SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Tak jsem si taky pořídil Berlana, skvělý to stroj.
Kdyby byl zájem, tak můžu nafotit podrobně rozebranou svářečku.
Editoval PavelTC (19-11-2011 14:11:15)
Že se ptáš . Ukaž se nám , co by fotograf . Můžeš detailně HF ?
Editoval bobobo (07-10-2010 06:45:24)
Tak jsem něco nafotil. Kdyby to náhodou po Vás chtělo heslo, tak: "svar-bazar"
http://www.edisk.cz/stahni/22702/invertor.zip_52MB.html
Editoval PavelTC (20-10-2010 09:02:47)
Udělal jsi to moc pěkně . Alespoň já děkuji . Názornější HF už nemůže být . Supr .
PavelTC napsal(a):
Tak jsem něco nafotil. Kdyby to náhodou po Vás chtělo heslo, tak: "svar-bazar" Na obou odkazech jsou stejné obrázky.
http://www.ulozto.cz/6115750/invertor-zip
http://www.edisk.cz/stahni/22702/invertor.zip_52MB.html
Dobrý den,
super fotky, ještě by jsem se k nim zeptal:
bylo by možné napsat kam je připojen konektor X2 (spodní zdrojové desky fotka P1090726). X3 je ovládací tlačítko hořáku (dovedeno přes odrušení)
a popsat konektory v přední části horní (řídící desky X6,7,8,9,10...fotka P1090731) co vedou na ovládací panel a boční asi dolů na zdrojovou desku?
Mám tyto desky a když je budu zapojovat tak by mně to pomohlo.
kdyby náhodou byl čas, tak... díky
Horní deska:
X1: k trafům
X2: -> X5 spodní deska
X3: -> X2 spodní deska
X4: -> X8 spodní deska
X5: potenciometr S
X6: pravý přepínač na střídu (nebo jak to nazvat)
X7: -> X3 prostřední deska (měření U a I)
X8: drátky vedoucí do trafa (termistor)
X9: levý přepínač TIG / MMA
X10: potenciometr A
X11: kontrolka O.C.
Spodní deska:
X2: -> X3 horní deska
X3: tlačítko na TIG
X6: ventil
X7: větrák
Kdyby něco chybělo, tak se ptejte.
Editoval PavelTC (19-11-2011 14:11:51)
Bylo by prosim mozne nekde vystavit schema ?
Pohravam si s myslenkou koupit Berlana a dobastlit do nej rizeni procesorem ... puls, slowdown, ...
Diky moc predem.
To vubec nereste. To je pracovni klasika. Myslim, ze kazdy kdo tady neco kuti bude vdecny za COKOLIV co pujde precist.
Jeden poznatek z používání Berlana. Často používám bazické EB121, zapalování oblouku je docela dobré, nikoli však ideální, proto jsem byl zvědav, jak se poperu s prodlužovacím kabelem 50m na bubnu, typ který je k dostání v marketech. Výsledkem jsem byl mile překvapen, zapalování oblouku se nijak nezhoršilo a stabilita oblouku při elektrodě 2,5 mm byla výborná. Teď mě čekají ještě sváry 3,15mm, ale nepředpokládám potíže.
23.10. Takže potvrzeno v praxi, elektrody 3,15 mm s prodlužovačkou 50 m naprosto bez problémů.
Editoval ataman (23-10-2010 19:19:05)
Máte někdo kontaktní link na Berlan v Německu?
Děkuji za info
Takže hlásím další problém s touto svářečkou. Dělá mi to zajímavou věc, kterou si dost těžko dovedu vysvětlit. Pokud svářečka běží delší dobu (alespoň pár minut), klidně naprázdno, nebo se s ní svařuje, to je jedno, tak při vypínání se zevnitř, zatím nevím odkud, ozávají dosti nepěkné praskavé zvuky, jako když přeskakuje jiskra, v "něčem" (vinutí, kondenzátor). Intenzita jednotlivých prskanců i frekvence je různá. Projevuje se to až cca sekundu po vypnutí, ve schíli kdy měnič jede z kondenzátorů. Ale teď to nejzajímavější - když se odpojí kabely, tak to nedělá. Stejně tak to nedělá pokud není zapnutá alespoň jednu/dvě minuty. Dosti podivná závada, naporsto netuším odkud to prské, nepodařilo s mi to lokalizovat. Jinak svářečka (zatím) sváří, ale tohle mne poněkud znervozňuje... Kondíky jsou vizuelně OK, stejně tak ostatní věci co lze nedestruktivně zkontrolovat.
2 Pruduch: Nechci být za chytrého, ale nemohlo by to praskání být mechanického charakteru? Jako když se něco teplého ochlazuje a mění rozměr? Pokud vše po elektrické stránce běží a stroj svařuje, tak bych se s tím praskáním smířil.
Podle mně jsou to nějaký zákmity a prská asi nějaký relátko (nebo kondík nebo trafo). Mechanický to 100% není, bez kabelů to nedělá, v režimu TIG taky ne. Naopak při zapnutí v režimu TIG to dělá, na MMA ne. Něco tam zřejmě nehezky kmitá, relátko při poklesu napětí už nedrží a pomalu se rozpíná a na kontaktech to jiskří. Kabely 25mm2, délka asi 4m, tedy nic strašnýho. Prskání jiskry poznám na 100% a tohle je "jiskra v něčem", tedy ne ve vzduchu (jiný zvuk).
Tak jestli se samovolně neaktivuje ionizátor, poloha TIG by tomu napovídala. Uvnitř je jiskřiště a pokud se vysokonapěťová energie nespotřebuje při zapálení oblouku, tak jiskra přeskakuje tam.
Bohužel ne.. jednak to bylo první na co jsem koukal a druhak to prskání jak jsem psal má jinej zvuk než jiskra ve vzduchu. Je to jako když něco "prská v krabičce". Fakt to není nic viditelnýho, teď mám rozdělanou nějakou práci, doufám že to ještě chvilku vydrží, vypínám v poloze TIG a zapínám v poloze MMA, pak to budu nějak řešit. Nebo to klekne definitivně a uvidí se co to bylo.
No jestli Ti vyhoří výkonový spoj na plošňáku a bude průšvih . Rozdělal bych všechny výkonové šroubové spoje a případný částěčně vypálený pořádně vyčistit a dotáhnout . Ten nedokonalý-jiskřící po demontáži hned poznáš .
Nechci být nezdvořilý, vím že se snažíte pomoci, ale výkovovej spoj to není. Jednak nejsem lama a druhak to dělá jen při vypínání a bez zátěže a mají na to vliv kabely. Sem jsem to dal spíš jako zajímavost, případně pro ty kteří Berlana mají, aby si zkontrolovali jestli nemají podobný projevy.
Edit: Prostě to prská v nějaké součástce uvnitř, jen se mi nedaří sluchem v městečku identifikovat ten správnej domeček ;-) . Mimo jiné i proto, že to nechci zbytečně trápit dokud nedodělám rozdělanou práci.
Editoval Pruduch (08-11-2010 17:21:59)
Sorry , ten údaj jsem přehlédl .
2 PavelTC: Každé vylepšení uvítám a myslím, že nebudu sám. Takže neváhej a díky.
Ahojte,
planuju koupi WIGu BWIG180, tady na foru sem se docetl ze se s tim da v poho svaret ocel i nerez, ale jak to je s hlinikem? zvladne naky napr. 1mm tlusty hlinik svarit??
dekuji za odpovedi
hlinik leda elektrodou, berlan nema střídavy vystup _tedy hlinik tigem svařit nejde berlanma jen stejnosmerny vystup..
ok dekuji za upresneni
a jeste jeden dotaz, sel by tedy svarit hlinik s touto svareckou za pomoci obalene elektrody ?? jde mi o ta zda ma dostatecny vystupni parametry na ty elektrody
Editoval mihal.1 (07-07-2011 20:49:51)
ano určite melo by to jit
Tak sem si poridil toho Berlana, jsem uplnej zacatecnik v WIG svarovani, procitam forum abych nacerpal zakladni info, ale jednu vec jsem nenasel. V baleni svarecky byla elektroda to je jasny 1,6 nabrousit to chapu, sklicidla pro ruzne prumery elektrod a pak tri keramicke objimky ruznych prumeru, a ma otazka je jak urcim jakej prumer te keramicke objimky pouzit??