SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
někde na webu jsem viděl nabídku firmy Fronius - plazmu, která místo vzduchu používá kapalinu, má někdo pls zkušenosti s takovým systémem řezání? Co je to za kapalinu?
Něco jsem napsal v jiném vlákně o této plasmě i uživateli Dalenka
No nedá my to , ale niečo podobné som videl aj ja . Je to systém Multiplaz . Tzv. studená plazma na vodu . Lepšie povedané funguje to na paru . Voda sa ohrieva a vzniká para ktorá vytvára el. oblúk . Dá sa z tým rezať , ale aj zvárať . Skús si pozrieť toto http://www.youtube.com/watch?v=oWzZFz3iStA .
Je to spíš takový vylepšený autogen než plasma,alespon se mi tak na videu jeví.
tady je nějaká prezentace, plasma to je, ale taková dětská cena prý 60tis Kč
http://www.multiplaz.cz/galerie/videa
Kapalina je destilovaná voda s příměsí lihu. Není to určený na těžké řezání jako Tvůj Hypertherm. Výhoda vody tkví v tom, že není třeba brousit řezané plochy, kůli svařování, má o 80% méně emisí a není třeba stlačený vzduch či plyn nebo kompresor. Řekněme, že je to taková fajnovka na hodinářskou práci.
bourač napsal(a):
Máš pravdu bourač . Detská plazma , no ale za tie peniaze , už môžeš mať nejeden autogén .
Fajnovka na hodinářskou práci je právě Hypertherm s díly fine cut,s tím se řežou tenké plechy nádherně. Fronius je taky docela fajnovka.
romann12 napsal(a):
Fajnovka na hodinářskou práci je právě Hypertherm
jako začínající uživatel hajprtermu s minimální praxí musím konstatovat že při hodinářské práci mi dost překáží přívod k hořáku pokud se snažím o něco důležitějšího, musím přivolat spolubydlící - stojí za mnou a pomáhá držet přívod tak, abych nezatěžoval zápěstí...
bourač napsal(a):
romann12 napsal(a):
jako začínající uživatel hajprtermu s minimální praxí musím konstatovat že při hodinářské práci mi dost překáží přívod k hořáku pokud se snažím o něco důležitějšího, musím přivolat spolubydlící - stojí za mnou a pomáhá držet přívod tak, abych nezatěžoval zápěstí...
Bourač , ty robíš niečo s hodinkami ?
bourač napsal(a):
Ale zajímavé to je, hlavně mě zaujalo, že ikdyž pájel, tak nasazoval pájku do držáku, který je kabelem spojen se zdrojem, že by předehřev drátu?
Riso SK napsal(a):
bourač napsal(a):
romann12 napsal(a):
Bourač , ty robíš niečo s hodinkami ?
Hodinář s Hyperthermem
Každopádně vodní plazma není vhodná na těžkou práci. A co se týče slabých plechů, tak je vodní určitě lepší.
Editoval gondis (09-02-2011 14:03:38)
kirkmen napsal(a):
Ale zajímavé to je, hlavně mě zaujalo, že ikdyž pájel, tak nasazoval pájku do držáku, který je kabelem spojen se zdrojem, že by předehřev drátu?
Spíš bych tipoval, že se jedná o prosté uzemnění... přeci jen, plasma je ionizovanej plyn, tedy vodivej, tedy by se mohlo napětí z trysky přenést na tuto tyčku pájky.
No to by zaujimalo aj mňa , že prečo dával kábel aj na drôt .
Pruduch napsal(a):
kirkmen napsal(a):
Spíš bych tipoval, že se jedná o prosté uzemnění... přeci jen, plasma je ionizovanej plyn, tedy vodivej, tedy by se mohlo napětí z trysky přenést na tuto tyčku pájky.
Přesně tak...
Mělo by jít jen o uzemění, alespoň tak tomu bylo u předchůdce Multiplazu, Alplazu. Na funkci to nemá vliv :-) můžeš drát klidně držet v ruce.
Jo to můžeš při svařování, při řezání je to docela důležitý