SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#26 26-01-2025 10:24:49

SO 545
Člen

Re: Rada ohledně pájení pozinkované nádrže

Pouzivam pastu na cinovanie od wurthu. Cinujem vacsinou auta.

Pripravoval som na pocinovnaie aj odkval ked som potreboval dost netradicny uhol.

Lahko sa s nou pracuje a nasledne aj nanasa cin.

#27 26-01-2025 12:01:47

VašekP
Člen

Radim napsal(a):

Zinek ze závaží na kola bude asi slitina zíinku s nějakými jinými kovy, pozná se to tak, že v kyselině ten povrch leptáním nezjasní, ale zčerná.

Já tedy mám čistý zinek ve formě peciček koupený kdysi v laboratorních potřebách a vždy když vyrábím letwasr, tak kovově lesklá pecička po vhození do kyseliny okamžitě zčerná, začne v kyselině "rejdit" za vývinu bublinek vodíku.

#28 26-01-2025 21:24:28

Davyzek
Člen

bobobo napsal(a):

Nerozumím tomu vůbec . Ty máš novou nádrž , která teče ??? Nebo jsi koupil koš na odpadky ?
Jak psal Jirka , je stěžejní provedení klempířských spojů . Pájení není PEVNOSTNÍ  spojení . Pájení je v tomto případě utěsněním spojů .
A druhák od pafika základ . Je nutná taková páječka , že jedeš a spoj se stíhá ohřívat . Musíš se dostat s pájkou do spoje NEŽ se odpaří tavidlo !!
Klempířská je 40/60 . Čím více cínu , tím vyšší teplota tání a horší tekutost .

Jak píše Famater, jedná se o novou pozinkovanou nádrž, ale jelikož jí chci dát následně nastříkat do komaxitu, tak jsem se zbavil původního tmelu, který by v peci kde je cca 180-200C nepřežil. Tudíž potřebuju spoje zatěsnit a napadlo mě právě cínování.

Takže by asi bylo rozumnější zapájet to bezolovnatou pájkou? Koukal jsem, že bod tání je pak někde kolem 220-240C. Ta olovnatá by v peci asi dělala velkou neplechu. Kde bod tání je pod 200C?

bourač napsal(a):

ZDENÁL napsal(a):

Zajímavé bylo, že všechno dělal podobně jako já, ale výsledek byl diametrálně odlišný.

Ahoj Zdenku - to je velmi aktuální a zajímavá věta big_smile Hlavně od doby co je zde YouTube!

Na zmíněnou nádrž bych pájení vůbec nepoužil. Natřel bych to dvousložkovým lepidlem (epoxid)

Nad epoxidovou pryskyřicí jsem už také přemýšlel, ale jak píšu výše, nádrž půjde do pece a epoxid má tuším bod tání max kolem 150C

Mohl by mi prosím zkusit někdo poradit, jak mám pracovat s tím kladívkem? Jakmile chci zahřát spoj, tak se mi začne tavidlo moc rychle vypařovat a materiál mi přijde, že není dostatečně prohřátý, takže pájka se mi špatně rozpouští. Na youtube jsem nenašel ani v angličtině žádné video jak pracovat s kladívkem sad

Editoval Davyzek (26-01-2025 21:41:32)

#29 26-01-2025 22:16:04

bobobo
Člen

Dej konečně nějaký odkaz na tu nádrž . Buďto jsi ji koupil , nebo máš výkres . Něco sem dej s kotami . Ať vidíme jasně spoje , tloušťky materiálů atd . Ten pájený spoj by takovouto pec určitě přežil . Dobře přilnutá pájka nemá snahu spoj opustit .

#30 26-01-2025 22:51:02

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Web

mě by zajímalo zda jsi tu nádrž uvedeného tvaru a velikosti již zkušebně naplnil vodou.
Pokud je to běžný klempířský plech cca 0,6 - 0,8mm Tak ti tech 300kg vody nádrž spolehlivě zprohýbá.
Pokud nebude v nějakém rámu z vinglů.

Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

#31 27-01-2025 08:00:03

Radim
Člen
Místo: Severní Morava

VašekP napsal(a):

Já tedy mám čistý zinek ve formě peciček koupený kdysi v laboratorních potřebách a vždy když vyrábím letwasr, tak kovově lesklá pecička po vhození do kyseliny okamžitě zčerná, začne v kyselině "rejdit" za vývinu bublinek vodíku.

To by nemělo.  Starý zinek míval občas v sobě až okolo 1 % příměs olova, potom by ale buď zůstakl v roztoku černý prášek olova nebo bílý zákal  chloridu olovnatého.
Nebo to může být zinek na žárové pozinkování, do něho se přidává menší množství jiných kovů, například niklu.

#32 27-01-2025 09:37:56

Davyzek
Člen

https://uloz.to/file/vNve8HRP2w3S/img-1 … D2G2IxLj==
https://uloz.to/file/GEcqDrwumEnC/img-1 … uOJGuzAj==
https://uloz.to/file/GYUvln2zzdvm/img-1 … ugETIvMD==
https://uloz.to/file/Pc9rcNSaaige/img-1 … 5YqmD4Zj==
https://uloz.to/file/PWJhvldNzQ2Z/img-1 … uOYJAwAj==

Snad z toho něco vyčtete.

Jak jsem psal, kvůli tomu že nádrž půjde do pece, tak musím odstranit původní tmel. A pak to stejný místo potřebuju buď tedy zacínovat nebo svařit metodou TIG? Ale jelikož nemám praxi ani v jednom oboru, tak bude asi pro mě jednodušší to zacínovat.

#33 27-01-2025 10:08:34

jouda74
Člen

Davyzek napsal(a):

Snad z toho něco vyčtete.

Hmm file not exist. sad (pokud vim, Ulozto zrusilo sdileni predloni?). Kdyztak to uploadnete tady na forum, nahore volba "Moje obrazky", tam date upload, ono to vygeneruje kod a ten pak copy/pastnete do prispevku.

Einhell trafo -> Kitin 150TIG LA, Omi176LS

#34 27-01-2025 10:13:17

Davyzek
Člen

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/11539_img_1928.jpeg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/11539_img_1920_1.jpeg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/11539_img_1927.jpeg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/11539_img_1921.jpeg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/11539_img_1926.jpeg

#35 27-01-2025 10:36:31

ZDENÁL
Člen

Tak to nebude vůbec jednoduché.

#36 27-01-2025 10:44:27

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna

Nebude. Ten tmel se určitě dostal částečně i mezi plechy a odsud odstranit nepůjde. Pokud byl použit silikonový, i po mechanickém odstranění zanechá na povrchu neviditelný film.

#37 27-01-2025 10:57:22

Radim
Člen

Mně to připadá jako klasická koupací vana z pozinkovaného plechu
Jak a k čemu se to se to bude používat?

#38 27-01-2025 14:25:58

bourač
Člen
Web

jo táááááák - necky, big_smile tak takový tvar na rozdíl od hranatého tu zátěž vydrží.
Vypustil bych práškovou barvu a použil dvousložkovou epoxidovou barvu.
Dle mých zkušeností vydrží podobně jako vypalovací.

Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

#39 28-01-2025 06:54:52

Radim
Člen

Pokud to je vana a bude se to používat jako vana, tak bych nějaké "hitech" pájení neřešil.  Škvíry bych navrhoval zatmelit polyuretanovým tmelem, nějakým karosářským nebo klempířským,  ten drží docela dobře i na kovu i na barvách, kromě silikonu a je dlouhodobě dost pružný, takže pokud se natlačí do štěrbin, dobře snese i nějaký průhyb.
A na to   nějakou slušnou třeba tu dvousložkovou barvu, třeba epoxidovou nebo polyuretanovou, třeba podle tady toho:
https://www.colorlak.cz/wp-content/uplo … 018_04.pdf

Editoval Radim (28-01-2025 06:58:19)

#40 28-01-2025 11:03:54

Davyzek
Člen

Ano nádrž (vanu) mám v plánu pro děti na chatu na koupání. Bojím se spíš, že se bude barva v místě aplikace časem odlupovat? Nebo v tomto případě u dvousložkového epoxidu to nehrozí? Varianta by i byla samozřejmě použít tmel až po nalakování, ale tam se zase bojím, aby to nevypouštělo nějaké chemie? Přeci jen se v tom budou koupat děti. Tak u fakt nevím jak to udělat big_smile

#41 28-01-2025 13:43:35

bourač
Člen
Web

dejavu varok smile

#42 28-01-2025 14:15:14

VašekP
Člen

Radim napsal(a):

VašekP napsal(a):

To by nemělo.  Starý zinek míval občas v sobě až okolo 1 % příměs olova, potom by ale buď zůstakl v roztoku černý prášek olova nebo bílý zákal  chloridu olovnatého.
Nebo to může být zinek na žárové pozinkování, do něho se přidává menší množství jiných kovů, například niklu.

Že by už před 40. léty v laboratorních potřebách podváděli a dodávali něco jiného? Tam nakupovaly i školy do laboratoří, to by jim pokusy moc nevycházely.

Editoval VašekP (29-01-2025 08:38:48)

#43 28-01-2025 16:24:13

jouda74
Člen

Davyzek napsal(a):

Ano nádrž (vanu) mám v plánu pro děti na chatu na koupání. Bojím se spíš, že se bude barva v místě aplikace časem odlupovat? Nebo v tomto případě u dvousložkového epoxidu to nehrozí? Varianta by i byla samozřejmě použít tmel až po nalakování, ale tam se zase bojím, aby to nevypouštělo nějaké chemie? Přeci jen se v tom budou koupat děti. Tak u fakt nevím jak to udělat big_smile

Tak podobnou mam taky, puvodni pozink, minimalne pul stoleti starej, co na tom byl.

Nebylo by jednodussi to nechat tak, jak je, a pripadne to resit po par letech, az to zacne reznout (at uz novou vanou, nebo pak opravou)?

Einhell trafo -> Kitin 150TIG LA, Omi176LS

#44 28-01-2025 19:10:05

ZDENÁL
Člen

Nějak mi uniká pointa, proč letovat evidentně novou vanu. Ta by přece měla být sletovaná už z výroby, pokud teda nebyla koupená v IKEI a rozložená na jednotlivé díly, které by si měl zákazník doma sám sestavit a sletovat. Pokud nová vana teče, jdu ji reklamovat. Pokud nemám doklad a nemohu si ji nechat vyměnit, jdu a koupím novou, např., plastovou, která je pro děti příhodnější. Domnívám se, že kup bude mnohem levnější a rychlejší než jakékoli letování,  tmelení, migové pájení, tvrdé pájení stříbrem, svařování mig mag atd. atd.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla