SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
http://www.ferona.cz/cze/katalog/detail.php?id=22242 proc to ma 4 druhy cen? jaky je v nich rozdíl?
co tak precitat zlozenie materialu ?
nieje zelezo ako zelezo.
potrebuju aby me to na vyzku na 1metru neohly dve tuhy,jakou mam koupit? kdyz si to prectu,tak me to stejne nic nerekne
rozdiel nie je v rozmeroch materialu , ale hrubke ... napr . jakl 40x40x2 (vnutro36x36) a 40x40x3 (vnutro34x34) je na oko rovnaky zvonka , a druhy je pevnejsi a drahsi . tak isto je to trubkami .
zeptam se jinak, z ceho by jste vyrobili ty kříže? je tam 80 * 20 * 140 plná ocel
Editoval pawka (22-02-2011 21:10:06)
No první 3 oceli jsou nástrojové(1.2842= 19 312/313;1.2080= 19 436; 1.2379= 19 573)Tedy na konstrukce mimo menších součástí odolných opotřebení otěrem nevhodné.
takze nejlepsi je neupravovana tepelne nebo normalizacne zihana ano?
tak mam dalsi problem a nejak nevim jak na to.asi budu mluvit jak blb,ale lip se neumim technicky vyjadrit. kazdy nosnik ma svoji nosnost,ale ja prave nevim jak se pozna,ktery co unese aniz by se prohnul,pri urcite delce. asi to bude nejaka mira v mpa. a to si dam do vzorce ktery potrebuju. v praxi mam zelezo o delce 130mm a uprostred na nej pusobim 350kg a nevim jaky material pouzit.
Pružnost a pevnost - to je nauka, která řeší tuhost nosníků. Každý nosník, který je na koncích podložen a zatížen uprostřed se prohne, prohne se i vlastní vahou. Je nutné určit co je ještě použitelný průhyb - běžne u oc. konstrukcí se bere L/200. Jinak to co píšete je dovolené napětí v MPa, které je možné zatížením vyvodit, aniž by došlo k porušení materiálu. Zkuste hledat v Googlu ohyb prostých nosníků. Ale abych jen neplácal - určete si typ profilu a já vám to spočtu.
ja na to prave chci jit od zadu,vypoctem zjistit jaky minimalni by se dal pouzit. ale muzem to treba vypocitat pro plny profil.TYČ obdélníkového průřezu a=80 b=20 o délce l=130 materiál 11375asi teď nevím zcela přesně. Síla je 3500N. jeste neco je treba?
je tam vzorec na to?
http://fast10.vsb.cz/lausova/Komb-03%20 … ticita.pdf
to je asi on vzorec
Také by se dal použít, ale místo spojitého zatížení q by se ve Vašem případě zadala síla vyvolaná zatížením 350 kg, viz výše. Jinak tento vzorec na to jde opačně - zjistíte kam až můžete zatěžovat. Většinou se na to jde opačně, protože víte, jak to budete zatěžovat a pak vypočtete minimálmí průřez, který použijete
Ale nevím jak q el vypočítat z 350kg. Wy,el bych asi věděl a to tak že místo 6 dám moji délku 1,3m jestli je to tak,typuju že to vzali takhle a ten vzorec mi něco říká. A tau dovolený pro moji ocel 11 375 je kolik? 37 krát 10 je asi max napětí v Mpa.ale z toho udělám tau.
dnes už nemám kdy, ale zítra sem dám nějaké propočty, jinak předběžně by měla stačit tyč PL 10x30, mat. 11 373
ok diky moc
jenda napsal(a):
jinak předběžně by měla stačit tyč PL 10x30, mat. 11 373
šedá teorie, pokud to má být zvedák na auta - rozhodně bych pod to nelezl.
nektery zvedak ma typuju z obrazku 4jekly 50*50 s=3 nekde je,tovim urcite, 8plochych tyci 80*20.
oba zvedaky zvednou 2500kilo
bourac: pod co by sis uz lehl? ono to je ruzny,ale je fakt ze se pod tim bude delat a drzet to zada...
Editoval pawka (24-02-2011 20:56:17)
plocháč 80/20 se mi zdá přiměřený, nezapomeň na díru pro čep! záleží na průměru čepu = plocháč se touto dírou zeslabí, já bych si pod to lehl když ty plocháče budou zdvojené, tedy celkem 8ks.
Editoval bourač (24-02-2011 21:06:02)
To bourač: je to čistě teoretické, ale funguje to. Jinak v původním zadání o žádném otvoru není řeč - profil dlouhý 130 mm zatížený uprostřed tíhou 350kg. Dokonce jsem se špatně podíval a bral jsem 135 mm, ale to už není takový rozdíl.
Uvažoval jsem střídavé zatížení, pokud by bylo statické, tak vyjde ještě menší profil. Ale pozor, platí to tehdy, pokud síla působí dolů (nebo nahoru, do boku, to je jedno, ale ve směru většího rozměru plocháče) a není tam žádná boční nebo axiální síla, ale z toho zadání se to nedá zjistit.
Takže jeden zmožných výpočtů na obrázku.
jenda moje tabulky (strojnické od Vávry) mi ukazují, že dovolené míjivé napětí v ohybu pro mat. 11373 je 70-105 Mpa. Je to detail, ale jen tak pro zajímavost.
Nechci radit, ale lepší je počítat s Nmm a mm2, pak vychází zrovna MPa a nemusí se převádět. Tak mě to učily ve škole
Jasné já jsem se špatně podíval - udával jsem hodnoty pro třídavý ohyb, ale pro mat 11 432. Pro mat 11 373 by mi to nevyšlo.
Také mě to učili takto počítat, ale pamatuji si to? Nepamatuji. Tak vždycky začnu se základními jednotkami a pak to upravím na nějakou normální jednotku.
Ještěže někdo vymyslel ty výpočtové programy
diky vsem, jen tak dal. o cepu vim, pocitam ze o prumer cepu to navysim materialove na vysku. ja zde uvadel omylem 2miry. 130 a 140. plati ta delsi,takze 135 bylo taky dobry! jdu si projit ten vypocet,at sem v obraze.
mat je 11 375 na tuti
o čepu nevím zase já . Jinak těch 140 má být milimetrů nebo centimetrů?