SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Budu navařovat na krátké plotové kulaté tyče kousky cca 40cm .
Jakou elektrodu doporučíte? Mám srazit k sobě obě tyče na tupo, nebo nechat mezeru,jak velkou. Jaký úhel elektrody? Mám jet cik cak po celém obvodu?
Síla stěny cca 2mm
Díky
Doplnění:
Svářečka invertorova, mám k dispozici jak rutilovy 6013, tak 7018 bazický. Mám různý průměry , zkušenosti se svařováním mám. Sloupky jsou už napevno zabetonovaný v zemi, takže trubky budou na svislo.
svářečku mám tuhle https://www.chobola.cz/svareci-invertor … slusenstvi
o říkáte na tenhle způsob svařování trubek s mezerou na tloušťku řezacího kotouče?
https://www.youtube.com/watch?v=OicNZz9dFsY&t=164s
Editoval Jirinek (17-10-2024 14:12:03)
Pro nejlepší zážitek EB21 průměr 3,15 dva dny předem namáčet ve slaný vodě, levný invertor nechat mezeru cca 4mm.
To Jirinek - zkus aspoň od ruky nakreslit, co, jak, kde a v jaké poloze máš vlastně v úmyslu svařovat. Z tvého vyjádření ti asi nikdo nepomůže.
Umíš svařovat elektrodou?
Jakou svářečku chceš použít?
Čemu pomůže namočit elektrody do slaný vodY?
Otázku jsem už doplnil
Editoval Jirinek (16-10-2024 22:38:14)
Očisti důkladně místo svaru a místo ukostření od rzi, barvy apd. Trubky naraz na sebe bez mezery, ideální by bylo zasunout do nich ještě jednu trubku, co by držela kolmost, nahevtovat a zavařit. Použít můžeš jakékoli elektrody se kterýma se ti dobře svařuje. Průměr 2mm, případně 2,5 mm.
ZDENÁL napsal(a):
Očisti důkladně místo svaru a místo ukostření od rzi, barvy apd. Trubky naraz na sebe bez mezery, ideální by bylo zasunout do nich ještě jednu trubku, co by držela kolmost, nahevtovat a zavařit. Použít můžeš jakékoli elektrody se kterýma se ti dobře svařuje. Průměr 2mm, případně 2,5 mm.
Navrhnuls optimální řešení, ale to asi nebude k dispozici. Jinak by se tady neptal.
Pokud tam strčí vodící trubku, tak elektrodu 2,5 a nejlépe bazickou. A po malých úsecích. A klidně i s malou mezerou.
Co říkáte na tenhle způsob svařování trubek s mezerou na tloušťku řezacího kotouče?
https://www.youtube.com/watch?v=OicNZz9dFsY&t=164s
To máš přece fuk, čím vymezíš tu mezeru. Já používám vyštípaný dráty výpletu do kol, maj 1,8 nebo 2 mm.
Pokud budeš svářet svislou trubku s 2mm stěnou , tak bez mezery a 2kou elektrodou . Vyplatilo by se ti mít trubku dovniř , potom si dovol mezeru .
Hlavně mně jde o to jestli svařovat s mezerou nebo bez
Díky svářečům za rady!!
Jestli má trubka stěnu jen asi 2mm tak bych jel bez mezery, popř jen jemnou do 1mm. Záleží na vašich svářecích zkušenostech.
Ten způsob svařování ve videu je populární všude tam, kde tradičně a dlouhodobě používají ke svařování rutilky. U nás se používají bazické a těmi takto svařovat nelze. Vypadá to jednoduše, ale není. Raději si to napřed vyzkoušej.
Jiřínku já bych ti doporučil následující postup: Pokud trubka má stěnu 2mm, tak bych si připravil zděře dovnitř trubky. Ze stejné trubky bych uřízl kus dlouhý 2x 1,- až 1,5 průměru. Podélce bych vyřízl cca 7 mm proužek aby šla trubka stáhnout na vnitřní průměr. Pak bych zděř nahnal do trubky a na to prodlužijící kus. Když tam nechaáš malou mezeru, nebo žádnou je skoro jedno. Tím budeš mít trubky souose zafixované a svár podložený. Pak bude skoro jedno, jakou elektrodou to zavaříš, držet to bude. ( já tento postup používám když svářím na př. zábtadlí z nerezu) K elektrodám: rutilky se dobře skoro samo zapalují, na rozdíl od bazických. Ale pro použití jakýchkoli elektrod je nutné získat "grif". Proto vem kus železa a trénuj, než se pustíš do něčeho k použití.
Toto je zároveň odpověď na otázku v následujícím příspěvku. Snadno se jim to zapaluje, protože používají rutilky a navíc to s nimi umí. Žádné zázraky se nekonají, žádné záračné elektrody ani svářečky co svářejí samy neexistují.
K tvému invertoru: Jistě to s ním půjde provést. Ale je potřeba si vyzkoušet, jestli skutečný proud odpovídá nastavenému. Proměřoval jsem jeden kus této značky a měl skutečný proud o 20A vyšší než nastavený. To byl samozřejmě pro začátečníka problém.
Děkuju pánové za rady.
Svařovat a provařovat umím, krásný sváry, ale svařoval jsem plechy tloušťky 5mm a výš, to je mnohem jednodušší než plotová tyč menší tloušťky cca 2mm
Editoval Jirinek (18-10-2024 16:48:05)
ty navařený 40cm kousky se ti nepodaří navařit tak aby to bylo v ose, budou někam vyhnutý i když použiješ postup dle p. famatera. Udělej krátký steh v místě aby navařovaný kousek byl skloněný dovnitř, narovnej ho a udělej steh naproti.
Je vhodné udělat stehy i o 90° teprve poté obvařit.
Poslední sloupek už bude dokonale souosý.
Takže nedorazit úplně k sobě, ale nechat tam řekněme půl milimetru nebo milimetr mezeru. Aby se po přiheftování dala tubka ohnout do rovna.
Stránky: 1