SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 19-07-2011 10:03:45

SPECZ
Člen

Jak nejlevněji začít s "céóčkem" ?

Zdravíčko !
Tak jsem tak nějak dospěl k tomu že se budu muset naučit vařit s MAGem, a řeším jak nejlevněji pořídit vybavení do začátku, ale nejsem tak bohatý abych si mohl kupovat levné věci ..
Při pročítání fóra mě napadla jedna věc: Lze použít klasický zdroj pro elektrodové sváření pro svařování MAG ? Potřebuju jen připojit hořák a láhev s plynem + vyrobit posuv drátu  ? Budu potřebovat ještě něco dalšího (ohřev plynu či tak něco)?  Ještě nemám vybraný konkrétní zdroj, uvažuju i o možnosti stavby invertoru, je potřeba nějaká "speciální" vlastnost zdroje oproti "klasické" svářečce ?
Možná se ptam trochu blbě, o svařování nevim téměř nic krom toho co jsem si tu přečet na foru + pár dalších stránkách, takže pokud jsou moje dotazy úplně mimo, nasměrujte mě někam kde snáz najdu ty nejzákladnější informace, díky.

#2 19-07-2011 11:44:16

Martin
Člen

Re: Jak nejlevněji začít s "céóčkem" ?

Pane kolego, pokračujte ve čtení fóra a zjistíte, že "klasický" zdroj, tj. na elektrody nelze použít na svařování MAG, musí být jiný, jinak vinuté trafo s jinými parametry (tzv. zatěžovací charakteristika).
Pokud chcete začít levně, a sám si stroj postavit, tak asi snad jen koupit trafo, usměrňovač, tlumivku, posuv drátu, hořák, ... a přijdete na to, že levněji to koupíte už hotové :-)

O tom, jaká je nejlepší nejlevnější mašina se vedou vášnivé spory, ale asi snad nikdo již nepochybuje o tom, že levné baumarketová stroje se nevyplácí kupovat, protože to je elektroodpad odpad jen co to ve fabrice zabalí do krabice smile

#3 19-07-2011 12:55:11

SPECZ
Člen

Díky za odpověď.
Hledání na foru se mi příliš nedaří, nemáte někde popis(V/A charakteristiku nejlépe) jak má vypadat zatěžovací charakteristika zdroje pro MIG/MAG ?
Trafo+usměrňovač bych rád nahradil vhodným spínaným zdrojem, dokážu si ho sám navrhnout a postavit víceméně z "odpadu", čili za minimální cenu, jen musím předem vědět co od něj mám vlastně chtít. Hořák, kabely a posuv drátu bych pak chtěl získat z nějakého toho (nejlépe nefunkčního-se zničeným trafem) baumarketového stroje, udělat regulaci posuvu (+ zvlášť zdroj pro něj, opět z "odpadu"), věřím tomu že tak by to mohlo jít opravdu levně, v podstatě jen za cenu stráveného času a spotřebovaného cínu :-)  Je mi jasné že to bude stát mooc práce, ale mě elektronika docela baví.

#4 19-07-2011 16:01:12

Martin
Člen

Jo, ono to vyhledávání na foru není ideální. Pro MIG/MAG je potřeba plochá charakteristika (tvrdý zdroj napětí).

Tady je obrázek: http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=32

Pokud si zdroj chcete postavit, tak držím palce, protože to není vůbec jednoduché.

#5 19-07-2011 17:43:53

ulitej
Člen

v oblíbených mám tento strom - řekl bych že mluví za včechno

http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=1463

hodně zdaru při rozhodování , já osobně jsem chodil kolem svařovací techniky CO2 víc jak jeden rok a nemohl se rozhodnou , vůbec mě nenapadlo ,že o této problematice je nějaké forum ...... takže jistě budete míc víc info než od "některých PODAVAČU"

Pegas 160 Mig/Mag SYN

#6 19-07-2011 19:19:45

SPECZ
Člen

Martine, děkuji za info. Palce držet moc nemusíte, obávám se že postavit zdroj pro mne bude jednodušší než se pak naučit svařovat. Jsem elektronik, a už jsem navrhoval pár komplikovanějších věcí, ale svářečku jsem viděl snad jen na obrázku :-)

Ulitej, tak to vypadá opravdu luxusně. Docela bych takovou bednu bral, jenže to nemam čim svařit. Takže zdroj budu napřed stavět na kusu prkna, a až bude makat tak si s nim udělam bednu. No, na příští měsíc až dva mam co dělat :-)

#7 19-07-2011 19:43:43

Martin
Člen

SPECZ: Taky jsem povoláním elektronik a už pár spínaných zdrojů jsem postavil, proto vím, jaké problémy přináší konstrukce zdroje cca 150A, 20 - 40V. Dokonce zdroj pro MIG/MAG je z porincipu jednodušší, protože zpetná vazba je napěťová, nikoliv proudová...
Ale už jsem dávno vyrostl z bastlení.

