SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Dneska jsem zprovoznil OMI 245D a zkoušel si první sváry. Zjistil jsem ale že se mě rosí redkuční ventil. Je to normální nebo je to chyba ? Je taky hodně studený.
Flašku mám novou - originál 5kg ( není to předělanej hasičák ).
a kde se rosi a jak dlouho varis vkuse,jaky mas redukcak,kolik mas nastaveno?
Studený redukčák bude vždycky, přece jenom se tam mění kapalina v plyn. Rosení je asi od velkého průtoku plynu. Hlavně nesmí zamrzat.
varok napsal(a):
Studený redukčák bude vždycky, přece jenom se tam mění kapalina v plyn. Rosení je asi od velkého průtoku plynu. Hlavně nesmí zamrzat.
je to opravdu tak jak je napsáno - pokud není stoupací trubka tak trochu nechápu tu kapalinu
Pri velkem odberu plynu co2 se redučak orosí nekdy i primrzne proto se používaji na redučaky předehřevy aby redučak nezamrzl...
Serpenton, můžete tu napsat jaký průtok plynu máte nastavený? Pro ruční svařování bohatě stačí 8 l/min. Pak redukčák nezamrzá nikdy. Bohužel, často svářeči nastavují množství od oka nebo podle ručičky na tlakoměru a někteří si dokonce myslí čím více, tím lépe.
ja mam osobně nastaveno kvuli velkemu profi hořaku prutok 10 AŽ 12L PLYNU jinak v praci mame prutok nataven až na 24L smesneho plynu argon a co2 zkusil jsem i ubrat, ahed při ruznych pozicich jsem zjistil za mam svar zaporovany, tak jsem nastavil plyn spet na 24 L auž jsem zadny svarnemel zaporovany.. a hořaky jsou dimenzovany až na 550A vodou chlazene..
alll napsal(a):
ja mam osobně nastaveno kvuli velkemu profi hořaku prutok 10 AŽ 12L PLYNU jinak v praci mame prutok nataven až na 24L smesneho plynu argon a co2 zkusil jsem i ubrat, ahed při ruznych pozicich jsem zjistil za mam svar zaporovany, tak jsem nastavil plyn spet na 24 L auž jsem zadny svarnemel zaporovany.. a hořaky jsou dimenzovany až na 550A vodou chlazene..
Ale mě ve svářečské škole říkali instruktoři, že průtok se nastavuje podle průměru drátu. O tom, že by to záviselo na hořáku, se nikdo nezmiňoval.
Jinými slovy, z hlesiska nastavení průtoku plynu je jedno, jestli svařuju hořákem patnáctkou proudem cca 120A 0.8 drátem, nebo hořákem pětadvacítkou proudem cca 120A, 0.8 drátem.
no to moze aj nemusi byt pravda jedna vec je teoria a nieco uplne ine prax,to ze je redukcny ventil oroseny a chladny je normalne pokial nezamrza a zvar yvpada normalne nic sa nedeje,prietok sa nastavuje cca 10 x hrubka drotu na 0,8- ku je to tych 8l,pokial zvaras v dielni kde neni prievan mozes ist s prietokom dole az na cca 6l,naopak pokial zvaras vonku tak aj cez 10l,netreba to vsak zas prehanat,najlepsie je nastavit a vyskusat...
Děkuji za odpovědi - upřesním podle vašich dotazů:
- rosí se na budíkách, na převlečné matici a v podstatě na celém těle RV
- RV je nějaký italský, chtěl jsem dát foto ale to sem asi nejde, tak jsou tady : http://fpbazar.rajce.idnes.cz/redukcni_ventil
Ventil je nový koupený v Aster Olomouc.
- Nastavení jsem různě testoval nakonec jsem ale měl 8l/min, nejvíc 10l/min, nejmíň 3l/min.
- Monžství průtoku odečítám z RV - nevím jak jinak bych to zjistil ? (Jirkati - Serpenton, můžete tu napsat jaký průtok plynu máte nastavený? Pro ruční svařování bohatě stačí 8 l/min. Pak redukčák nezamrzá nikdy. Bohužel, často svářeči nastavují množství od oka nebo podle ručičky na tlakoměru a někteří si dokonce myslí čím více, tím lépe.)
