SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobrý den. Řeším výrobu dekorace na zahradu a než se do toho pustím, chci se zeptat na svařování litiny k oceli. Jednalo by se o svařování litinových kolen a tvarovek určených na vodo-topo (např.: https://shop.heckl.cz/koleno-90-cerne-1-ff/ ) ke klasické ocelové trubce. Průměr trubky plánuji menší a tak by byla vložena do kolena. Jedná se pouze o dekoraci, takže žádná těsnost ani pevnost. Udělal bych tigem 4 cca 0,5cm dlouhé housenky na rozmezí kolena a trubky. Je něco takového možné? A bez předehřevů? Jaký doporučíte přídavný drát? Děkuji za odpovědi.
Na takto ucely je to zvaritelne hocicim, elektroda, co2, TIG. Inak nebolo by lepsie, krajsie pouzit kurenarske koleno?
Pokud ta trubka vleze do kolena , tak to i zatmel . Ještě nikdo zdravé koleno lidskou silou neroztrhl . Nedělej z tohohle vědu . Na půlcoulce pověsíš sebe , na 6/4ce slona .
bobobo napsal(a):
Pokud ta trubka vleze do kolena , tak to i zatmel . Ještě nikdo zdravé koleno lidskou silou neroztrhl . Nedělej z tohohle vědu . Na půlcoulce pověsíš sebe , na 6/4ce slona .
Jde mí spíš o to vyhnout řezání závitů na trubkách.
Záleží jakou to musí mít pevnost. Ale když se ta trubka strčí do kolena a do tmelu, tak by to mělo po vytvrzení tmelu mít docela slušnou pevnost. U svaření venku bych viděl taky problém s ochranou toho svaru před korozí. I když se místo svaru očistí a zatře, ve venkovním prostředí ten nátěr ve svaru moc nevydrží.
Pokud by se použil polyuretanový tmel, ten drží i na barvě. Lepší barvou, epoxidovou nebo polyuretanovou, nevím jak dobře polyuretanový tmel drží na syntetice, nalakovat trubky a tvarovky, tvarovky i uvnitř, poskládat a zatmelit, počkat tak 10 - 30 dnů, aby byla jistota, že tmel i uvnitř tvarovek je úplně zatvrdlý, ještě přetřít tmel barvou a několik lety by se na tom neměl objevit ani kapka rzi.
A když se ta konstrukce omrzí, tak se tvarovky nahřejou a zase se to rozloží.
Editoval Radim (29-08-2024 08:13:59)
Ahoj všem, jsem amatér a hračička. Ale pokud je požadavek na svařovaní dekorace , kde nebude kladen důraz na pevnost, ale jde o co nejmenší vnesené teplo atd... Šel bych do tvrdého pájení. Nevím jaký svářecký obchod máte poblíž, já chodím k Chobolovi, kde mi prodají kusově mosazný drát (označení si nepamatuji ale něco jako CuZn40). Tady odkaz, který mi padl jako první pod ruku https://eshop.chemweld.cz/drat-mosazny- … i--mosazi/ , cena je zanedbatelná....tedy pokud to bude jednotky kusů svařence.
Klidně to svař cočkem, obyčejným drátem.
Stránky: 1