SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Ahoj.Som tu nový a potreboval by som poradiť so zváračkou gude 185 F,je to trafo.Zvaracka je na 230V a na 380V.Mám hu už rok a zatial som zvaral len na 230V.teraz som potreboval zvarat na 380 a musul som prehodiť 5kolikuvu zastrcku na 4kolikovu.Lenze ked som ten 5kolik rozobral,tak tam boli len 3 kable:faza.nulak a ochranny a tak to bolo aj zapojene.A ja teraz potrebujem vediet vas nazor:1preco tam je len 1faza?a ako to mam zapojit aby to zvaralo na 380?V predajni o tom nemaju ani tusenia.Dakujem
Ahoj,
zapojení kabelu od trafa bude na 400V takto:
ochranný vodič bude stále zapojený jako ochranný!!!
fazový vodič bude na fázi L1
"nulák" bude zapojený na L2 nebo L3 - to je jedno. Takto na vstup trafa bude přivedeno napětí 400V.
Na svařečce pak je potřeba přestavit přepínač na 400V.
Dakujem.Aj som to tak chcel zapojiť,ale som sa bál,ze sa nieco stane so zvarackou.dik
To se mi vůbec nelíbí . Dej ten kousek kabelu 5x , ale ještě před tím dej tu svářečku k nahlédnutí elektrikářovi . Takovouhle radu bych se Vlado sakra bál dát .
pre meno
ake su to kable: faza,nulak, a ochranny?
nakresli si tu 5-kolikovu zastrcku aj s farebnym oznacenim pripojenych "kablov" a hned budes vediet,ktory "kabel" ide na ktory kolik vo 4-kolikovej zastrcke
Bobobo, toto jsem řešil i u svě svářečky( Gude 235 TC). Gude dodava trafa s pětikolikíkovou zastrčkou plus pětikoliková redukce 230V -> 400V ( zapojena je Fáze -> L1, "nulák" -> L2, ochranný -> ochranný ). V návodu je pak popsána úprava voliče-přepínače napětí.
Zapojil som to tak ako mi povedal VladaP a ide to super.Chcem sa spýtat VladaP,ci je spokojny so svojim trafom,lebo ja moc nie.keby sa tak rychlo neprehrieval,tak by to bolo fajn.podla mna
Já jsem s trafem spokojeny. Zatim jsem varil jen s 2 a 2,5 elektrodama a trafo ani jednou nevyplo. Malinko jsem jej upravil abych mohl varit i bazickymi elektrodami a slape dobre. Upraveny trafo je videt v sekci Nase/Vase stroje http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=453
VladaP,vyzerá to dobre.Mne sa uz to trafo prehrialo viackrat aj pri 2,5 elektrodach,ked idem v kuse napr.12 elektrod,tak sa vypne a potom musím dlho čakat kým sa ochladí.Ale zvara sa mi s nim dobre. Teraz rozmyslam nad nejakym invertorom.Len este neviem aky.a este dik za radu s tym zapojenim.
V tomto případě mne neukecáš . Honit fázi "nulákem" je zvěrstvo . Když dá kabel 5x , bude moci přepínač odblokovat a nemá se co stát . Bude to jako u RTB .
Editoval bobobo (24-06-2011 08:38:00)
To bobobo, tohle zapojení na 230/400V je jednoduché a nezáludné. Pokud jedeš na 230V, tak je zapojena jen jedna půlka vinutí primáru a pokud jedeš na 400V, tak je zapojené celé vinutí primáru svářačky. Nevýhoda je,že na 230V zatěžuješ jen jednu fázi, kdežto na 400V zatěžuješ fáze dvě. Přepínač 230/400V připíná při režimu na 230V střed vinutí primáru na nulák (střední vodič=modrý), začátek vinutí na fázi (černý nebo hnědý). Pokud přepneš na 400V, tak začátek vinutí je na jednu fázi, konec vinutí na druhou fázi a (důležité!!!) střed vinutí NENÍ v této situaci připojen na nulák. Ale to je zapojení v přepínači, tak pokud do toho někdo nevrtá, tak na tom nic nezmění.
Já jsem na mojí svářečce zapojil přepínač jen na 400V a použití na 230V nepředpokládám.
Zdravim bobobo, nechci te nijak ukecavat, jiste mas pravdu, ja jen sdeliji fakta. Svarecka co mam, se prodava s trizilovym kabelem s petikolikovou zastrckou spolu s petikolikovou zasuvkou ke ktere je pripojena zastrcka na 230V.
Protoze mam doma ctyrkolikovou zasuvku,musel nahradit petikolikovou zastrcku za ctyrkolikovou.
Zde je jednoduche schema zapojeni trafa.
Otom, zda honit fazi nulakem je ci neni zverstvo by jsme mohli myslim dlouho diskutovat, nicmene norma toto nezakazuje. Nejprve norma ČSN 33 2000-5-51 čl. 514.3.Z4 Užití modrého vodiče pro další účely. „V dalších případech, kdy není možná záměna v případě, kdy není v místě nulový vodič, může být užito modře označeného vodiče jako fázového vodiče či vodiče pro jiné účely s výjimkou použití jako ochranného vodiče.“ zkopirovano odtud: http://www.odbornecasopisy.cz/index.php … ment=40278
Můj výklad jeho výkladu se mi zdá jasný . Hovoří o domovních instalacích , kde by bylo nutno sekat zdi a ne o pohyblivém přívodu .
no ono tych 400v ma lepsie parametre doma v dielni , ale ked pojdes na fusku , nie kazdy musi mat doma trojfazove vedenie , a na jednofazove treba mat aj istice a hruby predlzovat ... a nevies nikdy ze kedy ta kamos poprosi o neaky zvar u neho doma ...
Stránky: 1