- Když jsem si kupoval RV tak jsem se ptal jestli je potřeba RV s předehřevem a bylo mě řečeno že když není lahev předělaná z CO2 tak nezamrzá a není potřeba předehřev.
- Celkem jsem vařil asi 45min, ale ne v kuse. Bylo to takové první oťukávání, udělal jsem asi 20 5-6ti centimetrových svarů na jaklu síly 2mm. Napětí a proud jsem různě testoval.
Nakonec jsem měl nastaveno 80A, a 18,6V. Drát mám 0,8 a hořák mám TBI 250/4metry.
Tak snad jsem postupně upřesnil vše. Ještě jsem se chtěl zeptat jak "skladovat" svářečku když nebudu třeba měsíc vařit ? Když nejsem v dílně tak tam netopím a je tam v zimě o něco tepleji něž venku a v létě o něco chladněji (je to původně stodola z vepřovic).
Ohledně průtoku jestli sváříte v dílně bez průvanu tak těch 8l/min je ideální ale nastavovat to podle manometru je ošidné nejlépe překontrolovat průtokoměrem. (V práci mám nastavené redukční ventily na 12l/min a za nimi ještě průtokoměr kde nastavuji litráž od18 do20 a to není na plno ! ). Jestli vám protéká zbytečně moc plynu tak vám může klidně zamrznout ventil, ale nějaké rosení bych neřešil. Milan246
Já používám nejčastěji 0,6mm drát a průtok mám nastaven asi na 6-8l/min. U drátu 0,8mm spíše okolo těch 8l/min. a nemám problémy. Budíky s redukčákem mám podobné jako vy. Mám hasičák a taky se mi to jemně rosí. Pokud tam není opravdu námraza, tak to není třeba řešit.
máme v práci rozvod po hale, nastavený průtok od 15-18 litrů.
svařujeme dlouhé sváry, jednou došel v rozvodu plyn, vzali jsme bombu velkou Ar 82% + 18%CO2 a za 5 minut sváření byla zamrzlá :-D
v rozovdu nezamrzá, ale zásobníky venku co stojí i když jsou pařáky tak jsou zamrzlé...
oddelej redukcak a otevri ventil,jestli z nej de plyn,ale opatrne
pawka napsal(a):
oddelej redukcak a otevri ventil,jestli z nej de plyn,ale opatrne
se omlouvám ře se ptám než to vyzkouším, ale :
1/ proč opatrně ?
2/ co se tím zjistí ?
3/ co by mělo jít než plyn ?
Opatrně protože ten unikající plyn je dost studenej-mohl by ses "spálit",v lahvi může být nějaká nečistota která se možná odfouknutím odstraní-jinak by to šlo přes redukčák a mohlo způsobit problémy s nastavením průtoku(osobní zkušenost).
Editoval Ládes (21-07-2011 22:52:19)
Chtěl bych se zdovolením zeptat taky na jeden zádrhel. Svářečku jsem koupil s menší láhví CO2. S ní jsem neměl problémy. Nedávno mi sehnal garážsoused hasičák za pár korun. Sice ta má původní láhev byla šedá, ale lak už se odlupoval a bylo vidět červenou barvu, takže asi taky bývalý hasičák. Tento hasičák mi ale dělá to, že mi chvílemi vyletí budík na redukčáku za vinkl a zamrzá mi redukčák a přestává jít plyn. Čím to prosím je? Je to tím, že ten hasičák nemá vytáhnutou tu sací trubku?
Odpovedel jste si sam pane varoku, takovy problem jsem měl taky když jsem svařoval delší dobu redučak zamrznul a uplne se zastavil přívod plynu do svařečky.. tak že hasičak vyvařte do mrtě a pak si jej nechte předalat... Ja jsem vždy hasičaky koupil original na aukru i z plynem zablombovane tak že plne a vyvařil jsem už 2 kusy a na 3 jsem nechal udělat revizi a mam ho jako hasičak kdyby něco...
Nouzové řešení pro bezproblémové vyprázdnění hasičáku je jednoduché. Podložte redukční ventil, aby se nepoškodil a otočte láhev vzhůru nohama. Tím se ústí stoupací trubky dostane do prostoru, kde již nemůže nassávat kapalný CO2 a zamrzání přestane.Jole.