SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahoj, jsem kutil, který sváří jen ojediněle, mám inventor GAMA 1750 a chtěl bych svařovat tenké plechy. Chci ke svářečce dokoupit TIG hořák, ale problém je s Argonem. Jak jsem zjistil na zdejším foru, tak se nedá jen tak sehnat. Můj dotaz je: Je možné pro TIG použít jako ochranný plyn CO2? Případně s jakým omezením.
Díky za reakce, ale prosím nekamenujte mě. Nevím o tom zhola nic, tak se ptám.
tak to ani neskusaj, spalis za par sekund horak, resp wolframovu elektrodu ....
Tazz napsal(a):
Ahoj, jsem kutil, který sváří jen ojediněle, mám inventor GAMA 1750 a chtěl bych svařovat tenké plechy. Chci ke svářečce dokoupit TIG hořák, ale problém je s Argonem. Jak jsem zjistil na zdejším foru, tak se nedá jen tak sehnat. Můj dotaz je: Je možné pro TIG použít jako ochranný plyn CO2? Případně s jakým omezením.
Díky za reakce, ale prosím nekamenujte mě. Nevím o tom zhola nic, tak se ptám.
Jak zde bylo v poslední době mnohokrát upozorněno. Nejdříve hledej na tomto foru nebo v rubrice SvarInfo, je zde toho mnoho dosti podrobně k danému tématu. Ono je jednodušší zadat dotaz a čekat na odpovědi. Jestli však takovýmto způsobem budeš přistupovat i ke svařování, tak se nenaučíš nikdy nic, protože bez vlastního úsilí a zájmu o věc to prostě nejde. Až si zde pohledáš a přečteš již napsané a nebudeš si nadále vědět rady, pak se ptej a věř, že dostaneš fundovanou odpověď. Jole.
To jole:
Díky za radu, strávil jsem procházením a čtením tématu několik dní. Jenže se to vždy zvrtlo někam jinam a nedostal jsem info, které jsem potřeboval. Ale jsem rád, žes mi ty tu fundovanou radu dal. :-)
To Morseee1:
Díky za info, radost jsi mi neudělal, alespoň vím že je zbytečné o tom uvažovat. A to už mám sehnaný i upravený hasičák naplněný CO2. Budu muset někde sehnat Argon.
Doufal jsem, že mi napíšete, že CO2 použít lze, ale že tím nepůjde svářet hliník a pod. Ale že je to úplně nepoužitelné jsem netušil. Každopádně díky.
Tazz:25 sekund hledání: http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=2640
Zdravím,s WLSP 315 svařuji jedině MIG (pod argonem),nedá se to srovnat s co2,je to nebe a dudy.A u toho TIGu bych nedoporučoval rozhodně nic jiného.
Na tig-ARGON,na Mig/Mag CO2,nebo směs CO2+ARGON,CO2+KYSLÍK dle materiálu.ale směs je o dost dražší než CO2 řečeno co nejednodušeji.
Díky všem
Ještě mám jeden dotaz. Prohlížel jsem forum abych zjistil jaký koupit hořák na TIG. Nenašel jsem žádnou konkrétní radu, jen docházím k závěru, že ikdyž Gama 1550 má přepínač MMA/TIG, tak nemá smysl na této svářečce TIG používat. Je to tak, nebo je 1550 na TIG použitelná. Já jen ať nekupuji hořák a láhev s Argonem zbytečně. Používáte někdo TIG na 1550? Díky za info a nekamenujte mě za hloupý dotaz.
Tazz-Zdravím,nejsem sice majitelem Gama 1550,ale mohu se jen ze zvědavosti zeptat proč nemá smysl na tomto stroji používat metodu TIG?
Zdravim, mam sice hoby Gamu 160 a tig jsem už vyzkoušel jeto sice dražší špás, ale pokud si agon seženete neni problem tigem cokoli svařit kromě hlinikovych slitin _ nato je potřeba aby byl střídavy proud a to inventor gama neni schopen.. jinak ocel a nerez bez problemu..
Pročítal jsem různé příspěvky a často jsem četl "pokud to nemá bezdotykové zapalování, tak se s tím nedá vařit". Podobně že je jen stejnosměrný a pod. Netvrdím, že to nejde, jen jestli funkce TIG na 1550 není jen taková z nouze ctnost.. Jestli tam TIG není více marketingovou, než funkční záležitostí.
Tazz napsal(a):
Pročítal jsem různé příspěvky a často jsem četl "pokud to nemá bezdotykové zapalování, tak se s tím nedá vařit". Podobně že je jen stejnosměrný a pod. Netvrdím, že to nejde, jen jestli funkce TIG na 1550 není jen taková z nouze ctnost.. Jestli tam TIG není více marketingovou, než funkční záležitostí.
Svarovat TIGem tzv. naskrabem samozrejme lze, osobne doporucuju si koupit masinu, ktera ma alespon LA (Lift Arc). S masinou bez LA nemam zkusenosti, ale pry je to "zapalovani" TIGu je hrozny opruz. Dnesni ceny tech masin jsou prijatelne, takze pokud se chces trochu vice zabyvat TIGem, tak HF (bezkontaktni Arc) urcite ocenis a LA je v tom pripade nutnost. Koupil jsem si masinu s LA a to jsem o svarovani s TIG nemel zadne zkusenosti a jsem s tim dodnes spokojeny. Tot muj nazor.
HF zapalování oblouku je parádní věc,ovšem je dobré naučit se to i náškrabem.AC/DC je potřeba při svařování hliníku,teoreticky by to mělo jít i stejnosměrným proudem když se obrátí polarizace hořáku a kostry,ale v praxi se mi to ještě nepovedlo a ani několika lidem co svařují víc a líp než já(teplotní zatížení elektrody je v tomto případě daleko vyšší než když je hořák zapojen klasicky na + pólu)Marketingová záležitost to určitě není,dají se tím dělat plně funkční sváry i na materiálech a svarcích jinou metodou těžko svařitelných nebo zhotovitelných.Pravdou však je že poslední dobou je TIG jaksi módní,ale to vyplývá z potřeb trhu.Myslím že KITIN 150LA by byl na tigování vhodnější a to přesně v konfiguraci jakou má "v podpisu" kolega xlibor
Díky za názory. Na hliník jsem se těšil asi nejvíc. Škoda. Koupím asi nějaký levnější hořák, půjčím argon a zkusím si to. Jelikož již 1550 mám, tak nebudu investovat do další svářečky. Ikdyž v budoucnu... možná.