SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ak sa ku plazmovej rezacke pouzije nejaki iny plyn (ako stlaceny vzduch z kompresora) staci tento tlak a prietok z tlakovej flase?
Neda sa potom pouzit stlaceny vzduch ktory by osm natlacil z kompresora do nejakej flase?
nechcem vydiet ten kopresor ... bezny kompresor ti da tak 8-10 atm .... lenze do flase natlacis aj 200 ....
stlaceny vzduch z flase by ti vydrzal hooooodne malo .. sekundy .. (teda ak to chces plnit kompresorom)
Editoval morseee1 (24-02-2011 15:32:58)
nechem to realizovat praktycki sôr to bola len otazka na ozrejmenie situacie.
Takze tie kompresory ktore tlacia plyny bezne do tlakovych flias su nejake obrovske hej ? alebo ako sa ten plyn tam tlaci
Nie , to sú iba výkonné kompresori . Totižto aj domáca plnička kyslíka nemá žiaden zvláštny kompresor a natlačí do fľaše 150 atm. .
Hlavěne takovéhle kompresory jsou výcestupňové. V tom je záhada že natlačí takovej tlak.
Soptík napsal(a):
Hlavěne takovéhle kompresory jsou výcestupňové. V tom je záhada že natlačí takovej tlak.
Ak môžeš tak nám to vysvetli , aby sme vedeli pre budúcnosť .
Takýto kompresor by sa dal kľudne urobiť z nejakého starého agregátu . Ja mám taký malý 2-taktný skúsim sa na neho pozrieť . Poriadne ho povymývam od benzínu ... . Myslíte , že to pojde ?
neviem ci to pojde s 2 taktom skus si to nakreslit a a rozmyslaj ako to pojde ci to bude dobre fungovat tak jak ma
Riso SK : Myslim že ti to nepôjde z viacerych dôvodov.
2 takt potrebuje mazanie,ktore zabezpečuje zmes benzinu z olejom (v tvojom prípade to bude chýbať).
Na vysokotlaky kompresor to určite nieje použitelne.
Najlepšie by asi bolo použiť hydraulicke valce ako na tom videu.
m.evil napsal(a):
http://www.youtube.com/watch?v=HmE9OVfWxFc
člověče m.evile, tím odkazem mě inspiruješ k realizaci kompresoru který už nějaký čas vymýšlím, to na tom videu je vlastně 3stupňový kompresor a zdá se že to má docela brutální výkon, použil bych to na stlačování o2, mám neomezené a relativně levné dodávky kapalného kyslíku, ten však, přesto že je v nádobě izolován vakuem
začne po krátké době zplynovat a bezpečnostním ventilem přichází nazmar. Práci je třeba si dobře naplánovat aby nakoupené zásoby byly spotřebovány - jakmile 2-3 dny nemám co řezat kyslík je fuč.
Zbytky by však šlo stlačit a uskladnit do tlakových flašek, tam může být libovolně dlouho.
ty pístnice, převodovka s motorem, + vylepšení - rovnou nějaká klikovka ze spalovacího motoru + nějakej seriozní chladič, při tom stlačování musí vznikat spousta tepla - (zdroje mám)
možná se tady časem objeví nabídka přepouštění lahví....
bourač : Je to celkom zaujimava konštrukcia .
Pokial ale maš veľku spotrebu kyslíku , vraj sa vyplati kupiť kyslikovy koncentrátor a kyslík si vyrábať zo vzduchu priamo na mieste .
Daju sa s tym dokonca plniť aj fľaše.
http://www.oxywise.com/product/kyslikov … ca_stanica
A tu je zas kompresor na kyslík (komerčne predavany výrobok) : http://www.oxywise.com/product/kyslikov … kompresory
Editoval m.evil (28-02-2011 00:10:49)
jj, dík za tip, ale to nepřichází v úvahu (cena) jak píšu, mám zdroje (kovošrot) tak bych rád něco zbastlil sám
Hlavne nech to bude bezolejove , lebo kyslík sa z olejom nema veľmi rad.
Ale to už určite vieš
Na to si dej , bourači , fakt pozor . Již za normálního tlaku hoří v čistém kyslíku téměř vše , ale nedejbože v tlakovém . Ani to raději nezkoušej .
bobobo napsal(a):
Ani to raději nezkoušej .
zejtra řežu kopím - trubka 1/2G, 12Atm. Protizávaží 60tunové ještěrky. Pokud přežiju, budou fotky...
Koukal jsem na stránky o tom DIY kompresoru, autor tam zmiňuje, že do 2l flašky natlačí tlak ze 100 barů na 300 za 1,5 hodiny, kompresní poměr je u toho kompresoru dobrý ale dodávaný množství nic moc bourači z čeho by si to konstruoval? Neumim si představit tlakování 50ky flašky
Neviem ako rozmýšľa autor toho kompresoru . Veď predsa bourač nechce plniť poloplné fľaše , načo by to robil ? Ja si myslím , že bourač potrebuje plniť prázdne fľaše . A to má logiku . Len neviem , či sa mu bude chcieť čakať . Keď natlakovanie 2l fľaše na 200 bar. trvá 1,5 h . Tak potom natlakovanie 50 l fľaše z tlaku 0 atm. na 200 atm. by trvalo 37,5 h čo je 1 deň ( 24h ) a 13,5 h . Asi by sa to neoplatilo , vzhľadom k elektrike ... . Chcelo by to niečo rýchlejšie a silnejšie .
Otázka: co udělá kyslík s mastnotou? a čím je třeba mazat kompresory?
Fluorované uhlovodíky
Představiteli těchto maziv jsou například fluorované estery a perfluorované alkoholy používané vesměs pro speciální aplikace - raketovou techniku, mazání kyslíkových kompresorů, maziva v ponorkách apod. Jejich výhodou jsou vysoké teploty rozkladu přes 300o C. Nejsou mísitelné s uhlovodíkovými mazivy, polyfenyletery, silikony a silikáty.
Používají se rovněž jako olejová složka některých speciálních plastických maziv.
Já se bojím, aby to nenapadlo Bourače. Sežene někde kompresor K3LOK1 a bude nadrženej do něj hnát kyslík...
Editoval gondis (16-03-2011 13:17:13)
co já vím tak se taky na mazání kyslíkových kompresorů a třeba ventylů glicerin. Ten se s kyslíkem snese.
rad bych se vrátil k původnímu tematu pro kvlitnější řezy se používá dusík nebo kyslík ale nevím jestly na to nemusí být použitý jiný hořák ?
V práci sme kedysi skúšali dusík na rezanie nereze, údajne mal byť krajší povrch po rezaní, ale tam kde pri stlačenom vzduchu stačilo napríklad 40A pri dusíku bolo treba 70A.