SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahoj,
Chci vas poprosit jakym postupem je nejlepe svarit 2 nerezove trubky o prumeru 12mm(sila steny 1.5mm) k sobe(napojit), tak aby svar byl co nejmene videt?Je potreba napasovat trubky tesne na sebe nebo je potreba udelat ukos?
Zatim jsem to mel vymyslene tak, ze dovnitr trubek vlozim nerez kulatinu tak, aby pasovali presne na sebe.Pak tigem bez pridavneho materialu svarim obvod a pak provest druhy svar s pridavnym materialem a nakonec prebrousit.JAkym zpusobem ale provest rovnomerne svareni po obvode?Jaky pridavny material pouzit?Trubky jsou z 304.
Diky za radu
Ahoj.Trubičky svařovat určitě bez úkosu a dovnitř nestrkat žádnou kulatinu, jinak se ti při průvaru přivaří a už ji nedostaneš ven. Trubičky přiložit k sobě na tupo,bez mezery, trubičky z jedné strany zaslepit a z druhé naplnit argonem. Potom svařit bez přídavného materiálu WIGem. Nakonec, pokud bude povch propadlý provést další vrstvu, již s přidáváním drátu. Vnitřní ochrana plynem již být nemusí. Poté přebrousit a přeleštit, nejlépe pásovou bruskou na trubky s použitím brusného pásu a poté doleštit pásem z brusné tkaniny.Jole.
Jde o to k čemu je trubka určená,pro její vnitřní použití je dobré chránit kořen jak zde bylo uvedeno,jestliže jde jenom o venkovní vzhled(výplně zábradlí atd..) tak chránit kořen není nutné a svár můžeš provést na jedu vrstvu s drátem v obou případech(potom obrousit).Hlavní je nesrážet hrany!!!Drát můžeš použít třeba céočkový 0.8-1 odmotat z cívky.
Využiji toto vlákno a mám stejný problém se stejnou tloušťkou stěn použití komplet výfuk na auto s materiálu 308. Rozdíl ale je ve svářečce. Svářet budu MAG trubičkovým drátem Bohler 0,9 pod CO2. Mám trubky dát k sobě a srazit hranu? Trubičkový drát svařuje nádherně bez pórů a svár nerezne proto CO2...lepší plyn nemám a Argonem je to sebevražda.
Díky za rady.
Promin ale z trubičkovým drátem nemám žádné zkušenosti a rád bych se také něco dozvěděl?
To 24paja: Tak to jsem na tom stejně....u trubičky nevím kdy a jak upravit svařovaný materiál a hlavně u trubek...na netu je toho dost, ale každý říká něco jiného
Takže doufám, že tu bude někdo, kdo to trošku vysvětlí.
Tady je katalog vysokolegovaných trubiček v NJ
http://www.boehler-welding.com/german/f … re_GER.pdf
a tady v AJ
http://www.boehler-welding.com/german/f … re_ENG.pdf
Parametry a příprava ploch jsou na str. 13.
0,9 mm je od 100A/23V začátek sprchy a to jsou ca. parametry na 1,5 mm plech (to je u tupého svaru minimum).
Úkos na této tloušťce samozřejmě žádný, minimální mezera. Jinak u trubičky máte docela dobré pokrytí struskou na straně kořene, v případě toho autovýfuku bych si tedy s ochranou kořene nedělal starost .
Teď jsem se teprve všimnul, že to není 120 mm ale 12 mm.
Takže všechno zpět, to prostě MAG ani trubičkou nestihnete obkroužit. Takže zbývá WIG.
Jak píše "Jole" žádnou kulatinu, přivařila by se. A foukat dovnitř argon.
Naopak ale já jsem zastánce přídavného materiálu. Nejen že zabrání propadu svaru, (propad není jen vzhledový problém, ale i pokles pevnosti), ale kompenzuje i propal prvků.
Diky za rady.O vikendu se na to vrhnu a uvidime jak to dopadne:o)