SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím.
Chcem sa Vás znalých spítať čo je lepšie použiť na hubicu CO-čka spraj alebo pastu?Zatial som použil spraj ale ten mi dochádza tak rozmýšlam či radšej nekúpiť tú pastu. Vďaka za odpoveď.
Tak tohle mě zajímá taky. Já používám pastu a teď jsem si ještě dokoupil sprej. Ale ten jsem zatím ještě nepoužil. Pasta má snad jednu nevýhodu. Hořák musí být teplý. Tudíš se nedá použít na začátku práce.
jak pouzit tu pastu vym ze to ma byt teply (Düsofix)
Editoval pawka (23-01-2011 01:12:35)
huat napsal(a):
Zdravím.
Chcem sa Vás znalých spítať čo je lepšie použiť na hubicu CO-čka spraj alebo pastu?Zatial som použil spraj ale ten mi dochádza tak rozmýšlam či radšej nekúpiť tú pastu. Vďaka za odpoveď.
No, já když pracoval jako svařeč a denně svařoval MIGem, používal jsem můj vlastní nápad. Silikonový spray pro velmi vysoké teploty. Tady to prodávají pod názvem Very High Temperature Engine Enamel Paint. Nástřik provést alespoň ve dvou vrstvách. Jako separátor proti uchycení rozstřiku na hubici i kontaktní špičku je to výborné a dluho vydrží. A pokud se použije stříbrná barva, reflektuje (odráží) to i značnou část tepla, takže se hubice méně zahřívá. Usazený rozstřik lze z hubice lehce odstranit, většinou bez nástroje, pouze rukou. Myslím, že i obyčejná silikonová stříbřenka pro vysoké teploty by měla působit stejně.
Se silikonovým olejem opatrně. Pokud se má dílec po svařování potom nějak kvalitně lakovat, třeba na auto, může silikon způsobit těžko odstranitelné vady nátěru. V lakovací lince může v krajním případě větší množství silikonovým olejem ošetřených dílů zasvinit odmašťovací a další lázně, což znamená jejich vypuštění a důkladné vyčištění linky.
Mám pastu před tím jsem používal sprej ale pasta podle mého názoru vydrží déle takže preferuji pastu.Hořák se během sváření ponoří do pasty -je teplý .
Radim napsal(a):
Se silikonovým olejem opatrně. Pokud se má dílec po svařování potom nějak kvalitně lakovat, třeba na auto, může silikon způsobit těžko odstranitelné vady nátěru. V lakovací lince může v krajním případě větší množství silikonovým olejem ošetřených dílů zasvinit odmašťovací a další lázně, což znamená jejich vypuštění a důkladné vyčištění linky.
Nejedná se v žádném případě o silikon. olej. Jde o vypalovací nátěr, nikoliv olej, pro vysoké teploty, aby nedošlo k omylu. S vlastnostmi silikonových olejů na lakovací nátěry jsem obeznámen a vím, že dělají hrozné věci. To tady ale nehrozí.
no ja zo sprejom nemam dobre skusenosti ked som ho striekol do horaku iba kusok a jak som siel zvarat tak mi to vo zvare narobilo bubliny takze radsej asi pastu
Edison napsal(a):
no ja zo sprejom nemam dobre skusenosti ked som ho striekol do horaku iba kusok a jak som siel zvarat tak mi to vo zvare narobilo bubliny takze radsej asi pastu
Zajimave, ja bežne používam separační spray binzel a svary mi neporují..
a tak striekal som na horuci horak ten sprej mohlo to byt tim?
edison , staci aj spray olejovy Binzel , nebudu sa ti lepit gulicky zo zvarania na horak ani znutra ... edisom ked ti pri CO2 robilo bubliny a pory vo zvare , mal si pusteny dostatok ochranneho plynu ? zvara to aj bez plynu ako pises ty ... staci aj vonku zvarat a vietor ti odfukuje Co2 a zvaras bez plynu aj ked ti z horaka prudi ... je to to z horaka ako vanok , prietok je asi 5-10L za minutu . horak mas asi par mm od materialu co zvaras zo sklonom ...
