SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Martin napsal(a):
Navíc panu Staroušovi se vybavení chrániče neděje při připojení k síti, ale při pokusu o zapálení oblouku. Tedy jak jsem již psal 90% chyba ve svářečce, 10% chyba v chrániči.
Pravda, neumím číst.
Prodlužovačku jsem nepoužil, zapínal jsem přímo do zásuvky. A na svařování mám udělanou poctivou podlužovačku s průřezem kabelů 2,5 mm2 a kloudnejma koncama. Jak sem řikal, elektrikář nejsem, ale nějaké povědomí o elektrice mám a taky vím, jak svařuje (respektive) nesvařuje invertor zapojený na 3 pofiderních prodlužovačkách :-).
Z prodejny psali přesně to co ste mi radili, zajit k sousedovi, abych vyloučil chybu proudového chrániče a když bude svářečka vyhazovat, poslat na opravu. Je v záruce, takže by to mělo být ok. Těch 5 elektrod co sem vyvařil to asi nesedralo.
Jo jo jističe mají za úkol především jistit , což znamená vypadávat . Pokud to dělají dobře a rychle tak je to pro svářečku vždy problém. Nejlepší je použít v tomto případě pomalé motorové jističe typu D.
Což ti doma moc nepomůže , když na místě hlavního stojí 25B .
25 B-cko je standard ktory by mal vydrzat tahat aj malu dielnu,samozrejme pokial sa rata s dacim vacsim tak radsej 32-ka, vymena za istic z inou charakteristikou neni zlozita ani financne narocna a pokial mate znameho elektrikara alebo vystihnete toho kto ma plomby netreba ani nic vybavovat (papierovo),aj ked mi neni jasne ako moze zvaracka pravidelne vyhadzovat 25-ku istic...
je to sice mimo téma, ale budiž
bobobo napsal(a):
franto , franto , kam na ty nesmysly chodíš .....
Již 8 let pracuji jako provozní elektromechanik ve fabrice. Proudové chrániče máme na všech zásuvkách (mokré prostředí). Nemám nic proti doma vyráběným prodlužovákum, pokud nejsou DVOUŽILOVÉ. Dvoužilová prodlužka může mít několik zapojení, ale všechny jsou svým zpusobem nebezpečné. Chránič vyhodí většina z nich, jen když nepřipojíte kolík, tak nevypadne, ale to značně ryskujete.
Příklad z praxe: Do třífázové pětikolíkové zásuvky připojíš pětikolíkovou vidlici s čtyřžilovým kabelem vedoucí přez motorový spoučtěč k třífázovýmu motoru. Motor spustíš a chránič drží. Ale jakmile si rosvítíš na stroji lampičku připojenou mezi L1 a PEN, chránič okamžitě letí. Kdyby byla lampička připojena mezi L1 a N, tak to normálně funguje. Ale N u čtyřžilové šnury nemáš.
Taktéž dvoužilová šnura nemá vodič N, nýbrž PEN a je rozdělená na PE, N a v tom je ten problém
No holt v případě dvoužilové prodlužky LN v případě poruchy a svodu na kostru nevybaví chránič poruchovým proudem přes PE, ale přes tělo náhodného svědka, který se dotkne kostry. Pak o tom může vyprávět v hospodě, pokud to přežije ...
PS: možná jsem to napsal drsně, ale je to tak.
Franto, pokud jste provozní elektrikář a píšete, že lampička připojená mezi L a PEN vyhodí chránič, tak nevím nevím, ale asi si dovolím pochybovat o Vašich znalostech nazvosloví.
Pokud je použit chránič, tak se musí jednat o soustavu TN-S, a v soustavě TN-S jsou vodiče L1, L2, L3, N a PE. V soustavě TN-S PEN není.
Martin napsal(a):
No holt v případě dvoužilové prodlužky LN v případě poruchy a svodu na kostru nevybaví chránič poruchovým proudem přes PE, ale přes tělo náhodného svědka, který se dotkne kostry. Pak o tom může vyprávět v hospodě, pokud to přežije ...
PS: možná jsem to napsal drsně, ale je to tak.
Plně souhlasím.
Nazvosloví si opakuji vždy před padesátkou. Máte pravdu mělo tam být PE
Já vím, ono se v tom označení často chybuje. Jsem rád, že si rozumíme.
Taky jsem si všiml, že "moji kluci" v práci používají značení fáze, nulák a zelenožlutej
Editoval Martin (11-05-2011 20:29:42)
Odesláno 10.5.
Dobrý den,
invertory by na zásuvkovém okruhu s proudovým chráničem fungovat měly bez potíží. Zkuste vyzkoušet invertor někde jinde, třeba u souseda, zda se objeví stejný problém. Aby se vyloučila chyba chrániče nebo elektroinstalací. Pokud by závada pokračovala, zašlete svářečku k nám do servisu.
S pozdravem
*****************************************************************************************
A moje zkušenosti - mám GAMA 131, zásuvky v dílně přes proudový chránič, kompletně nová elektroinstalace - a bez potíží.
Jestli Vaším problémem nebude taky maximální proudová hodnota chrániče, protože GAMA 165 ve vyšším proudovém rozsahu vyhodí i 16A pomalý jistič, nemluvě o navýšení proudu při HOT-STARTu. Mezi pár set wattovou sekačkou a 5 kW invertorem je přeci jen rozdíl.
Ano předpoklad je, že se jedná o chránič (který má In 25A nebo 50A) a ne chráničojistič, který v sobě kombinuje jistič s chráničem.
Mám 4 roky Gamu 1550 a začala mi při zapnutí vyhazovat jistič 16B, i když nikdy neshodila ani 10B, když jistič znovu nahodím, pak se rozjede normálně, vaří i 3,15elektrodu, setkali jste se s tím někdo? Střeva už jsem od prachu čistil, moc ho tam nebylo, ale nepomohlo to. Je zajímavé, že když ji dám na 5Om prodlužováku, tak jistič při zapnutí nespadne. Fíčko mi ještě nespadlo nikdy. Nechci zakládat nové vlákno, tak jsem to hodil sem. Dík za každou radu, vedoucí k najití pachatele závady :-).
Vyhřátý jistič?
Na zahradě mám novou elektriku, ale dělá mi to i u známého i v garáži, začne se rozbíhat ventilátor a spadne, nahodím jistič a už se rozjede normálně, svařuje dobře, pomůže ten prodlužovák, to nespadne jistič vůbec.
jirkalesik napsal(a):
Na zahradě mám novou elektriku, ale dělá mi to i u známého i v garáži, začne se rozbíhat ventilátor a spadne, nahodím jistič a už se rozjede normálně, svařuje dobře, pomůže ten prodlužovák, to nespadne jistič vůbec.
Tenhle problém jsem řešil asi před rokem. Byly to spálené zátěžové odpory na softstartu. Když se svářečka zapne, tak se začnou nabíjet kondenzátory a ty mají takový odběr, že vyhodí jistič. Při druhém zapnutí jsou již nabité a jistič tudíž nevyhodí a dá se potom svařovat celou dobu bez potíží. Stačí vyměnit zátěžové odpory před kondenzátory, které snižují při zapnutí krátkodobě proud do kondenzátorů. Po nabití kondenzátorů relé poté sepne plný proud a svářečka je připravena pracovat. Jole.
Editoval jole (22-07-2011 21:45:16)
Martin napsal(a):
používají značení fáze, nulák a zelenožlutej
černá fáze, hnědý nulák kdo to nezná tak je .....
jole: dík za report, asi je nejlepší funkci softstart vypínat...
Už jsem zkoušel vypínat sofstart a ampéry stáhnout na nejmíň, někdy to pomůže, ale ne vždy. Asi to bude jak píše jole, ale to už je pro mě asi moc, zřejmě s ní budu muset k doktorovi
bourač napsal(a):
jole: dík za report, asi je nejlepší funkci softstart vypínat...
Asi mi něco uniklo, ale softstart vypínat nejde, ten je zabudován napevno právě pro plynulý náběh svařovacího zdroje. Zřejmě jsi myslel Hotstart, ten se dá vypnout, ale to je zase něco úplně jiného. Jole.
Promiň, blbě jsem se vymáčk, ale pochopil jsi co myslím.
jole napsal(a):
Zřejmě jsi myslel Hotstart, ten se dá vypnout, ale to je zase něco úplně jiného. Jole.
máš pravdu - slibuju, že už nebudu z hospody chodit do postele přes Svarfórum
Stránky: 1 2