#8 19-07-2011 20:05:29

ulitej
Člen

SPECZ napsal(a):

Martine, děkuji za info. Palce držet moc nemusíte, obávám se že postavit zdroj pro mne bude jednodušší než se pak naučit svařovat. Jsem elektronik, a už jsem navrhoval pár komplikovanějších věcí, ale svářečku jsem viděl snad jen na obrázku :-)

Ulitej, tak to vypadá opravdu luxusně. Docela bych takovou bednu bral, jenže to nemam čim svařit. Takže zdroj budu napřed stavět na kusu prkna, a až bude makat tak si s nim udělam bednu. No, na příští měsíc až dva mam co dělat :-)

To bylo myšleno ve vztahu , případné stavby COčka - tady tento účastník fora to vzal zgruntu - jinak ten "plechový základ" stojí asi 3500 korun což dle mého trochu prodražuje zahájení stavby. Jiak se budu  v budoucnu těšit na informace ze stavby .........pokud budou sděleny.

Pegas 160 Mig/Mag SYN

#9 19-07-2011 20:49:55

varok
Člen
Místo: Havířov

POkud jste svářečku viděl jen na obrázku, radil bych vám, ať pro začátek zajdete za někým, kdo ji má a umí dobře svařovat. Pořádně si tu svářečku prohlédnout, podívat se na jakém principu to vůbec pracuje a pak začít.

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

#10 19-07-2011 21:00:29

DwPetr
Člen
Web

Já bych nevěšel hlavu. Trafo je pořád trafo, to je stejně trvrdý jak měkký. na MIG-MAGu jsou akorát dělaný zdroje do tvrda. Pokud chceš stavět a elektro děláš, tak se mrkni na stroj WTU 315 MIG. Je to stará velká mrcha. Umí elektrodu a po připojení modulu MIG 30 umí i ten. Stojí pár korun.  Pokud to dáváš, tak si v podstatě stáhni jen schémata. To hovadský trafo můžeš nahradit jinak, použít myšlenku přepínání chrakteristik zdroje. A to samý s podavačem. Mám udělanej svůj elektro projekt komplet podavače se všema fičůrama, akorát nemám přes léto žádnej čas udělat z toho PCBéčko a zmontovat to. Jako motor posuvu mám stěračák z tatry a zbytek je dodělávanej včetně kladek atd.. takže se to dá udělat levně. Chce to jen trochu inspirace.

#11 27-07-2011 07:03:38

bobobo
Člen

Něco na prkně je i tady na svarinfu , je tam toho více , chce to několik večerů počíst http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2007050901 . Prostě na elektrodu je rozptylové trafo využívající magnetického odporu a na CO je trafo běžné , těsně vázané na jednom sloupku . smile

#12 27-07-2011 10:22:43

alll
Člen
Místo: ...

Dneska bych po zkušenostech z přestavbou  ceočka  do stavby stroje osobně nešel, jednak spousta straveneho času= penize ty vydělam vlastni praci jak v zamestnaní tak ruznymi zakazkami na domaci svařovani.. ikdybych měl doma nevim co abych stroj složil.. jenak je kolem toho spoustu shánení těch správnych dilu to taky stoji prachy a spoustu času radši si koupim  něco staršího co bylo fabricky vyraběno nejake male opravy  takoveho stroje ješte bych akceptoval a svařečka si musí na sebe vydělat... tak že byt vami tak bych šel postrojích typu WLSP ,PP ,UTA a některe typy mma mašin co mohou mit nadstavbu  mig30, tig 30 a pod

Parkside Pmsg 200 A1/ kukla ESAB origotech.

#13 27-07-2011 20:20:43

Michal01
Člen

alll-plně s Vámi souhlasím,než to skládat vše od základů tak bych taky určitě koupil,něco staršího.S mojí zkušenosti,se staršími mašinami nemám vůbec žádné problémi.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla