SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
máte nekdo zkušenosti s leštěním hliníku do vysokého lesku a s následným udržením tohoto lesku ? jedná se mi konkrétně o nějakou hliníkovou slitinu patrně s niklem a při leštění mi to spíše černá a lesku nemůžu dosáhnout
yorsian napsal(a):
máte nekdo zkušenosti s leštěním hliníku do vysokého lesku a s následným udržením tohoto lesku ? jedná se mi konkrétně o nějakou hliníkovou slitinu patrně s niklem a při leštění mi to spíše černá a lesku nemůžu dosáhnout
Slitina Al a niklu? To spíše bude AL slitina s velkým obsahem křemíku. Některé AlSi slitiny obsahují i 25%Si kvůli snadnému odlévání a to potom ztěžuje leštění a hlavně eloxování. Povrch je stále tmavý.
no tak to bude ono asi tam bude ten křemík ale co s tim je to furt černý a nemůžu to nablejskat
Zkoušel si strojní leštění?stačí leštící kotouč do vrtačky než to šmrdlat v ruce:)oproti ručnímu leštění lze dosáhnout několika násobně lepších vysledků...prodávají se leštící pasty určené přímo na hliník třeba alumagic-je to vyzkoušený funguje super (http://www.topmoto.cz/Oleje-a-maziva/Ci … /Alu-Magic)
niektore druhy Al nejde vylestit ani strojovo tiez stale tahaju do cierna
tak jsem koupil brusku leštící na stůl tak to v tejdnu prubnu a poreferuju
Nafotil jsem postup leštění hliníku - snad se bude hodit ,na prvním obrázku je počáteční stav po přebrusu brusnou houbičkou cca P500(chce to vzít starou která už tak nebere a jen vyhladí škrábance,pokud jsou rýhy na dílu větší je potřeba použít hrubší brusivo a postupně ubírat na hrubosti + brousit kolmo na předešlé škrábance)na druhé fotce je konečný stav.Samotný leštění je dělaný na leštících kotoučích pro autolaky + brusné pasty a leštěnka na hliník.Tenhle způsob se asi moc nepoužívá, ale oproti klasickým prošívaným látkovým kotoučům je pro leštěný díl bezpečnejší protože nehrozí "nakopnutí" kotoučem, deformaci popřípadně přelet dílny Pro první krok je použita nejhrubší pasta a nejtvrdší kotouč - mají za ukol vyhladit škrábance po broušení ne však povrch vyleštit.Druhý krok je jemnější pasta a středně tvrdý kotouč - vyhladí škrábance po předešlý pastě popř. dohladí po broušení.Třetí krok je jemný nanášecí kotouč(lze použít i středně tvrdý) a leštěnka na hliník (alumagic funguje perfektně).V posledním kroku se leštěnka rozleští kotoučem z vlny.Mezi každým krokem je dobrý díl pořádně očistit aby se odstranila stará pasta.Pro každý krok je jedna pasta + jeden kotouč(neměli by se používat na víc kroků pak by to ztratilo význam).Jak je vidět na obrázcích je to leštěný na soustruhu(hrobka ) s upnutým unašečem se suchým zipem(pro flexu - M14 šroub jako stopka) otáčky max. 1000 ot/min jinak jsou pasty až na stropě (šlo by použít i nějaký motor s převodem "do pomala")
Po broušení -
Po vyleštění -
První krok - hrubá pasta,tvrdý kotouč
Druhý krok - jemnější pasta,středně tvrdý kotouč
Třetí krok - leštěnka,jemný leštící kotouč
Závěr - rozleštění ovečkou
To je asi vše at se daří, hlavně nespěchat
moooooc pekny vysledok :-)
Pro leštění hliníkových předmětů bych doporučoval předleštit si sisalovým kotoučem za použití pasty Menzerna světle zelená a potom vyleštit látkovým kotoučem pod názvem Erna na vysoký lesk při použití pasty Menzerna bílá. Tento postup vám zaručeně přinese dobrý výsledek a dlouhou životnost vyleštěného povrchu. Pasty a kotouče jsem zakoupil u firmy Micron Plus. Zboží jsem objednal v jejich e-shou a dodali mi ho rychle a za dobré ceny
Doporučil bych pro jednorázovou kusovku se zeptat v nějaké blízké galvanovně. Galvanovny mají často jako přidružený provoz leštění, protože vzhledově náročné věci se často před pokovením musí vyleštit. A budou mít se spoustou věcí zkušenosti a na výběr všelijaké kotouče a brusné a lešticí pasty, takže to prostě vyleští bez jakéhokoliv zkoušení , možná i na počkání....
Radim napsal(a):
Doporučil bych pro jednorázovou kusovku se zeptat v nějaké blízké galvanovně.
Ano máš pravdu určitě s tím dovedou kouzla,hliník se dá vyleštit jako zrcadlo pro perfektní výsledky by se měli používat pasty určené přímo pro kovy...tohle je "snadnější" náhrada kde se dá také získat zajímavý výsledek...
kde sa da kupit taky kotuc,ja mam doma klasicky flanelovy,pasta taka tmava,nerez s tym ide ako tak,aj AL,ale potreboval by som nieco na dokoncenie...taky ako je tu na fotkach,na dolestenie bez pasty...nejaka vykricna cena???
leštím taky alu kola hlavně a nakupuji zde tady máte i sety na co to chcete http://www.micronplus.cz/lestici-a-brusne-pasty
TO Warlockvw ja na dolestovanie pouzivam polish pastu UNIPOL a je to super pecka aj na neraz a aj na AL a tiez mosadz
super link dakujem ti len musim zisiti ci je moznost zasielania tovaru aj do SR dufam ze ano maju celkom dobre ceny
Když už je to tolik Milovníků Volkswagenů přidávám fotku leštěného středu kola - krytka šroubů s gravírovaným znakem VW...leštěno do zrcadlového efektu - v odrazu plechovka speje pro tenhle výrobek byly použity leštící pasty a kotouče od chromtechnik.cz (černá pasta+sisalový kotouč na kartáčování,zelená pasta+kotouč kaliko na předleštění,bílá pasta white max+kotouč kaliko na doleštění)
Pasty jsou super...Zkoušel jsem je i na nerezu a dá se docílit dokonalýho zrcadla...
Nenapadá vás jak zakonzervovat leštěný povrch?Hliník je velice citlivej na poškození
Warlockvw : to poslední na fotkách je to kotouč na leštění karoserií aut po voskování...dá se to sehnat za pár peněz v baubau krámech - používám to na doleštění téměř všeho
Editoval Szabitch (10-10-2010 19:56:24)
Na lešťené povrchy je specialní bezbarví lak zagogli a najdes.
Můžeš mi poslat nějaký odkaz?bohužel se mi nepodařilo nic najít
Pro leštění hliníkových předmětů používám sisalové kotouče hustě šité a na vysoký lesk látkový kotouč Molino nebo hedvábí. Dříve jsem používal technickou takninu, ale ta velice práší a zahřívá leštěný povrch. Doporučuji používat pasty Menzerna. Zkuste se podívat na www.micronplus.cz, mají celkem velký výběr a dobré ceny, poradí Vám co je pro Vás nejlepší
Mam otazku. U nas je mozne kupit tuto hobby lestiacu sadu.
Magg BL93SET cena asi 8eur/balenie robi to aj Wolfcraft a ten stoji 12eur/bal
Potrebujem vylestit asi 8cm dlhu ALU rurku do vysokeho lesku priemer ma asi 40mm
je to malicka praca na ktoru nepotrebujem 1kg/predlestiacu + 1kg/finish pastu.
Nepozna to niekto, nerobil stym niekto bude to k niecomu alebo je to skoda penazi?
Potrebujem uchyt do vrtacky budem to lestit na mieste uz je to zavarene a tymto sa tam dostanem.
Nikto neradi tak zatial pre tych co maju radi MacGyvera a maju prazdny mechur kliknite
poprosim skor reagujte na tu sadu ako video diiiik )
Editoval ihlan (25-05-2018 17:08:19)
Ihlan. Tá sada od wolfcraftu by mala fungovať a na tú trúbku nespotrebuješ iba zlomok toho. Ja som leštil disky a límce, material podobný. Podstata je odstrániť povrchovú upravu ako lak, ak sú ryhy, zrovnať papierom po zrno 1000. Ak máš kvalitnejšie tak aj 1500-2000, za tým hrubá/hnedá a po nej jemná/bledomodrá. Nakoniec to prejdem ručne meguiarsom nxt generation allmetal polish a je to aj na čas zakonzervované. Mám noname pasty, aj unipol je ok a k tomu handráky. Nič extra. To videjko je zlá paródia alebo vychytavka laďu hrušky, alebo lifehack, už mi tam chýbala slamka, zapalovač a tavná pištol, vyber si.
Strojne to ide okolo 2800-3000 ot/min, tak to vezme všetko. Ja som robil starou narexkou na kolene, tá má tak 1500, ale dá sa ešte. Vačšina bola zoxidovaná, tak predchádzalo mokré brúsenie.
Výsledok tu: http://ttomash.rajce.idnes.cz/Lestenie_alu/
No ja som vcera kupil len nahradne pastove tehlicky asi za 3eura (modra a hneda)
a poznas to kupis a chces vyskusat tak som chytil kus rury co trcala zo zeme ufikol a presiel 120tkou lamelakom
tym som dal doru ryhy a potom som skusil tu parodiu karton bol kus starej rukavice bol nosic tej pasty
nieje to zle... lestil som to vo vrtacke na vysokych otackach modrou este vyskusam aceton lebo mi ostali cierne cmuhy.
Trubka je leskla polku som nechal povodnu chcem ukazat piatok ked to nafotim.
Velky skok bol naraz, nebude to ako má byť, povrch musí byť matný hladký. Neodmasťuj to acetonom. Tú zvyšnú pastu dáš dolu suchou mäkkou handrou.
Neslo to dolu toto je nieco ako okuje nieje to nieco co trci. Je to ako keby oxidovany/spaleny povrch
ide to prelestit ale zase to mam kusok vedla ) vymenim kotuc za bezny lebo teraz som to robil tym robenym
na srobe karton a koza a tam je problem prenos otacok preklzuje to a asi to chce nieco take handrove ta koza to asi moc zahrieva. Bol to iba taky pokus ala ta parodia ze co to spravi... ale typek mal rucnu vrtacku kvoli otackam
ta moja sice ma regulaciu ale aj tak su asi velmi vysoke.
Ale dakujem ze si prispel mozno by som si nechal vysvetlit kedy ktory kotuc
https://www.hornbach.sk/shop/Lestiaca-s … tikel.html
ja som kupil len tie 2 kocky to stoji 3eur nechcelo sa mi dotoho moc investovat chcel som to len skusit.
jeden typ kotuca je nad hnedou pastou a druhy je nad modrou
Tu su 3 tie lestiace kotuce dokonca len ta cena
https://www.boukal-naradie.sk/nastroje/ … -6-dielov/
Inak to cele lestenie vzniklo tak ze pan chcel cosik do kupelne bud ALU alebo INOX lesteny do vysokeho lesku
a ja som chcel vediet ze kolko je stym roboty...
Editoval ihlan (31-05-2018 08:02:08)
Použi tkané handráky. Ak sú ryhy, prv vybrús ručne, inak neviem ako ti pomocť.
Podarilo sa to ocistit. Utrel som to technickym benzinom. Na sucho to vobec neslo teraz sa to leskne ako zrkadlo.
Editoval ihlan (02-06-2018 05:16:34)