SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
michal2009, nastavte na zaciatok dlhsi predfuk, ak nemate dostatocne mnozstvo argonu, ktoreho ionizacne vlastnosti su lepsie ako vzduchu, moze to sposobovat problemy. Oprite keramicku hubicu o material a naklanajte horak tak, aby vzdialenost medzi elektrodou a materialom bola cca 2-3mm. stlacte tlacitko na horaku, pri nastavenom 2T a popiste nam co to robi. Ak to iskri, nastavte pre elektrodu 1.6mm asi 50-60A dajte vediet.
michal2009 napsal(a):
tam je toho dost o tig http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2008011702
O svařování TIG mě nejde, zajímá mě technika pájení TIG, jak se dá dosáhnout teploty, při které se nenaruší vrstva zinku na pozinkovaném plechu, jaké se používají pájky pro TIG, jestli se používají tavidla, jakou elektrodu pro pájení a pod. Děkuji.
ta iskra je velmi temka a bud len zaiskri a nezapalili obluk alebo zapali a hnet zhasne
Zkuste se pro začátek podívat na http://cs.www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=1025 . Pájení TIG se nijak zvlášť neliší od svařování. Vše podstatné obstarává přídavný materiál, který skutečně taje při nízké teplotě, při které se základní materiály nenatavují. Např. CuAl7, CuAl12 a další. Nepoužívá se žádné tavidlo, použije se trochu delší oblouk. V autoprůmyslu je to již běžně používaná technologie při spojování vysokopevnostních pozinkovaných materiálů, které se kvůli požadované pevnosti už nedají svařovat. Např. nárazník vytvrzený na 1100 MPa s deformačním elementem s pevností 420 MPa.
michal2009, pisete zaiskri a nezapali, predpokladam, ze sa to deje pri stalom drzani tlacidla na horaku? Tzn. drzite stlacene a iskra preskoci a aj napriek tomu, ze to stale drzite tak iskra zhasne? Ked mozete urobte fotku ako drzite ten horak, aby bolo vidiet elektrodu a material. Nastavili ste aj ten predfuk?
PREDFUK MAM NA 1 SEKUNDU
Dobre a ked ste ten predfuk zvysili? Prejavilo sa to nejako? Mam take neprijemne tusenie, ze problem bude v tom HF module zvaracky... Este jedna vec, pisali ste ze obcas ten obluk naskoci a zhasne. Elektroda po tomto zostane OK? Ziadne opalenie, zmena farby alebo nieco podobne? Mozete mi pokojne napisat aj na email.
elektroda sa nijak nezmenila
Hm... dochadza mi fantazia. Asi bude najlepsim riesenim zajst s nou k predajcovi nech sa vam na to pozru.
uz to ide jak ma
a dakujem vsetkym za rady pomohlimy
vnavode na zvaracku je pisane ze predlzovacka 3x2,5mm2-10m mozem pouzit aj dlksiu
mozes ale bude prudova strata
S těma prodlužovačkama to je takový trochu zvláštně zažitý dogma, kolik a jak dlouhý jo a co už ne. Ve zdi jsou taky dráty, zásuvka je v podstatě taky na "prodlužovačce" vedoucí "až z elektrárny". Záleží na celkové impedanci smyčky, tedy úbytku napětí na celém vedení. Všechny tyhle poučky typu maximálně 10M dlouhá prodlužovačka a podobně vznikly z toho, že dost lidí nechápe že není prodlužovačka jako prodlužovačka, použije nějakou tkaničku, má to v bordelu a podobně. Přitom elektricky je úplně fuk jestli vede 40m 2(3,5)x2,5 kabelu ve zdi a dalších deset prodlužovačkou stejnýho průřezu nebo je to naopak.
Editoval Pruduch (07-01-2011 22:31:09)
takze mozem si kupit pokejne 20 metrovu?
ked som bol na brigade tam pouzili 80metrov predlzovaciek na gama1700D 100A a zvaralo to v pohode
Editoval michal2009 (07-01-2011 22:41:32)
michal2009 napsal(a):
takze mozem si kupit pokejne 20 metrovu?
Pokud bude dostatečně dimenzovaná prodlužovačka (i rozvod ke které je připojena) tak ano. Nevím jestli je to nějak omezeno nějakou normou z hlediska bezpečnosti a podobně, ale z elektrického hlediska platí to, že v délce prodlužovačky jste limitován pouze její impedancí (tedy odporem) a ten je dán délkou, průřezem a materiálem. Pokles napětí na konci je dán právě impedancí a protékajícím proudem. Například 100m libovolného Cu kabelu o průřezu 2.5mm2 má odpor asi 0.87 ohmu, tedy tam a zpět je to 1.74 ohmu, což při proudu např. 10A dá úbytek 17.4V, tedy ztráta na kabelu bude 174W (při čistě oodporové zátěži aby mně někdo nechytal za slovo).
Editoval Pruduch (07-01-2011 22:54:15)
a este jedna vec kolko kw vydrzi kabel s prierezom 2,5mm2
kamarat mi hovoril ze tensie kotuce na flexu su na hrube materiali a hrube kotuce na tenkematerialy je to tak podla mna je to jedno nije?
No to je blbě položená otázka, je to jako se zeptat jak daleko dojedu autem. Záleží na délce, kde je kabel uložen (jak se chladí) a na tom kolik si můžu dovolit úbytek. Ale obecně při rozumné délce cca 16A-25A dle délky a charakteru zátěže. Samozřejmě pokud bude kabel mít délku půl kilometru tak bude i 10A moc. Orientační výpočet třeba zde: http://elektrika.cz/jisteni-kabelu , ale pozor, platí jen pro rozumné délky kabelů. Výkon resp. příkon si snadno spočítáte IxU, tedy pro 1f vedení 230V je 10A 2,3kW, 25A 5,75kW atd. Pokud bude zátěž neodporového charakteru, namáhání vedení je větší kvůli jalové složce atd, ale to zde v zájmu zjednodušení nebudu rozvádět.
Editoval Pruduch (08-01-2011 01:34:59)
potrebujem poradit jak je najlepsie cistit magnet
Podstatné na délku kabelu není, jaké jsou na něm ztráty, ale při jak nízkém napětí je spotřebič ještě schopen normálně fungovat. U invertoru to znamená mít pro síťové napětí 230 rezervu v maximálních proudech výkonových spínačů a potom rezervu v poměru vinutí výkonového trafa. Protože na prodlužce na konci, kde je napětí 180 nebo třeba i 150 voltů musí invertor dávat do oblouku pořád dostatečné napětí (převod trafa) i dostatečný výkon ( proud spínači při nižším napětí.)
Kromě toho invertor není odporová zátěž, běžný jednoduchý usměrňovač invertoru výrazně deformuje průběh odebíraného proudu a tím, pravděpodobně dost znatelně, navyšuje ztráty na kabelu, výkonové i napěťové .
Editoval Radim (22-01-2011 10:55:19)
prosim vas potreboval by som informacie ku zvaracke wtu200 ake elektrody sa s tym daju zvarat , prud a podobne veci
a kolko vlastne vydrzy zvarat pri teplotach okolo 25°C
Pruduch napsal(a):
S těma prodlužovačkama to je takový trochu zvláštně zažitý dogma,
dovolil bych si toto trochu rozvinout, (jsem elektrikář samouk ) to dogma možná pochází z toho, že na trhu je nabídka maloprůřezových prodlužováků z asie, i když někteří prodejci to nabízejí jako profi produkt je to smysluplné používat jen pro osvětlení, z vlastní praxe vím že připojit invertor na 30m obyčejný prodlužovák znamená na konci úbytek napětí a invertor už 3,15 elektrodu nepobere, když ho zapnu do stejné zásuvky bez prodlužováku dává proud "normálně". Skutečné profesionální prodlužováky jsou cenově dost jinde a svařeč bez zkušeností si ho nerad pořizuje. Problém jsem vyřešil použitím silného gumového kabelu původem na 380V kde jsem spojil paralelně 2 + 2 žíly - napětí na konci je lepší.
Pokud vařím poblíž hlavního rozvaděče, případně blízko trafa VN nastavuji proud na invertoru menší než někde daleko za "vesnicí"