Taktéž používám Binzela a no problémo.
Edison> Těžko, spíš sis zapoměl pustit ochranný plyn.
takze pul centaku to ponorit do ty pasty a hned vyndat jo?
no tak kym som tam ten sprej nedal tak to zvaralo okej ale jak som ho tam striekol tak hned prvy zvar bubliny asi 5mm na priemer potom este niekolko zvarkov a uz islo dobre
pawka napsal(a):
takze pul centaku to ponorit do ty pasty a hned vyndat jo?
nemusis to dako presne merat proste ked je horak zohriaty pichnes ho do pasty a hotovo,ja pouzivam oboje,ked je horak este studeny streknem do neho sprej akonahle je uz zohriaty pouzivam len pastu
ja totiz nepochopil toto cituju navod:
Přípravek se aplikuje tak, že svářením zahřátý a mechanicky čistý hořák se přední částí plynové hubice a proudové špičky "namočí" do přípravku. Teplem hořáku dojde k natavení přípravku a jeho vyvzlínání do vnitřních prostor hořáku. Přebytečný přípravek se nechá odkapat zpět do dózy. Hořák se nesmí "namáčet" do přípravku v horkém stavu ihned po ukončení svařování, aby nedošlo k natavení většího množství přípravku a k vývinu dýmu.
atishajn napsal(a):
edison , staci aj spray olejovy Binzel , nebudu sa ti lepit gulicky zo zvarania na horak ani znutra ... edisom ked ti pri CO2 robilo bubliny a pory vo zvare , mal si pusteny dostatok ochranneho plynu ? zvara to aj bez plynu ako pises ty ... staci aj vonku zvarat a vietor ti odfukuje Co2 a zvaras bez plynu aj ked ti z horaka prudi ... je to to z horaka ako vanok , prietok je asi 5-10L za minutu . horak mas asi par mm od materialu co zvaras zo sklonom ...
Většinou se ucpou dirky na mezikuse_neboli plynovem rozdelovači/difuzoru a pote nejde tolik plynu hubicí hořaku proto jsou ve svaru bubliny_ svar je zaporovany..
Editoval alll (25-01-2011 06:30:22)
Edison napsal(a):
no tak kym som tam ten sprej nedal tak to zvaralo okej ale jak som ho tam striekol tak hned prvy zvar bubliny asi 5mm na priemer potom este niekolko zvarkov a uz islo dobre
On i ten sprej se musí nechat zaschnout a když se dostane do hubice kontaminuje i několik centimetrů drátu zejména v dírách difuzoru a začátku bowdenu.Ideální je aplikovat den předem po ukončení "šichty" a následující den obětovat několik cm drátu.Tolik mé poznatky-používám sprej od Binzelů a několik typů německých sprejů FAKKT.Při ochraně povrchu svařence pozor na aplikaci do oblasti sváru,taky mi to při náhodném ulpění v oblasti kořenové spáry udělalo bubliny.
Frank napsal(a):
No, já když pracoval jako svařeč a denně svařoval MIGem, používal jsem můj vlastní nápad. Silikonový spray pro velmi vysoké teploty. Tady to prodávají pod názvem Very High Temperature Engine Enamel Paint.
No, jak jsem viděl silikonový sprej pro vysoké teploty, okamžitě mi vyjel jako pozůstatek z dřívějška silikonový olej. Název v angličtině Very High Temperature Engine Enamel PAINT. jsem jakožto čech v ČR přeskočil. Kdybych ho přečetl, mohl jsem situ poznámku o silikonovém oleji odpustit.... Moje chyba.
Období silikoného oleje ve svařování jsem ještě zažil. Když už silikonový olej kolegové technologové svářeči zakázali a vyškrtali z technologických postupů, ale někteří svářeči ho stále měli schovaný a občas si jím usnadňovali práci. A my jsme to pak řešili, na kterých z několika desítek dávek různých dílců denně ten silikon, co nám zasvinil 20 kubíků odmašťovačky plus další lázně byl.
Radim napsal(a):
No, jak jsem viděl silikonový sprej pro vysoké teploty, okamžitě mi vyjel jako pozůstatek z dřívějška silikonový olej. Název v angličtině Very High Temperature Engine Enamel PAINT. jsem jakožto čech v ČR přeskočil. Kdybych ho přečetl, mohl jsem situ poznámku o silikonovém oleji odpustit.... Moje chyba.
Nic se neděje, to se stává. Nakonec dobrá poznámka o tom silikonovým oleji. Pro lakýrníky je to fakt problém... a taky o tom vím své.
Já používám jen binzel spray, mám i pastu, ale někdy se mi stalo, že po chvilce svařování nějaký kousek pasty se rozpustil a to je pak ve svaru krása. Asi sem se s pastou nenaučil pracovat. Ten binzel, ale používám i na plechy proti rozstřiku.
Pastu jsem použil jen asi dvakrát během kurzu, jinak používám spray. Ale není spray jako spray jsou na různých bázích. Třeba vodní používám, ale je potřeba jej použít také ještě za tepla jinak na počátku směny jestli jej použiji tak hubici poté vysuší vzduchem protože při použití mechanického rozprašovače se aplikuje vždy velké množství i když se nechce. A nyní jsem dostal reklamní vzorek na zkoušku od firmy Henkel je to na keramický sprey nemůžu ale říct jak se osvědčil protože jsem dnes moc nevařil asi jen 5kg drátu nijak jsem nečistil a když jsem skončil tak hubice nebyla nějak za-prskaná. Čistím většinou jednou nebo dvakrát za cívku.(vařím na automatu nerez v pulzu metodou MIG návary nerezových sedel) Milan246
Milan246 napsal(a):
Pastu jsem použil jen asi dvakrát během kurzu, jinak používám spray. Ale není spray jako spray jsou na různých bázích. Třeba vodní používám, ale je potřeba jej použít také ještě za tepla jinak na počátku směny jestli jej použiji tak hubici poté vysuší vzduchem protože při použití mechanického rozprašovače se aplikuje vždy velké množství i když se nechce. A nyní jsem dostal reklamní vzorek na zkoušku od firmy Henkel je to na keramický sprey nemůžu ale říct jak se osvědčil protože jsem dnes moc nevařil asi jen 5kg drátu nijak jsem nečistil a když jsem skončil tak hubice nebyla nějak za-prskaná. Čistím většinou jednou nebo dvakrát za cívku.(vařím na automatu nerez v pulzu metodou MIG návary nerezových sedel) Milan246
Tak ten keramický prášek (spray 250ml stojí okolo 500 Kč) je dobrý jen na směsný plyn, v čistém CO2 se neosvědčil. My ho používáme u robota.
Jinak se také dá použít obyčejná směs jaru(používám nejlevnější dostupný micí nebo čistící prostředek) a vody v poměru 7 dílů vody a 3 "jaru". Normální rozprašovač na kytky a funguje to vcelku dobře. Musí se počítat, ale s několika zádrhely. Protože je v tom voda, tak jak psal Milan, je třeba to buď nechat vyschnout (to je nejideálnější) nebo ofoukat vzduchem a také počítat s tím, že ten jar to perfektně odmastí a vcelku rychle to má tendenci reznout. Já to používám, když řežu plasmou a okuje mi lítají na výrobek a nebo když mi to stihne zaschnout.
Zdar ja teda používám sprej když vařím drátem do 1mm průměr jinak na 1,2 a 1,4 drát už pastu protože si myslím že snese větší teploty.
Ten keramický spray.........dost dobrý.I když hlavně pro ty roboty tak i na to ruční vaření super.Jeden nástřik tak jak píšou na obalu cca 8 hodin klidu od problémů .A vystačí tak za 5 kusů obyčejnech od Binzelu,takže cena se srovná.