SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Vážení přátelé,
mám rozebranou čtyřbubnovou sekačku a mám problém u hlavní hřídele / ke konci /, kde hřídel bubnu po prasknutí zajišťovací podložky povyjela nahoru a vydřela v hlavní hřídeli drážku cca 25 mm širokou a 2,5 mm hlubokou. Chci se zeptat, zda se to dá vyvařit a čím, když mám k disposici pouze trafo bez usměrňovače a pak stočit na soustruhu. Nebo mám shánět někoho s TIGem, jak jsem četl někde v tepelných úpravách. Hlavní hřídel je 35 mm silná. děkuji za odpověd.
jen tak polemizuju jeli k dispozici soustruh... poškozenou část hřídele stočit na průměr 30mm, vyrobit pouzdro - díra 30, povrch 35, narazit, zavařit trafem - jen z čela, eventuelní přečnívající svár obrousit třeba jen flexou...
ten vydřený konec je v pouzdře nebo ložisku? kolik to má otáček?
Pokud je to legované aby to neprasklo ve sváru...
Hřídel je vydřená asi 5 cm od konce, protože na ní je šikmé ozubené kolečko, které přenáší otáčivý pohyb na svislou hřídel na které je buben sekačky. Svislá hřídel se uvolnila v pojistné podložce a jak vyjela nahoru, tak vydřela vodorovnou hřídel. Ta je dobrým koncem uchycena v ložisku .
S tímto postupem chybu neuděláte:
1) Předehřejte hřídel tak na 250-300°C. Jednak kdyby byla, jeko že zřejmě bude, z materiálu s vysokým uhlíkovým ekvivalentem, tak aby to neprasklo. Dále proto, aby při vyšším obsahu uhlíku a rychlém ochlazení nedošlo k vytvrzení a opět riziku prasknutí, určitě ale špatné obrobitelnosti. Ať Vám to nevychladne, než začnete navařovat.
2) Návarovky na trafo samozřejmě jsou, ale budete je v rozumném množství hůře shánět a co pak se zbytkem. Takže sežeňte přechodovku typu 312-16 nebo 312-17, výborná je Böhler FOX 29/9-A a i když by byla jen celá dóza, zbytek určitě využijete.
3) Navařte a nechte pomalu ochladit. Pak obrobte.
JardaK napsal(a):
S tímto postupem chybu neuděláte:
1) Předehřejte hřídel tak na 250-300°C. Jednak kdyby byla, jeko že zřejmě bude, z materiálu s vysokým uhlíkovým ekvivalentem, tak aby to neprasklo. Dále proto, aby při vyšším obsahu uhlíku a rychlém ochlazení nedošlo k vytvrzení a opět riziku prasknutí, určitě ale špatné obrobitelnosti. Ať Vám to nevychladne, než začnete navařovat.
2) Návarovky na trafo samozřejmě jsou, ale budete je v rozumném množství hůře shánět a co pak se zbytkem. Takže sežeňte přechodovku typu 312-16 nebo 312-17, výborná je Böhler FOX 29/9-A a i když by byla jen celá dóza, zbytek určitě využijete.
3) Navařte a nechte pomalu ochladit. Pak obrobte.
Tak díky moc avyzkouším to