SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Jsem začátečník s CO a potřeboval bych poradit nějaké hlavní zásady pro sváření ve svislé poloze, eventuálně sváření nad hlavou. Pokud si svářené materiály dám hezky vodorovně, svár je pěkný. Pokud ale např svářím natupo tenčí plechy a mám je svisle tak, že svar vede vodorovným směrem (plechy jsou svisle, spára mezi nima vede vodorovně) stává se mi, že horní plech propálím (materiál stéká dolů). Svářet nad hlavou jsem ještě nezkoušel, ale to bude asi nejnáročnější, jde to vůbec s COčkem?
Tyto dvě polohy co uvádíte PC (svislá na stěně) a PD (nad hlavou), jdou samozřejmě svářet i CO2. Důležité je o jaké tloušťky se jedná a o správné držení hořáku. V případě sváru na svislé stěně, zkuste svár táhnout (jestli se jedná o tenký materiál) a ne tlačit a hořák nesmí být kolmo na svarovou mezeru, ale cca 15 st. tak aby směřoval jakoby do horního dílce.
Svár nad hlavou je v podstatě stejný jako obyčejný kouťák, jen musíte hořákem svírat úhel směrem k hornímu dílci a ne 45 st. Navíc mnohem víc záleží na kvalitě podavače a ochraně hlavy
Děuji za rady, jen prosím ještě upřesnění. Jaký tedy má mít hořák úhel při sváření had hlavou (tam je si nějaký překlep).
myn napsal(a):
Děuji za rady, jen prosím ještě upřesnění. Jaký tedy má mít hořák úhel při sváření had hlavou (tam je si nějaký překlep).
kirkmen zřejmě myslel pravý úhel, tedy hořák při svařování nad hlavou vést kolmo na svařovaný materiál
Marek37 napsal(a):
myn napsal(a):
kirkmen zřejmě myslel pravý úhel, tedy hořák při svařování nad hlavou vést kolmo na svařovaný materiál
No skoro, ne pravý úhel, ale asi tak 70 st. Prostě hořák musí víc směřovat do horního dílu, protože gravitací lázeň trochu padá a při 45 st. by to byl velmi položený svar na spodní dílec.