SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Když dělám zkousky na tig na nerez mám automaticky i na cerny material? Řekneme na svarovani trubek.
Ne jen na nerez.
Máš na nerez ale můžeš v pohodě svařovat i černý materiál.Já osobně jsem na zkouškách svařoval černy mat. i nerez
Ale na metodu TIG není žádná zkouška co se točí kolem ZK snad jen u EN ne?
teda přesneji řečeno je nejaká zkouška metodou tig na černy material?
ano, na metodu svařování TIG jsou zkoušky na černý materiál, záleží na tom na jaký druh základního materiálu potřebuješ zkoušky.Napiš co potřebuješ svařovat a já ti napíši zkoušku, kterou si uděláš..
Asi by tu bylo dobré napsat, že základní materiály jsou zatříděny do tříd a zkoušky podle ČSN EN 287-1 se dělají na jednotlivé skupiny nebo na několik skupin najednou. Např. většina - ale ne všechny - nerezových materiálů spadá do skupiny 8, běžné konstrukční oceli do sk. 1, Hardoxy do sk. 3 atd. Další roli při stanovení typů zkoušek hrají tloušťky svařovaných ZM, případně průměry trubek, svařovací polohy atd.
jj a norma, která třídí materiály je TR/ISO 15608
prostě bych potreboval jak na nerez tak na cernej....nejlip v jedne zkoušce....jestli to jde....slysel sem že nerez je nadřazená černymu mat. tím pádem bych mel být oboji. (poloha pf a pc. jo jeste jde o to že jde o kombinaci 141/111).
To jste slyšel špatně. Austenitická ( nemagnetická ) nerez, kterou máte pravděpodobně namysli, vás neopravňuje svařovat nelegovanou či legovanou ocel. Kombinace 141/111 by snad šla udělat, ale pouze na stejném materiálu.
Při probírání teorie a technologie ve Svářečské škole je podle osnov vždy znova vysvětlován systém zkoušek v jednotlivých metodách svařování. Už při objednávání zkoušky je přece nutné definovat, jakou zkoušku podle EN 287-1 vlastně budeme absolvovat. Norma EN 287-1 tu již byla tolikrát citována a vysvětlována, že je skoro nemožné k ní napsat ještě něco nového.
Stačí v kolonce "Hledat" na horním hnědém řádku napsat třeba - ČSN EN 287-1 - a číst a číst.
patricius.s napsal(a):
prostě bych potreboval jak na nerez tak na cernej....nejlip v jedne zkoušce....jestli to jde....slysel sem že nerez je nadřazená černymu mat. tím pádem bych mel být oboji. (poloha pf a pc. jo jeste jde o to že jde o kombinaci 141/111).
Jde to už jsem se s tím setkal a záleží jen na dohodě se zkušebním komisařem, zkouška vypadala následovně :
EN 287-1 141 T BW 8.1/1.2 S t2 D50 H-L045 ss nb
Tz. zavařit si oba materiály jak 8 tak 1 .
tak budu svařovat nerezovou trubku o pruměru 60mm
Dirtytommy napsal(a):
patricius.s napsal(a):
Jde to už jsem se s tím setkal a záleží jen na dohodě se zkušebním komisařem, zkouška vypadala následovně :
EN 287-1 141 T BW 8.1/1.2 S t2 D50 H-L045 ss nb
Tz. zavařit si oba materiály jak 8 tak 1 .
Díky...no já se na to zkusim poptat.
Chtěl sem se ještě zeptat,když budu mit řekneme kombinaci 141/111 na nerez mužu svařovat touhle metodou....když bude obcas potreba ciste jenom metodou 141 myslím celou trubku i povrch.
Tak nevím...dělal jsem EN 287-1 141 T BW8 S t2,D50 H-L045 a instruktor ve svářečské škole v Přerově mi tvrdil,že 8 je víc než 1 a tím pádem můžu vařit všechny materiály od 1-8. Rozumněl jsem mu dobře,protože přesně na tohle jsem se ho ptal .....?
Pro oldastr - buď jste si s instruktorem nerozuměli, nebo jste neporozuměl vy. Přečtěte si všechny příspěvky v tomto vlákně, zvláště příspěvek Petra z 10.3. Prostě neexistuje zkouška na nerezu na jejímž základě by bylo možné svařovat "černé" materiály a obráceně.
pak je ještě třetí možnost ....on to prostě taky neví.Každopádně děkuju za odpověď a jelikož se s instruktorem a i s majitelem školy velmi dobře znám,zastavím se tam a vyjasníme si to.Průser je to ale i můj,protože jsem zrovna tohle tvrdil několika zákazníků a ty černý trubky samozřejmě normálně vařím.