SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 11-06-2024 11:00:56

pavelvhb
Člen
Registrovaný: 11-06-2024
Příspěvky: 1

Renovace kovových garážových vrat

Dobrý den, potřebuji renovovat vrata. O čem budu mluvit je na přiložené fotografii. Stará barva musí dolu protože se loupe, navařil jsem nový zámek a řeším detaily. Mám dva problémy, se kterýma potřebuji prosím poradit.
PRVNÍ problém je, že v rámu jsou uvnitr nabodované plechové panely. V jednom místě dole někdo panel při transportu promáčkl a vznikla spára, kterou je vidět až dovnitř. A teď řeším, jak to opravit. Někdo říká dát tam klempířský tmel a zevnitř poklepat kladivem. Někdo říká prolít barvou a pak panel opravit kladivem. A někdo říká jen přihnout zpátky a nechat být, protože barva i tmel stejně praskne a pak se tam bude držet voda o to víc. ... jak s tou spárou naložit aby do ní pokud možno netekla voda?
DRUHÝ problém je barva. Doporučují mi Alkyton, ale mě při dodržení všech postupů po deseti letech na zábradlích venku začal prorezávat. Je dobrý nápad epoxydová barva třeba "EPOLEX S2300" a "TELPUR T300". Je epoxidová tak očekávám větší životnost, ale udajne epoxid neni vhodny ven protoze rychle kridovati.

https://i.postimg.cc/dtRm7d2J/3317760o.jpg
fotka: https://ibb.co/3Ss1j0d

Hlavně mě trápí jak utěsnit tu spáru a by do ní neteklo. Předem moc dík za každou radu. Pavel

Offline

 

#2 11-06-2024 13:54:59

ZDENÁL
Člen
Registrovaný: 03-01-2009
Příspěvky: 1564

Re: Renovace kovových garážových vrat

Spáru prolít bezoplachovým odrezovačem, po vyschnutí zinkovou barvou, zatáhnout čertovým h..em a přetřít.

Offline

 

#3 11-06-2024 17:57:06

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4515

Re: Renovace kovových garážových vrat

Podstatné dnes ani tak není, jakou vrchní barvou se to natře, ale jak kvalitní je upravený a očištěný povrch kovu a jak je kvalitní základní barva. Jak už je to nalakované,  tak bývá nejlepší už jen držet druh barvy. Pokud ten starý nátěr je syntetika, třeba ten Alkyton, tak je nejlepší zase použít Alkyton. Kde barva nedrží, tak tam se musí odstranit až na kov , odmastit, přebrousit a znova nanést základ. Tak, jak se to mělo dělat už od začátku. Totéž pokud tam je rez. Kde barva drží, tak tam se musí přebrousit  - sundat zoxidovaný povrch barvy, aby nový nátěr držel.  Pokud se použije jiná barva, třeba ta epoxidová, je třeba hlavně vyzkoušet natřením kousku, jestli nová barva nemá agresívní ředidla.  Stará barva se potom zkrabatí a zvedne  a může se to potom oškrábat až na holý kov a začít natírat úplně od začátku. očištění kovu, základ, vrchní email.

Do spáry bych rozhodně nedoporučoval dávat medvědí ovno. Není přetíratelné, takže vždycky zpod barvy vyleze a vždycky to tam bude vidět. A při natírání štětcem by stopy medvědího ovna štětcem dostané do barvy mohly i zkazit barvu.
Spáru, pokud tam plech a výztuha jde přes sebe a dá se to k sobě přitáhnout, bych snýtoval. Raději ne trhacími nýty, protože ty moc nedrží, do toho třeba někdo kopne a trhací nýt je urvaný. Ale klasickými plnými nýty, nýtovanými za studena kladivem. Hliníkovými nebo ocelovými. Po očištění spáry od rzi a stabilizaci rzi odrezovačem spáru i nýty.
Kdyby bylo třeba tmel, tak nejlépe jednosložkový polyuretanový, karosářský nebo střešní. Má docela velkou přilnavost i na kovu i na barvách a je po zaschnutá přetíratelný barvami. A po zaschnutí dost pružný. Kartuše je tam od  cca 150 Kč. Chudinská verze je potom akrylátový vodouředitelný  tmel, na sádrokarton a podobně , kartuše od cca 50 Kč. nebo mixy polyuretanu a akrylátu.

Příklady nátěrů pro inspiraci
https://www.colorlak.cz/wp-content/uplo … trukce.pdf

Editoval Radim (11-06-2024 19:27:36)

Offline

 

#4 11-06-2024 18:49:53

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4118

Re: Renovace kovových garážových vrat

Nwm , zda se ještě prodává Hammeritte . Opravdu jsem tím natřel rezaté trubky na sušáku a po 20ti letech stále jako nové . Já bych mezeru taky zamlátil a znovu cočkem přibodoval průvarem . A potom viz výše .

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče