SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravím pánové,
hledal jsem jako vzteklej, ale asi blbě.
Mám od kamaráda půjčenou výše uvedenou svářečku a dneska mě potkala nemilá věc. Zapnul jsem ji (na 230 V), ale nešel mi posuv a tudíž ani nesvářela. Tak jsem ji chtěl vypnout, ale chyba lávky- přepínač úplně betonovej a než abych ho rozlámal, jsem svářečku "natvrdo" vytáhl ze zásuvky. Po přečtení několika příspěvků tady jsem usoudil, že pokusem o rozebrání a složení nic nezkazím.
Přepínač jsem rozebral, nikde nic zlomenýho ani spečenýho, což mě překvapilo, poskládal jsem ho zpátky jak byl a po vynaložení menší síly začal zase přepínat. Řekl jsem si hurá a jdeme svářet. Namontoval jsem ho zpátky a od tý doby svářečka ani neblikne, takže asi jak jsem ho rozhýbal, tak v něm něco ruplo nebo jsem ho poskládal blbě (což je možný). Každopádně zítra budu volat do Einhell servisu a objednám novej přepínač.
Jen bych ještě potřeboval pomoct s kontrolou zapojení přepínače, protože po otevření boku jsem zjistil, že odněkud se utrhl kábl od kontrolky přehřátí a nevydedukoval jsem, kam byl původně zapojenej.
Jak je přepínač zapojenej jsem neuměle nakreslil, tak se mi nesmějte, s technickým kreslením jsem se vždycky trochu pral

Objednat v einhellu můžete, ale ohledně technické rady Vám nikdo neporadí - technik na svářečky tam teď není. V týdnu můžu zjistit to schema zapojení a pak případně poradit.
Radu jsem myslel ze bych mohl dostat od mistnich majitelu stejne svarecky, urcite se tu najde nekdo ochotny, kdo by zkouknul zapojeni vodicu a pripadne moje zapojeni opravil 😉
Pánové, mohl bych někoho z majitelů poprosit o kontrolu zapojení toho přepínače + kam je zapojen káblík od kontrolky přehřátí? Moc by mi to pomohlo, abych mohl svářečku vrátit majiteli v plně funkčním stavu ;-)
David ch je člověk živící se těmito opravami , ale i trochu z časů , kdy ještě nevěděl , co to může přinést . http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=5467 http://uloz.to/xTtmxp6z/schema-mig-192-6k-pdf
To schema mam stazeny ale zrovna kontrolky tam nejsou ani zakresleny. Tusim ze clen pandavid rozkresloval v jednom tematu 190 ale nejsem si uplne jistej jestli jsem spravne pochopil ze oranzova kontrolka je napojena na c. 4 u tohohle prepinace nebo ne. Proto bych byl velice vdecny kdyby se nekdo mohl kouknout do sve svarecky ![]()
Tak je zrada ještě někde jinde ![]()
Přepínač jsem vyměnil, při zapnutí na 230 se rozjede větrák, rozsvítí kontrolka provozu, ale při pokusu o sváření se nic neděje ![]()
Vzal jsem měřák a měřil vstup do motoru, ale žádaných 24V nikde, resp. naměřena čistá nula
Obě pojistky na desce jsem kontroloval, ty jsou v pořádku.
Kde mám dál hledat botu? V případě měření prosím o konkrétní kablíky, originál schema nikde není k sehnání a třeba vodiče od trafa nejsou poznačená.
Editoval Dundee (26-03-2016 10:04:41)
Pokud je zapojení to co dal bobobo ,tak je zjištění závady otázkou pár minut.Zapnout vypínač a měřit, měřit, měřit ...
Schema v pdf je značně zjednodušené, v odkazu na diskuzi je jen příklad. Zkusím jít po kabelech a uvidím, kde se ztrácí šťáva...
jj,jít od přívodu k trafu.Zjistit jestli funguje relé pro sepnutí trafa atd. Případně odpojit od sítě a proměřit jednotlivý části.
Tak už funguje jak má. S velkou e-mailovou pomocí pana DavidaCh jsem postupně kontroloval části svářečky až jsem se dostal k druhé rozborce rukojeti, kde na mě vykoukl vytažený vodič z fastonu od spínače hořáku. Takže znovu spojeno a svářečka jede, jak má
Jdu to dodělat, ať ji můžu vrátit ![]()
EDIT: Ještě dodám k nákresu v prvním příspěvku, že kontrolka přehřátí je zapojena na společném konektoru s černým a červeným vodičem na svorce č. 2
Editoval Dundee (26-03-2016 12:01:37)
Ahoj kluci.
Řeším stejný problém jako vy - rozsypal se mi šestipolohový (6 poloh plus vypnuto) přepínač proudu ze svářečky LUX (OBI) - ekvivalent Einhell 190.
Tenhle přepínač stojí 1500,- a když vidím tu konstrukci, tak už ho snad ani kupovat nechci. Řešil to někdo jinak, nebo spolehlivě?
Mám rozebranou svářečku, myslím, že znám princip, funkci i zapojení a že by se dalo něco vymyslet.
Než se do toho pustím, je někdo ochotný říct mi svoje poznatky ze svojí opravy?
Díky všem.
Wema
Zkusil bych se zeptat v nějakém větším elektroobchodě na ten přepínač. Ale určitě bude mít jinak kontakty, tak by se to muselo zapojit jinak, ale určitě bude levnější než 1500
Ahoj,
vačkové otočné vypínače a přepínače vyrábí OBZOR, výrobní družstvo ZLÍN.
Jo , ale když ho budeš chtít složit dle potřeby , tak se do 1500,- určitě nevejdeš .
Stránky: 1