SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdar všichni. Máte někdo zkušenosti s bodovým svařováním hliníkových plechů? Zkouším svařit k sobě 2 ks plechy AlMg3 tl. 2,5 mm. Mám bodovačku Telwin Modular 400 ale vůbec to nefunguje, prostě to po zabodování vůbec nedrží. Zřejmě potřebuju nějaké spec. zařízení na hliník?
Vyjmenuji jen pár zásad pro svařování Al plechů tl. 2,5 mm.
a, Dokonale těsně před svařováním očištěný svařovaný (svařitelný) materiál
b, Výkon svařovacího zdroje min. 40 kA , raději ss nebo středofrekvenční zdroj proudu, nastavit cca 30 kA
c, přítlak 300 - 400 dN
d, elektrody - čepičky - z materiálu CuCrZr, kužel o průměru 8 mm
e, čas působení proudu min. 100 ms (min. 5 period) - pozor na průběh celého svařovacího cyklu
Jirkati díky za info, tohle zařízení ale nemám tak to radši sešroubuju
jirkati napsal(a):
Vyjmenuji jen pár zásad pro svařování Al plechů tl. 2,5 mm.
a, Dokonale těsně před svařováním očištěný svařovaný (svařitelný) materiál
b, Výkon svařovacího zdroje min. 40 kA , raději ss nebo středofrekvenční zdroj proudu, nastavit cca 30 kA
c, přítlak 300 - 400 dN
d, elektrody - čepičky - z materiálu CuCrZr, kužel o průměru 8 mm
e, čas působení proudu min. 100 ms (min. 5 period) - pozor na průběh celého svařovacího cyklu
Pamatuji si na dobu, kdy jsem pracoval v podniku Frigera Kolín ( více než před 35 lety), kde takovou bodovku měli a kolega na ní pracoval. Výkon byl tuším ještě větší, snad až 100kA, neboť se s ní bodovaly plechy tl. až 5mm. Magnetismus v okamžiku průchodu proudu byl tak silný, že pokud jste měl v kapse nějaký železný předmět, téměř to tu kapsu urvalo Ještě horší však bylo, když mezi bodovaným místem byla nečistota. Následovala explose, vymrštění materiálu do okolí a díra jak hrom.
Zdravím všechny,
firmy před bodovým svařováním také používají tmel mastic 701 od francouzské firmy GEB.
Je něco vhodného na čištění hliníkového povrchu před bodovým svařováním?
Modular 400 má výkon 2,5 KVA a je určen pro bodování ocelových plechů do max tlouštky 2 + 2 mm./ a to má toho už opravdu dost/. Váš dotaz zní tedy poněkud směšně,asi tak ,jako by jste napsal: koupil jsem si mopeda, co mám dělat, aby uvezl pět lidí rychlostí 200 km za hod.Přesto lze i tímto strojem nouzově bodovat tenké hliníkové plechy./ do max. síly 1+1 mm/.Postup je tento: bodovku nastavte na max výkon, pak vezmete dva kovové ocelové plíšky síly 0,6 mm - nejlépe se osvědčil ocelový vázací plechový pásek , kterým se svazují dřevěné bedny.Mezi tyto plechy vložíte bodovaný hliník a normálně zbodujete.Na hliníku vzniknou běžné plnohodnotné body, ocelové plechy se sloupnou a je to.