SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
michal2009 napsal(a):
prosim vas potreboval by som informacie ku zvaracke wtu200 ake elektrody sa s tym daju zvarat , prud a podobne veci
tuhle mašinu mám, zrovna dnes jsem ji používal na stavbě kde jsou problémy s rozvody = problém s invertorem
při 380V jsou také ztráty, ale UTA 200 má dostatečnou rezervu i pro 3,15 elektrody, s většími vařím málokdy.
Jinak nevím co by tě zajímalo, elektrody klasika bazické, nejvíc jsem používal myslím 5 elektrody - to už se projevil zatěžovatel - šlo o dlouhé (1-2m) sváry. Proud jde nastavovat od cca 20 do 200A v pohodě, mašinu jsem dal do důchodu jen kvůli váze - vařím v terénu, ale na velké akce ji beru raději než 2kg invertor.
ksakru omlouvám se blbě jsem se podíval na typ mašiny uta/wtu
bourač napsal(a):
Pruduch napsal(a):
S těma prodlužovačkama to je takový trochu zvláštně zažitý dogma,
dovolil bych si toto trochu rozvinout, (jsem elektrikář samouk ) to dogma možná pochází z toho, že na trhu je nabídka maloprůřezových prodlužováků z asie, i když někteří prodejci to nabízejí jako profi produkt je to smysluplné používat jen pro osvětlení, z vlastní praxe vím že připojit invertor na 30m obyčejný prodlužovák znamená na konci úbytek napětí a invertor už 3,15 elektrodu nepobere, když ho zapnu do stejné zásuvky bez prodlužováku dává proud "normálně". Skutečné profesionální prodlužováky jsou cenově dost jinde a svařeč bez zkušeností si ho nerad pořizuje. Problém jsem vyřešil použitím silného gumového kabelu původem na 380V kde jsem spojil paralelně 2 + 2 žíly - napětí na konci je lepší.
Pokud vařím poblíž hlavního rozvaděče, případně blízko trafa VN nastavuji proud na invertoru menší než někde daleko za "vesnicí"
Solidní invertory jako např. Fronius Transpocket (1200 ten ne) se bezproblému vyrovná i s 50m prodlužovákem (se správným průřezem ovšem). Osobně vyzkoušeno.
prosim vas kolko stoji primerne argon do 50litrovej flase potrebujem surne
a este do 20litrovej flase co2
dik
Vyvrátím pár mítů :1. Není jedno z jaké strany se brousí jehla , pokud svařujeme více druhů materiálu tak nám barva říká na co jaká jehla je .To znamená , že pokud obrousíme barvu tak nepoznáme jestli ta jehla je na hliník , nerez atd
2. Není jedno jak brousíme jehlu , pokud brousíme proti směru točení brusky , je jehla hrubá a rychleji se tupí , pokud brousíme po směru otáčení , je jehla hladká a vydrží déle , není to okem příliž vidět , ale diskutoval jsem o tom s profesionálem , který vydává osvědčení a svářecí průkazy .
3. Vzdálenost jehly od svařovacího místa je idividualní , záleží jaký materiál , jaká tlouštka , jaký průtok plynu atd.
Svařuji nerez a musím mít jehlu vytaženou až 18 mm ven , pokud bych měl předepsaných 6až 8 mm neviděl bych co svařuji jelikož opravuji sváry v nepřístupných místech a nemám na elektrodě předepsaný úhel 100 stupnů , ale nějakých 15 , bohužel to jinak nejde nebo spš jde , ale trvá to mnohem déle .
Tazz019 napsal(a):
Vyvrátím pár mítů :1. Není jedno z jaké strany se brousí jehla , pokud svařujeme více druhů materiálu tak nám barva říká na co jaká jehla je .To znamená , že pokud obrousíme barvu tak nepoznáme jestli ta jehla je na hliník , nerez atd
2. Není jedno jak brousíme jehlu , pokud brousíme proti směru točení brusky , je jehla hrubá a rychleji se tupí , pokud brousíme po směru otáčení , je jehla hladká a vydrží déle , není to okem příliž vidět , ale diskutoval jsem o tom s profesionálem , který vydává osvědčení a svářecí průkazy .
3. Vzdálenost jehly od svařovacího místa je idividualní , záleží jaký materiál , jaká tlouštka , jaký průtok plynu atd.
Svařuji nerez a musím mít jehlu vytaženou až 18 mm ven , pokud bych měl předepsaných 6až 8 mm neviděl bych co svařuji jelikož opravuji sváry v nepřístupných místech a nemám na elektrodě předepsaný úhel 100 stupnů , ale nějakých 15 , bohužel to jinak nejde nebo spš jde , ale trvá to mnohem déle .
S tím souhlasím, také při opravách např. Al odlitků musím mít z důvodu místa wolfram až 20 mm venku, to jinak nejde. Při klasice a dobrém přístupu, samozřejmě zachovávám standart.
Co se týče broušení po směru otáčení, to slyším poprvé a vyzkouším, uvidíme
Standartně by měl 1 cm wolframové elektody vydržet 4 hodiny svařování , nezdá se mi to , ale v praxi to nemohu nijak odskoušet , mohu počítat pouze zapálení .
Tazz019 napsal(a):
Standartně by měl 1 cm wolframové elektody vydržet 4 hodiny svařování , nezdá se mi to , ale v praxi to nemohu nijak odskoušet , mohu počítat pouze zapálení .
