směsném plynu Corgon C 18.Obsluha-nastavení naprosto vyhovující,svařovací parametry velmi dobré,má to nahřívání pro použití plynu CO2.V současné době mám stabilně nahozen drát 0,8 a při doladěném vedení drátu v celé délce svařovacího kabelu svařuje až překvapivě dobře.Odběr směsného plynu mám na menší proudy nastaven na cca 8 l min.Kolega tady na foru postrádá kladky 1,2-myslím že nejsou pořeba.Drát 1,2 jede bez problémů i na kladce 1mm.Jen ubrat trochu přítlak.Vařím s tím tlakové svary a za tu pořizovací cenu plně vyhovuje. Ani žádný Kitin ,Alfa-in,Esab,Fronius to nezavaří dovolím si poznamenat -líp.Je to spíše jen v rukou konkrétního svářeče.Tím samozřejmě nechci říci, že jsem souzen porovnávat kvalitu jednotlivých svářeček.Porucha zatím žadná,vyvařeno cca 19 ks 15kg cívek drátu 0,8.Jen upozorňuji u drátu 0,8 je třeba fakt nepodcenit vedení,taky první cívka nebyla ideální.Iožnána to že to má dvou-kladku to funguje.Možná že to nevyznělo přesně, zvolil jsem samozřejmě Jasic 250 třífázový.Jedhofázovka není špatná ,jen při vyších proudech je třeba vyřešit napájení,třeba jednou fází z třífáze.To ale už je rozumější vzít 250.
Tak správná kladka je správná kladka a když dělám 1-1,5m dlouhé svary v kotlích při 220-230A, tak potřebuji aby to podávalo co nejlépe. Takže kladka se pořídí i tak. Jinak jsem sám překvapen, jak ta dvojkladka dobře podává, jen mě mrzí, že jsem to už koupil, protože bych býval přidal nějaký ten tisíc a měl bych tohle http://www.aek-svareci-technika.cz/zboz … 50-MMA-MIG a nemusel bych řešit, kryt na drát i podvozek.
Potom si dovolím nesouhlasit s tím Froniusem, ano odbočkové stroje na čisté CO2 nejsou schopné zavařit co Jasic, ale mám TPS2700 a s tím se Jasic nemůže rovnat. Nesrovnávám cenu, protože to by F prohrál, ale svařovací vlastnosti i v čistém CO2 má lepší.
Jak již bylo psáno, prodává je i fa Chobola. Jednou jsem koukal v Ostravě a mají tam na výběr hodně typů. Kdysy jsem na takovými svářečkami taky uvažoval, ale nakonec jsem to kvůli ceně vzdal. U Choboly to ale chválí, prý je to čína, ale parametry má špičkové. Prý dokonce může konkurovat i Našim výborným svářečkám Omicron apod. NAVÍC JE PÁR ŘÁDKŮ NÍŽ MŮJ DOTAZ NA TYHLE SVÁŘEČKY!!!
Grohmann napsal(a):
Měl jsem od prodejce zapůjčeny invertory MIG Jasic na vyzkoušení.Třifázová 250 a jednofázovou-tuším 180,už si přesně nepamatuji .Během cca dopoledne mi bylo umožněno vyzkoušet obě u sebe na dílně.Potřeboval jsem promtně vyřešit problém s mobilní svářečkou MIG-MAG.Podotýkám, že používám svářečky-WLSP 600 vodou chlazená, poslední model 4 takt,sice starší ale stále výborná pro těžké svařování-neunávná,drát 1,2,dále Kuhtreiber 305 pro stehování a lehké svary-drát 1,0, Fronius-MMa-tig 1500-elektroda.Abych nezdržoval ,dovolím si uvést pár postřehů.Obě svářečky svařovaly až obdivuhodně dobře.Že žádná nemá 4 takt ani nastavitelný předfuk -dofuk,čí výlet drátu-které jsou pevně nastaveny,a vcelku rozumně-mi vůbec nevadí.Rozdíl se projevil při nastavení větších proudů.Jednofázová občas vyhodila jistič i když byl 16 A.Třífazovka navíc lépe svařovala při těch vyších proudech,navíc se trošku citlivěji regulovala.Svařováno ve směsném plynu Corgon C 18.Obsluha-nastavení naprosto vyhovující,svařovací parametry velmi dobré,má to nahřívání pro použití plynu CO2.V současné době mám stabilně nahozen drát 0,8 a při doladěném vedení drátu v celé délce svařovacího kabelu svařuje až překvapivě dobře.Odběr směsného plynu mám na menší proudy nastaven na cca 8 l min.Kolega tady na foru postrádá kladky 1,2-myslím že nejsou pořeba.Drát 1,2 jede bez problémů i na kladce 1mm.Jen ubrat trochu přítlak.Vařím s tím tlakové svary a za tu pořizovací cenu plně vyhovuje. Ani žádný Kitin ,Alfa-in,Esab,Fronius to nezavaří dovolím si poznamenat -líp.Je to spíše jen v rukou konkrétního svářeče.Tím samozřejmě nechci říci, že jsem souzen porovnávat kvalitu jednotlivých svářeček.Porucha zatím žadná,vyvařeno cca 19 ks 15kg cívek drátu 0,8.Jen upozorňuji u drátu 0,8 je třeba fakt nepodcenit vedení,taky první cívka nebyla ideální.Iožnána to že to má dvou-kladku to funguje.Možná že to nevyznělo přesně, zvolil jsem samozřejmě Jasic 250 třífázový.Jedhofázovka není špatná ,jen při vyších proudech je třeba vyřešit napájení,třeba jednou fází z třífáze.To ale už je rozumější vzít 250.
zdravim Vas,kupil som tuto masinu a chcem sa spytat mozte mi napisat nejake nastavenia parametrov. napr. pud na 2, napatie na 2 a tlmivka na 2..... proste vychytane kombinacia, na tych potenciometroch nie su udaje prudov ani napati..... a este sa chcem spytat naco sluzi ten potenciometer na doladenie tlmivky? dik za odpoved
Posuv drátu /což jsou ampery / a mapětí si musíte naladit sám dle použitého plynu a síly drátu.Taky má vliv typ svaru - koutový , tupý atd. Je to o zkušenosti a žádná universální rada neexistuje.Tlumivka ovlivnuje rostřik a zapálení oblouku.Obecně platí že CO2 má raději tvrdý zdroj - první polovina stupnice, směsný plyn měkký zdroj - druhá polovina stupnice. A by to nebylo tak jednoduché musíe vzít do úvahy i půměr drátu a výkon jakým svařujete.Vyšší výkon - vyšší zatlumení.Časem na vše přijdete sám.
tak som zvaracku (jasic mig250) odskusal, funguje paradne, minimalny rozstrek... mam vsak este jednu otazku (asi na ZDENALa), skusal som zvarat na 0.8drote s cistym CO2 a maximalny prud co som z toho dostal bolo tak cca. 200A. moja otazka, keby som pouzil 1mm drot mohol by som sa dostat na tych 250A alebo treba zmesny plyn? alebo je pokazena ta zvaracka... potenciometre reaguju, napatie a prud sa zvysuje.
Zkuste silnější drát. Svařečka pokažena není. Ampery přímo souvisí s množstvím roztaveného přídavného materiálu a toto množství zase souvisí s rychlostí posuvu a půměrem drátu.