SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#26 20-05-2025 20:20:01

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

Re: svařování robotem

Jsou v zásadě dvě možnosti.
1, Chyba v základním ovládacím programu, kde se dopočítávají korekce k dané trajektorii.
2, Chyba v nastavení základních korekčních bodů jednotlivých os robotů.

Je celkem typické, že si firmy pořídí robotizovaná svařovací pracoviště a nezajistí si proškolení personálu v obsluze základních svařovacích programů. To není jen o schopnosti nastavení správných trajektorií pro jednotlivé sváry.
Zkuste požádat firmu, která vám roboty prodala, o spolupráci při odstraňování daného problému. Vada totiž může být i v samotném výpočetním systému, který ovládá roboty, svařovací palety, stoly a svářečky.
Jen pro doplnění - s vysokou pravděpodobností existují v řídícím PC kontrolní zápisy o skutečném pohybu jednotlivých os robotů v prostoru a v čase.

#27 21-05-2025 08:18:57

ZdenošH
Člen

1, základním programem myslíte něco defaultního pro robota nebo samotný svařovací program? pokud myslíte svařovací program, tak i přesto, že robot udělal 50kusů správně?
2, malá praxe, vůbec netuším o co jde. Jen pro objasnění - základní korekční body, je myšleno základním programem robota

Školení bude v blízké době, zatím to musím zvládat bez. Konkrétní svařovací program, je od firmy co roboty dodává, komunikace probíhá.
Děkuji

#28 22-05-2025 18:28:03

jirkati
Moderator

Vynechal jste základní údaj - co a za jakých podmínek se má robotizovaně svařovat. Za své hodně dlouhé praxe s robotizovaným svařováním v AUTOMOTIVE jsem setkal s řadou často podivných problémů. Např. jsem zažil podivnou poruchu na otáčecí paletě, kde jsou pohyby řízeny a řešeny krokovými motory s odporovou zpětnou vazbou, kdy stůl náhodně vynechal při čtení polohy stolu nebo svařovací palety jeden krok. A hned byly sváry kdesi mimo. Na jiném pracovišti zase náhodně švindlovala šestá osa a zase byly sváry kdesi jinde. Vždy se jednalo o poruchu ve složité kabeláži. V jedné pražské firmě se na portálovém svařovacím systému náhodně na ose "z" vyskytovaly výškové odskoky svárů. Po odkrytování pojezdů byla "objevena" plochá tyčka cestující po pojezdové kolejnici. Rozborem zjištěno, že to byl původně kus MAG svařovacího drátu, zřejmě ještě z doby stavby svařovacího pracoviště. Takže možností je více.
A jen pro zajímavost - běžně se používá postupová  svařovací rychlost nad 10 mm/sec. To je vždy základní údaj pro výpočet vneseného tepla.

#29 23-05-2025 07:29:13

ZdenošH
Člen

Jde o rovnou desku, je vodorovně položená a na kterou se vaří 10 úček, tzn. 20 stejných koutových svarů a3.
10 svarů - osa hořáku 0°
10 svarů - osa horáku o 180°
problém nastává u svarů, kdy je hořák pootočen o 180° v ose "Z" a to jen u některých svarů v této pozici. Když provedu korekci, robotem odjedu do jiného místa a nechám robota najet zpět na naprogramované místo je vše v pořádku. Program uložím, zavřu a nechám robota najet v automatu, tak najede o několik milimetrů jinde. Z počátku jsem všelijak měnil špičky, zastřihávál drát i o několik metrů, jestli není blbě navinut, měnil bowden, ale nic z toho nepomohlo.

#30 23-05-2025 08:20:14

Yaro
Člen
Místo: Turzovka

Plne súhlasím s jirkati a iba chcem poukázať na základnú vec v robotickom zváraní a to je správne nastavený TCP - tool central point robota.
Potom ďaľšia vec čo často nachádzam je nesprávne zvolná presnosť v programe robota. Takže ak nie je dobre definovaná, robot má celkom veľké tolerancie na určenú pozíciu. To však ale záleží od viacej faktorov.
Každopádne, programy a projekt by mal rozbenúť niekto koto už má za sebou konkrétne výsledky. inak vám prajem veľa šťastia a trpezlivost.

#31 23-05-2025 11:05:59

ZdenošH
Člen

Co myslíte nesprávnou přesnosti robota?
TCP nezkalibruji, protože čekáme na dodání rovnačky hořáku(je v jedné ose mimo), každopádně i s křivým hořákem můžu prozatím udělat korekce, aby svařovací línie seděla. Program je hotový od proškolené osoby už delší dobu a nějak nebyl problém. Až nyní začal robot i po korekci najíždět mimo. Mě jde o to, proč když přesně nadefinuji dva body (svařovací trajektorii), tak robot v automatickým režimu najíždí mimo tyto body a pouze u některých svarů. Děkuji

#32 23-05-2025 14:00:13

Yaro
Člen

ZdenošH napsal(a):

Co myslíte nesprávnou přesnosti robota?
TCP nezkalibruji, protože čekáme na dodání rovnačky hořáku(je v jedné ose mimo), každopádně i s křivým hořákem můžu prozatím udělat korekce, aby svařovací línie seděla. Program je hotový od proškolené osoby už delší dobu a nějak nebyl problém. Až nyní začal robot i po korekci najíždět mimo. Mě jde o to, proč když přesně nadefinuji dva body (svařovací trajektorii), tak robot v automatickým režimu najíždí mimo tyto body a pouze u některých svarů. Děkuji

Skúsim takto: riadok pre príkaz robota vyzerá nejak takto (hyundai) :
MOVE L,S=40.00cm/min,A=0,T=1  (766.155,-260.325,-76.258,-175.052,-9.518,-175.226,180.000,0.000,&H0008)
MOVE L = lineárny pohyb na zadané koordináty na konci riadka v zátvorke
S = speed 40cm/min to je jasné
A = accuracy, presnosť od 0 až po hodnotu 5, pričom nula je maximálne požadovaná presnosť a 5 má najväčšiu toleranciu na presnosť. Až takú že sa robot na chvíľu zastaví v tom bode. Veľmi rýchlo sa to prejaví aj na vizuále zvaru, pokiaľ je to jeden z bodov zváracej trajektórie.
Každý robot má hodnoty pre accuracy iné a dajú sa dokonca pri niektorých typoch aj definovať v rámci integrátorského prístupu.

Samozrejme pokiaľ máte jednoduchú lineárnu trajektóriu (priamu) z bodu A do bodu B posunuté tcp až tak nevadí, ale pokiaľ budete potrebovať zvárať Cirkular trajectory, robot ich nebude správne vedieť prepočítať a bude Vám to utekať mimo požadovaných pozícii.

#33 24-05-2025 07:05:15

ZdenošH
Člen

Jestli jde u nás zvolit tolerance to nevím, každopádně vše je naprogramováno bez něčeho takového, ale teď jste mě nakopl s C trajektorii, špatným TCP a tím pádem špatným přepočtem dráhy. U sváru kde většinou nastává chyba, dochází k otočení hořáku o 180° pro svar z druhé strany. Tím pádem musím nejdřív mít rovný hořák, zkalibrované TCP a pak řešit co dál

#34 24-05-2025 19:33:32

varok
Člen
Místo: Havířov

Nevím jak máte robota řešeného, ale jestli máte výrobek na nějakém polohovadle nebo posuvném stole, není chyba tam? V bývalé firmě kde jsem dělal měli problémy i s tím.

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

#35 24-05-2025 20:59:45

bobobo
Člen

Ten blb se vecpe úplně všade se seběvětším nesmyslem . Nemá ponětí , jak věc funguje , jen ví , že je letadlo a vedoucí ko ko t .

#36 24-05-2025 21:39:34

ZdenošH
Člen

varok napsal(a):

Nevím jak máte robota řešeného, ale jestli máte výrobek na nějakém polohovadle nebo posuvném stole, není chyba tam? V bývalé firmě kde jsem dělal měli problémy i s tím.

Výrobek je na pevno. Nejspíš to bude tím, co jsem psal v předchozím příspěvku a viz.
"Když provedu korekci, robotem odjedu do jiného místa a nechám robota najet zpět na naprogramované místo je vše v pořádku. Program uložím, zavřu a nechám robota najet v automatu, tak najede o několik milimetrů jinde. "

#37 25-05-2025 08:21:35

bobobo
Člen

On netuší , jak se automat programuje a co tam probíhá , jen naplano žvaní .

#38 25-05-2025 14:06:02

varok
Člen

ZdenošH: Aha, tak to je něco jiného. Jak jsem psal, ve firmě měli problémy po mechanické stránce, že jim utíkal doraz na polohovadle a pokaždé se jim to upnulo jinak. Robot ale jel stále po stejné nastavené ose.

#39 26-05-2025 08:36:57

Yaro
Člen

Skús si overiť oakovateľnosť polohovadla. predpokladám že tam máte nejaký otočný stôl. Tak treba spraviť jednoduchý program, ktorým sa overí pozícia robota oproti polohovadlu.
Ale tcp nastavíš aj na prihnutý horák.
Ako bolo spomínané, môže to byť aj nestabilným uchytením zvarenca v prípravku.
Ťažko takto na diaľku nájsť príčinu nestability.

#40 26-05-2025 08:41:32

Yaro
Člen

Ešte:
Ozaj, C trajektória je pre zváranie po kružnici a to môže byť tvoj problém, ak tam máš vysokú rýchlosť tak robot si sám doráta, kam dôjde. A C potrebuje min tri body aby robot prechádzal presne po kružnici, ktorú potrebuješ.
Skús editovať program a zmeň IBA to C na L. A ak máš rýchlosť priblíženia sa robota ku zvarencu viac ako 40% aj to zmeň. Nič tým nepokazíš.

#41 26-05-2025 11:47:54

ZdenošH
Člen

Robot se u tohodle svařence pohybuje pouze v lineárních osách. Jak je vidět na fotce, robot začne svařovat z druhé strany, než je poloha na fotce. Tam je hořák v téměř "domací pozici", potom se hořák otočí o 180° a jde svařovat, jak je vidět na foto. Jednou najel drát jak na foto, jednou špatně zase v ose Y (směrem od výrobku, ale v stejné vzdálenosti). Ještě jsem si vzpomněl, než jsem začal dělat korekce, hořák byl na svár natočený kolmo (od předchozího člověka co dělal korekce), což je podle mne špatně a natočil jsem jej pod úhlem kolem 10° aby lázeň tahal za sebou a pak začaly tyhle problémy. Z čeho mě teď vyplývá, že kvůli špatnému TCP, dochází k špatným přepočtům?

https://www.rajce.idnes.cz/album/dynI1A … 1676622443

Ještě připomenu, že svařených úček co jdou vidět na foto, je na plechu 10(20 svarů) a spatně jich bývá třetina, ze strany, kdy se hořák otáčí o 180°.

#42 26-05-2025 11:58:19

Yaro
Člen

Ja ťa tu nechcem hejtovať ale už len na prvý pohľad vývev drôtu je príliš veľký.  10 -12x priemeru drôtu ma byť štandartne.
čo ma ešte k tomuto napadlo, skontroluj ako vychádza drôt z prievlaku, či sa nekrúti, pretože na tom výveve čo máš to kľudne môže byť príčina tvojich problémov.
Pozícia robota môže byť správna ale samotný drôt si "tancuje". vysuň meter, dva drôtu a sleduj ako vychádza s prievlaku. Či sa krúti jedným smerom alebo ide v sínusoide.

#43 26-05-2025 12:28:41

ZdenošH
Člen

Výlev je opravdu velký, není dobře provedený přípravek, tak to jinak nejde, ale to budu řešit časem. Jsem ve firmě nově, takže toho mam teď dost... Co píšete na kontrolu s drátem, jsem všechno zkoušel a ještě pár dalších věcí, než jsem se šel radit sem. Takže si jsem téměř jistý, že se jedná o softwarovou chybu.
Než jsem do toho začal vrtat a nastavovat správný sklon hořáku, tak to vařilo o něco lépe, než teď s pořád stejným drátem, špičkami atd.

#44 26-05-2025 17:52:17

varok
Člen

Kolik máte ten hořák od materiálu? Na foto to vypadá docela hodně, i když to možná zkresluje. I kdyby jste ho měl asi 20mm ale na foto to vypadá více jak 30mm. To už je hodně a drát může vyjíždět z průvlaku uprostřed hubice, ale na té délce se ohne na některou stranu a tam může být problém, ne?

#45 26-05-2025 21:48:31

ZdenošH
Člen

Fotka bude skreslovat. Nejhorší místa jsou tak 20-22mm. Zkuste si na fotce představit, jak by drát musel být ohlý, aby směřoval tam kam ma.

#46 27-05-2025 09:47:21

jirkati
Moderator

Jen "drobná" informace o drátu pro MIG/MAG: Ten drát má velkou tvarovou paměť. Pokud není podáván z MARATON Packu, odkud vychází téměř rovný, má snahu se ohýbat. A pokud není kvalitní průvlak - minimálně CuCrZr - tak při výstupu z průvlaku různě tancuje. Proto všechny teorie s svařování MIG/MAG hovoří o nutnosti dodržení maximálního výletu drátu z průvlaku (ne z hubice) 10 x průměr drátu, vyjímečně 12 x, ale to už znamená častější výměnu průvlaků. Stačí poměrně malé opotřebení průvlaku a svár je "kdesi". Stačí pak jen chyba v polohování svařovacího ramene robota, kdy se bovden vedoucí drát do hořáku hodně ohne a je na problém zaděláno. Tato informace je hlavním důvodem k používání různě ohnutých hořákových koncovek.
Prostě zřízení kvalitního a spolehlivého robotizovaného svařovacího pracoviště je docela náročná záležitost. Pokud se to udělá dobře, je to obrovsky výkonná záležitost. Pokud se to dobře neudělá, je to pak velice náročné na udržování kvality svařování. A jako je nepřenositelná zkušenost - každý si musí svou hubu nabít sám - tak je nepřenositené svařovací pracoviště.
Mnohokrát jsem byl u přesunu svařovacích linek v AUTOMOTIVE a vždy na novém místě se muselo "jakoby" začít úplně od začátku. Perfektní vyrovnání svařovacích přípravků a svařovacích robotů je jen základ. Vždycky se nějak posunou vzájemné polohy všeho. A protože základem spuštění svařování je měření elektrického odporu celého svařovacího obvodu v reálném čase kvůli korekcím svařovacího proudu, je nutné i to dokonale zajistit.
Tím se vrátím ke svařovacímu drátu. Na samotném svařovacím oblouku je napětí cca 20 V a třeba 200 A. Ten svařovací proud se musí přenést tím kouskem drátu vylétajicim z průvlaku kde byl na drát "přenesen". A ten kousek drátu má svůj elektrický odpor. Čím delší drát, tím větší odpor a tím větší problém s přenesením potřebného výkonu do oblouku. Ztracený výkon P = R x I² .
A aby se to ještě víc zkomplikovalo tak větší délka oblouku znamená vyšší napětí na oblouku a to znamená vysoký rozstřik hodně teplých kuliček.

#47 28-05-2025 09:14:24

ZdenošH
Člen

Děkuji, škoda že tyhle informace nejsou nikde jednoduše dohledatelné.

#48 28-05-2025 16:28:29

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá

Pro mě je sice svařování robotem česká vesnice, jak říkají Španělé, ale mám cnc frézku i soustruh, takže něco obecného bych snad věděl.
Jestli uteče svár o 3-5 mm, tak to by šlo pravděpodobně poznat i bez svařování, ne? Takže první bych to bez svařování zkusil; jen sledoval stopu hořáku. A i s pomalejší rychlostí, kdybych nestíhal koukat. Pokud by to jelo správně, a následně svařovalo špatně, tak bych typnul buď něco mechanického v soustavě (hořák/drát/kloub otáčení/cojávím, co tam ještě je), nebo rušení v kabelech, které může krást nebo přidávat kroky (pokud tam jsou krokové motory bez zpětné vazby). Pokud tam jsou serva, tak může být špatně nastavená smyčka.
Ještě mě napadlo, pro přesnější určení bodu sváru se tam dá nacpat kus rovnýho drátu (aby nevaklal ve špičce).
A ještě jedna úplná blbost - když uděláš korekci, najede to správně a ty to uložíš, opravdu se to uloží? Když to znovu otevřeš, tak to tam je?

Editoval pafik1605 (28-05-2025 16:36:02)

#49 28-05-2025 18:29:18

jirkati
Moderator

ZdenošH - ty informace jsou samozřejmě snadno dohledatelné, ale nutno řící, že všechny odborné info nejsou nikdy na netu pohromadě. V kurzech svařovacích techniků a inženýrů (IWT, .....) jsou tyhle informace komplexně obsažené, jenže moje zkušenost říká, že tam většina účastníků trpce přežívá jen proto, aby jejich firma měla "certifikovaného odborníka" a mohla prodávat příslušné svařence. Když jsem někdy v přednáškách zabrousil do robotizovaného svařování, tak jsem často slyšel, že jich se to netýká, jejich firma to nikdy nebude potřebovat a když to budou potřebovat, tak si to najdou na internetu. Nenajdou.

#50 28-05-2025 20:33:14

ZdenošH
Člen

pafik vše co píšeš mě víceméně napadlo a vyzkoušel jsem.

jirkati napsal(a):

ZdenošH - ty informace jsou samozřejmě snadno dohledatelné, ale nutno řící, že všechny odborné info nejsou nikdy na netu pohromadě.

No právě 😀, když mám v práci volněji, tak většinou vyhledávání info o robot. svařování a je toho moc moc, kolem a kolem. Zítra mě čeká 2 denní kurz, tak se těším, co se naučím 👍.
Všem děkuji za informace

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla