SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
chcel by som sa spytat, ci na zvaranie s hlinikovou elektrodou potrebujem masinku s AC, alebo sa da aj s DC?
Tie elektrody idu na DC a pripajaju sa na + pol.
Napriklad taka OK 96.40
OK 96.40 je elektroda pro svařování součástí ze slitin typu AlSi5, AlMgSi, AlCuMg apod.
Svařovací proud, A
DC+
Já se zeptám na něco jiného. Kdo z odborníků mě dovede odpovědět jestli jde svařovat hliník invertorem. Bývalý kolega z práce mě oznámil, že funkce Antistic při přechodu větších svarových kapek znemožňuje svařování invertorem.Posléze vše zavařil WTUčkem bez problémů. Předtím jsem hliník doma vařil trafem + usměrňovač. Jaké máte zkušenosti? Milan246
Milan246> Tohle by mě taktéž docela zajímalo. Já svařování hliníku pomocí obalovaných elektrod zavrhl, při vypálení 5ti elektrod jsem nebyl schopen udělat schopný svár.
Dnes som to skúšal s elektródou d=2,5mm OK 96.40 na invertore. Buď som prepaloval materiál 2mm (45 A) alebo nechytal dobre oblúk. Následne som to skúsil pomocou TIG-DC kde som použil elektródu ako prídavný drôt (videl som to na youtube) a to išlo dobre. Takže sa pripájam k otázke ako na to s invertorom.
Na tejto stránke som našiel pokusy zvárania invertorom a klasikou
http://weldingweb.com/showthread.php?t=45197
Pre neznalých EN stačí to dať cez preklad v google translate.
hano> Fajnovej odkaz! Já jedu dobu taktéž zkoušel vařit TIG-DC s 4kou elektrodou a vodouchlaz. hořákem, ale není to jak AC/DC. Hliník dobře vede teplo, takže s tak tlustou elektrodou ovlivním spoustu místa, místo toho abych začal svařovat se mi materiál začne spíše bortit - či ve snaze zvýšit teplotu tj zužit oblouk elektrodu přibližuji k tavné lázni, až se obalí svařovaným materiálem.
Ale jinak mě až udivilo jak pěkná housenka se dá s elektrodou vyčarovat viz. link
A ekvivalent elektrod u nás sehnatelný ?
UTP - viz odkaz. Vhodné jsou ty AlSi typy UTP 485 a UTP 48. Viz str. 3
http://www.bohler-uddeholm.cz/czech/fil … _titan.pdf
Editoval JardaK (10-11-2010 10:27:44)
U toho TIGu DC pak mate plus na elektrode ? To vydrzi ? Jak tlusta jake asi tak proudy ?
elektróda je na +. Použil som to bez predohrevu a v tom bola asi chyba. Na webe s použitím predohrevu to bolo OK pri MMA režime.
Pri použití TIG DC som použil elektródou d=2,5mm OK 96.40 niečo ako spomenutá UTP 485 ale tiež bez predohrevu na očistený materiál s prúdom 40-50 A. Po vzniknutí oblúka som pridával elektrodu ako drát. Ten obal roztopil vrstvu na povrchu a umožnil zvarenie.
V tom odkazu je dobře vidět vliv předehřevu . A není to moc , něco pod 100°C , co tam píší . Také jsem měl předrevoluční hliníkové elektrody , ale bylo to vždy jen prskání . Ale nepředehříval jsem .
Cez víkend to vyskúšam s predohrevom 200°C. Ak zoženiem nejaký zbytkový hliníkový matroš.
Stránky: 1