SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#26 Včera 11:42:24

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové

Re: Ohýbání pásoviny obrubníku

Ohýbat přes trubku by šlo. Nejde o to, aby trubka přes kterou se bude ohýbat, měla průměr právě takový, aby pásovina odskočila po ohnutí na požadovaný průměr. Stáčečka také nemá takový průměr válce.
Jde o opěru, přes kterou se bude kousek po kousku pásovina ohýbat. aby výsledek neby hrbatý. Problém vidím v tom, z čeho přípravek udělat. Také nemám šrotiště za barákem. To je hlavní důvod proč bych sháněl stáčečku. Já bych nemusel shánět, vím kam bych měl jít.

TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

#27 Včera 11:57:55

emanuel1200
Člen

Famater napsal(a):

Ohýbat přes trubku by šlo. Nejde o to, aby trubka přes kterou se bude ohýbat, měla průměr právě takový, aby pásovina odskočila po ohnutí na požadovaný průměr. Stáčečka také nemá takový průměr válce.
Jde o opěru, přes kterou se bude kousek po kousku pásovina ohýbat. aby výsledek neby hrbatý. Problém vidím v tom, z čeho přípravek udělat. Také nemám šrotiště za barákem. To je hlavní důvod proč bych sháněl stáčečku. Já bych nemusel shánět, vím kam bych měl jít.

To jsou důvody proč takvým amaterismem bych se nezdržoval ,časově náročné i nákladově drahé a amatérskym výsledkem , na takovou práci bych se z vysoka vys..l

#28 Včera 12:05:31

emanuel1200
Člen

pafik1605 napsal(a):

bourač napsal(a):

jasná věc, ten svár to ale ohne i napříč (150mm) mohlo by to být strašidelné.
Housenky by se nemusely odbrousit - pokud bude pohledová strana rádiusu ta vnější.
Domnívám se že pohledová bude ta vnitřní, asi někam na zahradu... udělat hranici mezi trávníkem a dlažbou.

S vlčím mákem a poletujícími motýly to bude krásné big_smile

Jasně že ta vnější bude bez housenek. Však housenky to stáhnou, budou uvnitř. To příčný prohnutí by nemuselo vadit, jestli jsem to dobře pochopil, tak to bude rantl k záhonu. A nejspíš ho bude polovina zapuštěná do země.
Kdyby se to málo prohýbalo, tak by to šlo uvnitř i nařezat flexou do poloviny tlouštky a ohnout/zavařit to v těch prořezech. Ale osobně si myslím, že to nebude potřeba; to navaření housenek by mohlo stačit.
Jedinej problém by mohl být, kdyby byl zelenýčaj  estét a vadila mu mírná zvlněnost oblouku podle počtu housenek.

Asi nevíš , jak vypadá oblouk od patvaru .Nikde jsem nečetl ,že by to mělo být na to co píše BOOOOOUREC.
Dle Tvého návrhu ,by to dopadlo přesně jak s přípravkem ,kterým jsi  tady prezentoval.
Přesto , že fotka byla rozmazaná tak to byl ultrafialovej hnus ,který jsi měl vhodit do šrotu , vůbec se k tomu nehlásit  a za rohem se stydět AMATÉRE PISÁLKU

#29 Včera 14:08:23

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá

Famater napsal(a):

No o tom to je. Když člověk nemá technologickou základnu, tak to musí udělat pomocí toho, co má. Někteří poletující jedinci by si kvůli tomu kupovali Třinecké železárny, aby měli perfektní obrubník k záhonu (možná k chodníku, to je fuck). Já bych to udělal tak, aby to bylo co nejjednodušší a přitom funkční a slušně vypadající. Nejlepší na tom je, že i když v okamžiku, kdy to uděláš, tak na tom vidíš každou nedokonalost (obecně), tak za týden už nevidíš nic. Postavil jsem pár zesilovačů, tunerů a podobné havěti a pokaždé by se našla nějaká nedokonalost - díra o desetinu vedle (kterou ale zakryje knoflík), díra na tlačítka o desetinu ujetá, ... A za týden provozu už nic takového člověk nevnímal.

#30 Včera 14:11:35

pafik1605
Člen

Mimochodem, takhle vypadá řemeslo  smile   https://www.youtube.com/watch?v=jx2PNdrT8Oc
Kdyby zmizely všechny vymoženosti civilizace (elektřina, plyn, ...) tak my budeme v prd...i a tihle budou vyrábět dál. Akorát ten soustruh bude šlapací .... big_smile.

#31 Včera 14:28:21

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Web

pafik1605 napsal(a):

Nejlepší na tom je, že i když v okamžiku, kdy to uděláš, tak na tom vidíš každou nedokonalost (obecně), tak za týden už nevidíš nic.

tak toto mám uplně stejně,
když něco dodělám a jsou špatně jen maličkosti děsně mě to sere, druhej den je to už lepší a třetí den je to OK.
Myslím že i p. Ládes, kamarád, místní přispěvovatel tady už o tom také psal.

Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

#32 Včera 14:48:39

emanuel1200
Člen

pafik1605 napsal(a):

Mimochodem, takhle vypadá řemeslo  smile   https://www.youtube.com/watch?v=jx2PNdrT8Oc
Kdyby zmizely všechny vymoženosti civilizace (elektřina, plyn, ...) tak my budeme v prd...i a tihle budou vyrábět dál. Akorát ten soustruh bude šlapací .... big_smile.

Už je mě jasny kde bereš chytrosti .Ty videa jsou skvělá pro toho který tomu vůbec nerozumí .
Viděl jsem na videu jak svařují hřídel do převodovky ,klikovou hřídel a další přesné součástky.
Kdyby jsi měl trochu technické vzdělání tak to nedáváš příklad jako řemeslo.
Nauč se číst výkresovou dokumentaci s jakou přesností tolerancí rozměrů házivosti soustřednosti se takové součástky vyrábí z jaké třídy materiálu a další zušlechtění ,cementování kalení a následné broušení na rozměr řádu setin milimetru .
Až něco málo nastuduješ tak sem taková videa nebudeš dávat a prezentovat ,jak má vypadat řemeslo .
Ale jsu rád ,že o sobě tak píšeš ,protože mě dokazuješ co jsem si už dávno o Tobě  myslel

Editoval emanuel1200 (Včera 14:50:08)

#33 Včera 16:23:43

Famater
Člen

Ale Emanueli, to snad nemuselo být. Neber vážně takový fór. Prot ten smajlík.
Já to video beru jako zajímavost, ne jako návod.  Na videu nebyl ukázaný závěr, jak to motovali. Jak jim sedlo drážkování. které určitě není středěno na vnější průměr a td.

TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík

#34 Včera 18:22:54

emanuel1200
Člen

Famater napsal(a):

Ale Emanueli, to snad nemuselo být. Neber vážně takový fór. Prot ten smajlík.
Já to video beru jako zajímavost, ne jako návod.  Na videu nebyl ukázaný závěr, jak to motovali. Jak jim sedlo drážkování. které určitě není středěno na vnější průměr a td.

-co nemuselo být?
-Ty to považuješ za fór když víš jak chce ohýbat pásovinu do oblouku svárama podle návodu Pakistánců?????????
-jak ve videu slicovávají části hřídele vrtanými kolíky?
-jak je odborně svařena hřídel po obvodě pro ně neznámý materiál a to na fóru o svařování?
-montáž je to poslední ,ale délka životnosti   pár hodin dnů????
Pro tebe to asi není návod ,ale pro ostatní neznalce to je právě návod a zázrak jak je to jednoduché .
Proč?????
Neznalost ,bez praxe ,bez selského rozumu ,bez logického přemýšlení , ale právě podobná videa ,internet ,AI a všichni jsou nejmoudřejší .

#35 Dnes 08:14:40

Charon
Člen
Místo: Praha

emanuel1200 napsal(a):

.....
-montáž je to poslední ,ale délka životnosti   pár hodin dnů????
Pro tebe to asi není návod ,ale pro ostatní neznalce to je právě návod a zázrak jak je to jednoduché .
......

Ale o tom to je, životnost a funkčnost, ostaní tvrzení jsou jenom výmluvy proč to nejde udělat (slyšel jsem je mnohokrát hlavně v práci, když někdo nechtěl něco dělat nebo to neuměl). Životnost a funkčnost jsou 2 parametry, který jsou dle mého klíčový a navíc lehce měřitelný. A nemyslím si, že by Pákistánci byli hloupí a řemeslníkovi zadávali další zakázky, když by jeho oprava fungovala pár hodin nebo nebyla funkční.

To jen tady si myslí lidé, že je všechno strašně složitý a když není super drahý zařízení a vybavení, tak to nejde udělat.

Editoval Charon (Dnes 08:21:00)

#36 Dnes 09:42:16

pafik1605
Člen

Jak jsem napsal; umění není v tom koupit fabriku kvůli ohnutí pásoviny (ala motýl), ale vymyslet řešení s danými možnostmi. Ohnout pásovinu, když už jsem u toho, pomocí stáčečky, umí každá nahá prd..el. Ohnout jí s minimálními technickými prostředky tak, aby to vyhovovalo, to chce fištrón.
Dřív se tak jako to dělaj teď Pákistánci běžně pracovalo, a kam se to dopracovalo? Až k CNC a AI. Problém je, že když AI a CNC chcípne, třeba vinou nedostatku elektrické energie, my budeme v pr... Pákistánci pojedou dál.
Mimochodem, otázku životnosti té opravy jsem neřešil, přetočení toho ozubení na soustruhu je mi taky nejasný..... Ale když se jim to rozbije, tak to opravěj znova. Motýl by si sednul a držkoval. Motýl umí pracovat akorát hubou. Pákistánci rukama. Jsou to kluci šikovní vynalézaví .... smile

#37 Dnes 10:36:52

Famater
Člen

Proč jsem měl poznámku k montáži: Protože drážkovaný čep přetočil, ale nesouosost drážkování zůstala. Co se týká životnosti, něco by to mohlo vydržet. U nás na doma dělaných trktorech jezdí roky zkracované poloosy.
Ještě k tomu ohýbání.
Kdybych  neměl možnost stáčečky, stačil by mě kus I profilu (cca 1m, pár plocháčů a panenka možná jen 2t (podle délky Ička. pár špalíků tvrdého dřeva.
Co se týká nouzové opravy, tak jsem také byl okolnostmi donucen provést opravu náhonu na lodní šroub v tehdy Jugoslávii. Převod od motoru řetězem. Řetězové kolo orvané. Myslel jsem si, že v Dubrovníce bude dílna vybavená tak jako u nás v každém JZD, proto jsem do toho šel. Psal se rok 1968. Tehdy jsem byl mladší a také odvážnější. Ale byl k dispozici soustruh poháněný z transmize, nože kované z nástrojovky (?). svářečka trafo, sloupová vrtačka poháněná z transmize. Představa, že v krajní nouzi kolo odvrtáme na fréze na děličce a dotvarujeme na brusce ručně ihned vzala za své. Nakonec nás zachránil šrot. Kolo jen o jeden zub méně, ale cementované atd.  Kolo- částečně odbroust cementovanou vrstvu (žádná flexa) přesoustružit díru, navařit nový náboj atd. Nakonec se to povedlo. A to bylo slávy. V nouzi je nutná improvizace.

#38 Dnes 11:20:01

varok
Člen
Místo: Havířov

Famater:  Dnes nikdo už takové věci už nezná. Mladí by chtěli vše vyhazovat a kupovat hned nové. Sice taky patřím mezi mladší, ale kolikrát ještě taky něco opravím podomácku. Vidím to denně i v práci, když se třeba zavaří nějaké rámy. Samozřejmě se to většinou pokroutí a kvalita to nemůže pustit zákazníkovi. Už chtěli celou zakázku 12ks vyhodit, no nakonec jsem zkusil jeden rám porovnat autogenem a povedlo se. 😊 Vedoucí výroby byl nadšený, tak jsem měl zkusit porovnat i zbytek rámů. Nakonec se vyhodil jen jeden kus, ale z jiného důvodu. Byl špatně poskládaný a oprava by se nevyplatila.

Jindy třeba někteří odborníci přebrousí nějaký díl nakřivo, tak místo vyhození jsem na tu šikminu navařil vrstvy housenek. Po vychladnutí obroušeno fíbrem do rovna a nikdo nic nepozná.

Vždyť dnešní mládež ani neumí pořádně brousit krásně rovně. S tím ohýbáním té pásoviny záleží kolik toho autor dotazu chce. Jestli jeden nebo 2ks, tak by to asi za pokus stálo. Ale při větším počtu bych to asi taky prděl.

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

#39 Dnes 13:01:03

emanuel1200
Člen

Pánové musím říct ,že mě opravdu bavíte
Charon:funkčnot 3dny poplácání po ramenou z druhých udělat blbce a potom následné rozebrání stroje čas odstavení kdy stroj nevyrábí na to se zapomělo
           držme se tématu ohnutí pásoviny a opravy pastorku ohnout pásovinu není takový problém ,ale důležitý je výsledek já osobně bych stočení pásoviny dělal na stáčečce z důvodu méně nákladné výsledek 100 % a ušetřil bych spoustu času na jiné další věci   
pafik1605:není potřeba kupovat fabriku ,ale opravdu být fištrón jak píšeš stáčeček je spousta v každé větší zámečnické dílně nepotřebuješ Třinecké železárny osobně jsem několikrát takové práce dělal ale výsledek nebyl takový jak jsem si představoval nechtěl jsem čekat 3 dny a popíjet vinečko proto jsem si sám udělal stáčečku na takové práce i s možností stáčení       pásovin     na kant nebudeš věřit že takové stáčečky byly na každé vesnici v malé kovárně pro výrobu obručí na ráfová kola
             zatím elektřinu máme ,až nebude budeme se muset přizpůsobit stáčečku mám jak na kliku ,pro sériovku na motor nějak si poradím  taky se neholíš břitvou
             to je škoda , že jsi neřešil životnost té opravy to je to nejdůležitější dělat stále něco dokola a stejně se špatným výsledkem dělá neandrtálec
            když nevíš proč přetáčeli to drážkování tak Ti to prozradím svařoval jsi někdy dvě kulatiny jak Pakistáni tento pastorek ???  Asi ne když to nevíš nikdy se Ti nepodaří tyto 2 kusi dát přesně do osy a nakonec při svařování se krásně kroutí můžeš si to někdy skusit ,aby to měli JAKO v ose tak to museli přetočit i s 
            drážkama
           když se jim to rozbije tak to znovu musí rozebrat zfušeřit a znovu namontovat a stále dokola a nemluvím o prostojech stroje který má pracovat
            já bych nedžkoval já bych se smál protože bych takovou prasečinu nikdy neudělal pracuji hubou rukama a hlavně selským rozumem zámečnicví a kovoobráběčství se věnuji okolo 50 let
           jestli jsi tak šikovný jak Pakistánci v tomto videu tak klobou dolů
Famater:co něco by to mělo vydržet pastorek vyrobený z jednoho kusu materiálu docela masivní konstrukce zřejmě cementován zušlechtěn i v jádře soustružen dle výkresu se všemi odchylkami praskne aa taková fušerská oprava má něco vydržet ? podle konstrukce tam bude docela velký kroutící moment jinak by nepoužil
           kontruktér drážkování a navrhl by kolík pero těsné nebo 2 pera
           souhlasím s Tebou , že pásovina jde ohnout několikatima způsoby jen tak si spočítej čas na přípravu přípravku ohýbání a výsledek nejistý záleží jak se na to díváš některým se vlastní práce nelíbí druýden je to lepší a třetí den skvostná práce na výstavu podle mě 1 den je pravda 2 den si zapoměl nasadit brýle
          a třetí den nenasadil brýle a dal si k tomu sklenicí červeného
          souhlasím , že někdy v nouzi je nouzová věc udělat ,ale v tomto případě bych do nouze nešel  ani náhodou
Varok:přesně jak píšeš musím si spočítat náklady na opravu a náklady nového výrobku samozřejmě ,že by i ten jeden rám šel opravit ,ale vyšel by dráž jak vyrobit nový a přesně toto místní pisatelé nedokážou pochopit a dokazovat si , že jsem to dokázal s vysokými náklady převyšující nový díl je ÚPLNĚ K HOVNU

Dělám strojařinu někdy přijdou i spodobnou opravou jak ve videu ,ale nechci si pokazit jméno tak prasečiny nedělám .Potom si to nechají udělat u Pakistánce a za týden přijdou s omluvou.
Takové slícování hřídelí a svaření následné opracování je za mě PRASEČINA 1 STUPNĚ  ,pokud se vám video líbylo je nutné takové opravy dělat dle návodu a nepoužívat selský rozum.
Pro ty starší : Kdo se s takovou opravou stotožňuje tak lituji vašeho mistra z učení asi se v hrobě obrací.

PŘEJI HONDNĚ ÚSPĚŠNÝCH OPRAV DLE VIDEA A KRÁSNĚ OHLÝCH PÁSOVIN DO OBLOUKU JÁ OSOBNĚ BYCH VOLIL
https://www.prozelen.cz/?https:%2F%2Fww … gIP7PD_BwE
JEN S TÍM ROZDÍLEM ,ŽE BYCH SI TO SÁM NARÝSOVAL V PROGRAMU NECHAL VYPÁLIT LASEREM A OHNOUT NA CNC OHRAŇOVÁKU VOLIL BYCH NEREZ PLECH  NEŽ GALVINICKÝ ZINEK V NABÍDCE KDEŘÝ ZA PÁR LET ZKORODUJE       NEMÁM TOLIK PENĚZ ABYCH KUPOVAL LEVNÉ VĚCI
ODBORNÉ FÓRUM SE POZNÁ PODLE ODBORNOSTI PŘISPĚVOVATELŮ A TADY NA SVAŘOVACÍM FÓRU JSOU FRANK JARDA K POTOM DLOUHO NIC A POTOM PISÁLKOVÉ

Editoval emanuel1200 (Dnes 13:04:43)

#40 Dnes 13:31:43

bourač
Člen
Web

emanuel1200 napsal(a):

jsem si sám udělal stáčečku na takové práce i s možností stáčení       pásovin     na kant nebudeš věřit že

tolik řečí, dej sem fotku!
já zrovna stavím ohýbačku na plech 2m.
Připravuju se na opravu střechy, plech, imitace tašek. Budu přidávat pár vikýřů.
Bude rozhodovat rychlost akce a některá oplechování nelze předem spočítat.
Když si představím ten kyselý ksicht místního klempíře - radši si tu ohýbačku postavím.

Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

#41 Dnes 14:17:07

Famater
Člen

Emanueli, nebudeš věřit, ale mnou spolu s kamarádem opravený náhon na lodní šroub fungoval ještě po deseti letech. Pak už nic nevím. Byla to oprava v nouzových podmínkách - jiné nebyly k dispozici.  Majitel lodi byl na lodi existenčně závislý, denně musel převážet zeleninu a ovoce na lodní linku. Jiná cesta než po moři tam tehdy nebyla. Tvoje představa jak to strojírensky čistě vyrobit by byla v podmínkách, jak jsem je popsal naprosto nereálná. Navíc ráno v 7hod. lodní linkou tam a 5hod. odpoledne zpátky. Bylo to v srpnu 68. V září jsem měl obhajoby a státnice . strojní obor "Konstrukce výrobních strojů a mechanizmů" Věř, že jsem tehdy věděl, jak by se to mělo vyrobit, ale realita byla úplně jiná.
K tomu stočení drážkovaného konce hřídele. Já jsem se nedivil, že to stočil kvůli deformacím od sváření a nedostatečnému vyrovnání při obrábění. Äle že drážkování zůstalo mimo osu a že srovnání povrchu v toto případě  nic neřeší. Mě zaráží, že si myslíš, že většina fóra by nevěděla že se svařenec deformuje. Věř, že větsina členů takoví bl*ci opravdu nejsou.

#42 Dnes 14:46:35

emanuel1200
Člen

Bourač:stáčečku délka 1m síla mat 3 mm mám originál koupenou stáčečka na silné pásoviny je vyrobena dle předlohy staré stáčečky na ráfy kol krerá je na šířku plechu kolem 150 mm nevím zda Ti to pomůže jinak fotku nemám problém poslat
Famater: drž se tématu videa Pakistánců a ohnutí pásoviny to co jsi dělal v Jugoslávii není zas až tak prasárna a věřím , že to může fungovat ale tu první verzi opravy by ten výsledek hodně amaterský a neměl by dlouhou životnost předpokládám ,že tam nebyla dělička jako u nás v JZD nebyla do posledního dne.
             někdy na pomaluběžné stroje nechávám řetězová kola pálit na laseru ,ale povrch není ideál samozřejmě cementačka atd.jinak v palé sérii elektroerosivní metodou při větím počtu kol odvalka tudiš znám geometrii ozubení řetězovývh kol a vím jak by dopadla taková oprava s délkou životnosti
             udivuje mě spíše to ,jak se k takové opravě staví a že jsme na SVARFÓRU TAK ANI KE SVAŘENÍ SE NIKDO NEGATIVNĚ NEVYJÁDRIL   RADĚJI BYCH SLYŠEL NÁZOR SVÁŘECÍHO TECHNOLOGA KTERÝ BY TAKOVÝ ZPŮSOB SVARU DOPORUČIL
Jen jsem zapoměl :Dal jsem ke zhlédnutí video skvélé opravy pastorku zdejšímu svířecímu technologovi který občas mě dělá návrhy na komplikované svary a to jsem neměl, nemohl jsem jeho smích zastavit .

Editoval emanuel1200 (Dnes 15:14:18)

#43 Dnes 19:55:10

bourač
Člen
Web

emanuel1200 napsal(a):

fotku nemám problém poslat

nikam nic neposílej, vraž fotku tvé práce sem na Svarforum.
Jistě se rádo podívá více lidí.
Pokud nevíš jak - nahoře na liště "Moje obrázky" potom vpravo dole opět Moje obrázky.
Wir schaffen das smile

#44 Dnes 20:10:29

Famater
Člen

Ano držim se tématu. Pokud si pamatuji, tak téma bylo ohýbání pásoviny. Nejsem to já, kdo odkaz na video "rozmazal". Kdybys tu neosočoval členy fóra, vůbec bych nereagoval.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla