SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Som začiatočník v zváraní a laik do elektriky. Postavil som už druhý usmerňovač podľa tu nájdených schém. V prvom som použil 4 výkonové 160A ČKD diódy a diódový mostík 35A, 600V, tlmivku 400W z osvetlenia a kondenzátor 2krát 2200uF, na jednosmerný prúd a dnes som k tomu pridal 10MFD, /dúfam že milifarad/ Ducatti kondík na striedavý prúd, odpor mám cez 10 W žiarovku. Je napojený na RTB 2, napätie na prázdno je po usmernení od 80 - 91V a zvára to podľa mňa celkom fajn. Rutilku 3,15 to pekne taví na 80 A, ale problém bol s bázickými el., na 100 -120A to síce potiahne 2,5 ale viac to prská ako s rutilkou a počuť aj také ostré pukanie počas zvárania. Môže byť problém tlmivka alebo kondiky?
V druhom som použil také isté výkonové diódy, ale druhý Grets je z nejakých ruských diód cca na 40A jedna, kondíky sú 2 krát 2200 uf, tlmivka je robená na dvoch C jadrách, počet závitov neviem, vodič 2,5 meď,kúpil som ju spolu s diódami z rozobratého usmerňovača, odpor je tiež 10W žiarovka. Je to zapojené na trafe TH-80,napetie po usmernení 76V. Problém pri zváraní je s bázickými el., 2 bázickú to lepí, 2,5 si ani neškrtnem, ale 3,15 rutilku to potiahne a 2,5 rutilkou je to v pohode. Zapojil som to aj na trafoRTB 2, ale problém je ten istý.
Neviem či je to v tej tlmivke, mal by som na výmenu 250W zo svetiel, alebo v niečom inom? Môžem tie 250W tlmivky zdvojiť? Prípadne strojiť?
A ešte mám takú amatérsku otázku, prosím nesmejte sa mi znalý veci, dal by sa v usmerňovači ako takom použiť tyrystorový zapaľovač?
Skus dať paralelne 2 tlmivky 250W.
Mal som rovnaky problém.
Z jednou tlmivkou 250W sa to správalo rovnako ako tebe a napätie na prázdno som mal 85V.
Pripojil som na to ešte jednu 250W tlmivku a už to vari .
Víš , ona ta bazická je určena na opravdu stejnosměrný proud . Proud z usměrňovače s malou tlumivkou je vždy jen tepavý , i když má +a- . Ta malá tlumivka tam je jen proto , aby se nepřetížily ty "malé" diody , co napájí kondík . Když už jsi se do toho dal , tak si vyrob velkou tlumivku podle podobných návodů a bude to jak profesionál . Já jsem využil tlumivku ze staré nabíječky akuještěrek . Právě energie "schovaná" v té tlumivce přemostí to místo , kdy prochází střídavý proud nulou a jinak by zhasl . Nakonec si to srovnej se střídavým TIGem , kdy HF frčí celou dobu ! Jinak nějak se dá vařit i s malou tlumivkou .
Ďakujem za rady.
Môže mi niekto znalý veci zodpovedať aj tretiu otázku a to: dal by sa v usmerňovači použiť aj tyrystorový zapaľovač? Myslím to tak, že či to má nejakú kapacitu ako kondík alebo načo to vlastné slúži.
ten tyrystorový zapalovač tam nepoužiješ nemá žádnou kapacitu, když ho vykucháš najdeš v něm plošný spoj osazený součástkama a zminovaným tyrystorem ty samotné by se použít daly kdyby si chtěl dělat elektronickou regulaci ale vzhledem k malému proudu který ten tyristor zvládá by si jich musel použít větší množství
Ďakujem za informáciu o tyrystorovom zapaľovači.
Skúsil som tie dve tlmivky 250W paralelne zapojené a ono to konečne ide podľa mojich laických predstáv. Na 80 A to zvládne 2,5 bázickú v pohode. Vyskúšal som dokonca aj 3,15 bázickú, oblúk to chytilo, dokonca to aj nejako zváralo ale to bolo skôr lepenie.
Pri zváraní bázickými elektródami to má taký ostrejší zvuk a počuť také ostré pukanie. Pri zváraní rutilkami je zvuk mäkší a aj toho ostrého pukania je menej. Jeden môj známy elektrikár, opravuje zváračky a dobýjačky, mi povedal že to robia asi kondíky, mám tam dva o výkone 2200 uf, 110 V. Môže to byť ono, alebo je to tak dobre? Zváral som na kolegovom inventore a to malo taký mäkký, tichý zvuk pri zváraní.
No vždyť to máš výše . Z invertoru jde stejnosměrný proud . Ty tam pouštíš tepavý . Ty kondíky co tam máš , se na chodu nad 60A neprojeví , známý tomu nerozumí . Píši Ti opět , chce to velkou tlumivku . Podívej , jak ji zbastlil zde . http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2008051301 prostě z čeho šlo .
Stránky: 1