V praxi,pokud se nedotkneš svarové lázně,tak ti 1cm wolframové elektrody vydrží celý měsíc svařování.Odskoušeno.Jole.
Ahoj jole , pokud svařuješ s wolfem standartně vysunutým a standarně nabroušeným tak možná ano , ale pokud máš jenom špičku 12mm dlouhou a elektrodu vysunutou na 15 až 20 mm tak se ti na eloktrodu nabalí materiál aniž by jsi se ho musel dotknout a musíš brousit častěji .
viz příspěvek výše .
jinak svářím Tigem 7 hodin denně , téměř v kuse a 1 cm na měsíc ... ?
Jsi kouzelník a nebo dˇábel .
I když neobrousíš barvu z elektrody tak v polovině nepoznáš jaká byla. Teplem se oloupe při zasouvání a vysouvání do kleštiny.
Ano , máš pravdu , ale pokud nejsi líný a zasuneš jehlu ze zadu tak jak se to má , tak ta barva vydrží .
Tazz019 napsal(a):
Ano , máš pravdu , ale pokud nejsi líný a zasuneš jehlu ze zadu tak jak se to má , tak ta barva vydrží .
Tak to jsem nikde ještě neviděl a to už jsem "pár" SVÁŘEČŮ viděl měnit w. elektrody. Takže taktéž dodržuješ vypnutí zdroje při výměně?
Tak k tomu broušení-o víkendu jsem to pruboval v podstatě celej den a vliv na výdrž je tam celkem nepatrný.Nejvíc se mi osvědčilo na SiC kotouči brousit proti a následně obtáhnout na diamantu po směru(po důvodu pátrám).Jen jsem nějak nepřišel na chuť náškrabu(tam jsem eldu většinou buď přilepil nebo přetrhl oblouk-holt to musím hodně cvičit),takže jsem invertor přepínal do HF módu a nejčastěji s pulzací(krásně to bzučelo).
ja brusim elektrodu na klasickej stolovej bruske unas v skole a vydrzi to dost dlho ked sa nedotknem materialu
Ano , je tu někdo profesionál ?
Nebo si tu jen vyměnujeme vzájemné zkušenosti ?
Nechci nikoho urazit ani se ho dotknout , jsem tu jen proto , abych zjistil to co ještě nevím a podělil se o to co vím nebo co si myslím , že vím , popřípadě co se mi osvědčilo .
S pokorou a úctou k těm co nemyslí , ale vědí Tazz019 .
Tazz019 napsal(a):
Ano , je tu někdo profesionál ?
Nebo si tu jen vyměnujeme vzájemné zkušenosti ?
Nechci nikoho urazit ani se ho dotknout , jsem tu jen proto , abych zjistil to co ještě nevím a podělil se o to co vím nebo co si myslím , že vím , popřípadě co se mi osvědčilo .
S pokorou a úctou k těm co nemyslí , ale vědí Tazz019 .
Stále jsi mi neodpověděl na otázku jestli vypínáš zdroj při výměně w. elektrody? Děkuji za odpověď.
Zdravim, potřeboval bych poradit, chci si koupit TIG, ale bohužel nemám dost financí a tak by mě zajímalo co si myslíte téhle svářečce Orion 125 EL http://www.nakupto.eu/index.php?sdet=8742
nebo jestli mi doporučíte jinou? Díky
tenhle inventor nato že ma tig hořak je levny, ale nelibí se mi jeho zatežovatel 100% na 60A je strašně malo... Označení:SV125-O
Popis produktu: Svářecí invertor ORION 125EL/ARC162ST SET
Invertorový svařovací stroj TUSON s možností TIG. Vyznačuje se vysokým výkonem, nízkou spotřebou el. energie a vynikajícími svařovacími vlastnostmi. Je lehký, malých rozměrů a hlavně spolehlivý.
TECHNICKÁ DATA Napájecí napětí 50/60 Hz 1x230V Svorkové napětí 80V Svářecí proud 10 - 125A Pracovní cyklus 15% 125A, 60% 80A, 100% 60A Hmotnost 5,0 KG Příslušenství svařovací kabel,držák elektrod,zemnící svorky,svářecí štít,kladivo,kartáč, TIG hořák to už raddši tohle:http://www.rulik.cz/index.php?akce=sortiment&akc=detail&zbozi=2239 klidne gamu 160, nbo gama 165 profi a hořak tig a kabely si mužete dokoupit zvlašt za zvyhodnene ceny jde oto že ten inventor orion je strašne slaby... jinak: napadne se podobat tomuto innveentoru z tohoto članku: http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2008050201
@KATOR: Já jsem teda jen amatér, ale tohle bych nekoupil ani na svařování matroše o tloušce stěny stejné jako papír do tiskárny. Zbytečně vyhozené peníze.
Jako alternativu bych doporučil uvážit Berlan BWIG180, je to i s hořákem a má to HF, proudově proti uvedenému nebe a dudy. Cena 5700,- ale v ceně není redukčák. Možná drobná nevýhoda napětí naprázdno jen 60V.
Editoval Pruduch (09-05-2011 12:59:28)
Za Berlana se přimlouvám, najdi si na aukru prodejce - kontaktuj ho telefonicky a domluv si prodej mimo aukci, je ochotný s cenou trochu pohnout