SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ja už zahajujem protestné ticho .
6 strán ma toto vlákno a stale o tom istom dookola
Oj . Ta keď stále ma niečo napadne . Ale fungovalo by to s tou poistkou ?
Jak písal Pruduch , na autogén používať len normalizovane diely a nič podomácky nevyrábať...
Stači ???
Ok. Ale stále mi vŕta v hlave myšlienka kyslíkovej kópie . Na také občasné , podotýkam nepresné rezanie by aj stačila . Žiadny spätný šľah ani nič . Myslím si , že je to bezpečnejšie . Ale kirkmen tu napísal , že vraj to žere veľa kyslíku . Budem mať 10 l fľašu na koľko by mi to asi vydržalo ? Asi si zase myslíte že točím kolo tej istej veci ,ale prosím o radu . Kyslíková kópia má aj vyššiu teplotu tuším okolo 4000 C tak to písali na svarinfo . A na občasne nepresné rezanie by asi aj stačilo .
JarekCh napsal(a):
Riso SK , mám na tebe takovej zvláštní dotaz. Na kolik si ceníš svůj vlastní život??? Je to víc než 30 € ? ? ?
Mne není ľúto dať tých 30 € , ale na to , že my to bude stáť niekde v dielni a raz za čas to využijem tak neni to veľa , ale predsa . Ja aj keď tam tie poistky budem mať tak sa stále budem báť , že mi to vybuchne ja som už raz taký . Zato som zvolil inú alternatívu a myslím si že kyslíková kópia neje až tak nebezpečná . Ako autogén .
Riso: Propanu sa neboj , ten neni nebezpečny.
Skôr by som sa bál kyslíku .
Je stlačeny pod vysokym tlakom a nezabudaj že to môže explodovať tak ako horľavy plyn.
Ak sa ti vznieti ventil na fľaši vplyvom nečistôt a mastnoty , ostava už len utekať a dufať že utečieš dosť ďaleko.
Ten ventil totiž neuhasiš.
m.evil : Videl som ako horý propan butanova fľaša , videl som ako horí acetylenova fľaša a dokonca som videj aj čo sa stane keď kyslík pustíš na nejaké mastné miesto . Mám taku poistku čo ide na kompresor asi , ale plyn to pusti ale naspäť už ne . Pošlem aj foto . Problém je že tam musí byť dosť silný tlak aspoň 0,5 bar - 6 bar. . Skus napýsať či sa to dá použiť ako nejaký ochranný prvok .
Nejsem si jist, jestli chápeš o čem je řeč - když blafne venttil na kyslíkové lahvi, tedy začne hořet přímo ten kov, tak je vymalováno. Žádné hašení nebo pojistky a podobně nepomůžou. Řešit hypotetickou nebezpečnost propanu a přitom si myslet, že kyslík je úplně v pohodě je špatně. Ten kyslík je o několik řádů nebezpečnější.
Ano to viem , ale predsa sa viac bojim propanu spätný šľah a pod. . Ale dala by sa ta poistka použiť ?
A kam by asi ten propan šlehal? Klidně Ti předvedu, jak zapálím PB přímo na ventilu PB flašky...
Riso : Pozri toto video a pochopiš : http://www.youtube.com/watch?v=SaBghGKAOBo
Produch :Máš nejaké video o tom PB ? Ak áno pošli link . Vravel si , že mi to predvedieš . Ale včera som sa nad tým trochu zamyslel nad jedným videom o petrogene ako zapálil pary benzínu priamo na fľaši oheň zahasi tým že ho zakryl a nič tam ďalej nehorelo lebo tam nebol vzduch . Ja som myslel ako , spätný šľah , ako keď Ti dôjde plyn .
m.evil napsal(a):
Riso : Pozri toto video a pochopiš : http://www.youtube.com/watch?v=SaBghGKAOBo
To sa stane s kyslíkom ak ho pustíš na niečo mastné . Hrozne , vznika neuhasiteľný oheň .
Na tom videu maš 3 situacie vznietenia ventilu.
1) Vznietenie ventilu od nečistôt v samotnej fľaši (hrdza vo vnutri).
2) Vznietenie ventilu prudkym otvorením ventilu fľaše.
3) Vznietenie ventilu kontamináciou (mastnotou).
K tomu kyslíku bych dodal, řekl bych vcelku důležitou informaci, že je problém s mastnotou když je kyslím pod velkým tlakem. Zkuste si z hořáku fouknout čistý kyslík třeba na olej a nic se nestane. Ovšem jednou se mi stalo, že těsnění z prodejny bylo asi mastné a když jsem ho vyměnil pod hodinami u kyslíkových hodin, tak po otevření došlo k jejich "sletování" veškerých vnitřností a mému rekordnímu skoku do dálky, jak vyšlehli plamínky. Hned jak jsem se vzpamatoval, tak jsem zavřel ventil, ale Bohu díky se to seběhlo vše velmi krátce a nic víc se neudálo. Takže pozor na těsnění, to je moje zkušenost.
Editoval kirkmen (07-12-2010 11:13:03)
Stačí udělat názorný pokus.
2- 3 litrovou čistou flašku napustit kyslíkem a potom na tenký drátek nebo na dlouhý úzký pásek tenkého plechu či kovové fólie přivázat kousek zápalky a zapálit. Jak dřívko zhasne a zůstane jen žhavý uhlík, ponořit to do kyslíku do té flašky. Uhlík se intenzívně rozhoří a zapálí i ten drátek či pásek. Ocel shoří jak nic, aluminiová fólie ještě lépe a za vzniku silných světelných efektů, zinek taky docela hoří. Měď jsem nezkoušel, ale předpokládám, že shoří taky. Flaška musí být čistá, nesmí tam být žádná hořlavá špína, jinak je problém...
Jako kluci jsme se tím kdysi docela bavili, akorát kyslík jsme získávali chemicky, rozkladem peroxidu vodíku.
Takže ako s tou poistkou ? A čo sa stane ak mi dôjde plyn vo fľaši u PB . Kupujem 10 kg fľašu s vlastným ventilom . A na ten kyslík si dám pozor .
Poistky použiť originalne na autogén .
PS: Snažime sa ti tu vysvetliť , že požiar kyslíku sa da spraviť aj bez spetného šľahnutia a pritom ani nemusiš mať zapálený horák .......
Editoval m.evil (07-12-2010 13:47:49)
Viem . Ale ja si myslím že ta poistka tam nič nepokazí . Ale teraz o PB , čo sa stane ak my dôjde plyn akurat ak budem ohrievať , alebo niečo podobné . Vtiahne my to späť ?
riso .. zhasne ti plamen ... to je asi tak jedine ... plna sranda ludi ma na PB pripojeny sporak iba s tlakovym regulatorom, ale ze by to niekomu slahlo spat som este nepocul ...
Ani ja . Mám taký spájkovací PB horák karťušový a tiež sa mi nikdy nestalo aby mi to šľahlo spätne . Ak dôjde plyn prestane to ísť a hotovo . Viete bojím sa preto lebo som už pár prípadov počul ako vybuchla fľaša s acetylénom , ale nepočul som žeby vybuchla fľaša s PB , ale videl som čo sa stane . A ta poistka by mohla byť ?
neviem ci je to poistka.. ja mam taketo na kompresore a je to cista rychlospojka.. cele dute ...
Mám otázku , zase . Potrebujem vedieť či mi stačí na PB tento spätný ventil bez poistiek ? http://zvarac.eu/index.php?main_page=pr … cts_id=197