SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím všetkých
rád by som poznal váš názor na problém s ktorým som sa stretol pri svojej práci zvárali sme materiál 1.4828 hr. 5mm metóda 136, automatom, prídavný materiál Ceweld AA310. Pri hrúbke 5mm nám opakovane zatavovalo trosku do zvaru pri hrúbke 3mm sa to vôbec nestávalo. Kde vidíte problém a ako by ste to riešili ?
Ďakujem
Nevybroušený kořen? Hádal bych, že ten bordel tam zůstal po prvním svaru.
Druhá věc je, že ne každý výrobce, vč. známých, umí kvalitní drát 310.
Jardo, to je celkem jistý.
"třetí věc" co použít plnej drát na tu žáropevku. řešil bych to s iqtyqe s flexou a potom kartáč.Tohle vypadá: neřeš to to se vyplaví.
Editoval alkoholik (02-04-2024 18:37:08)
Koreň bol vybrúsený tam by som problém nehľadal.
To Jarda K výrobcom drôtu bol holandský CEWELD mate s touto spoločnosťou nejaké sakúsenosti ?
Pardon, rutilová trubička, to mi uteklo, ta poznámka o kvalitním drátu 310 se vztahuje k masivnímu drátu. A naopak tím pádem chybí možnost zapečení strusky vlivem vedení hořáku.
Zásadní pravidlo pro svařování struskotvorným trubičkovým drátem je, že se hořák táhne, prostě jako když se svařuje obalenou elektrodou.
Takže pokud byl kořen opravdu vybroušen, tak to hledat ve sklonu hořáku.
modest napsal(a):
Koreň bol vybrúsený tam by som problém nehľadal.
To Jarda K výrobcom drôtu bol holandský CEWELD mate s touto spoločnosťou nejaké sakúsenosti ?
To Jarda K , mohl by jsi několik celých vět pro zapečení strusky (i v tomto případě) z plného drátu ? Děkuji
Bobobo, viděl jsem stovky RTG snímků s všelijakými vnitřními vadami. A zatavený sajrajt se dá pojmenovat různě. Od vměstků přes zatavené povrchové nečistoty až po zatavenou strusku z trubičkových drátů při nízkém svařovacím napětí, případně při příliš dlouhém výletu drátu z průvlaku.
No psal jsem, že jsem přehlédl, že je to rutilová trubička a tím pádem jsem neuvažoval o možnosti zapečení strusky z toho protisvaru.
Když se struskotvorná trubička netáhne, ale tlačí, tak je riziko zapečení strusky velmi vysoké, spíš jisté, stejně jako při svařování elektrodou.
V prvním příspěvku, kdy jsem chybně měl na mysli plný drát, nepsal jsem o strusce, ale o bordelu. Ale to může být vlastně také struska, takové ty ostrůvky skloviny (oxidů), co se běžně tvoří. A čím méně kvalitní drát a čím hůře očištěné svarové plochy, tím víc.
Do toho krápníky a oxidy ze spáleného kořene, který mohl být špatně chráněn plynem.
Atd., atd.
bobobo napsal(a):
To Jarda K , mohl by jsi několik celých vět pro zapečení strusky (i v tomto případě) z plného drátu ? Děkuji
Editoval JardaK (04-04-2024 17:44:32)
Skúšali sme samozrejme aj tlačiť aj ťahať ale dopadlo to rovnako....
Zkus ještě napsat jaké složení ochranného plynu M21 používáte a jaký výlet drátu pro tu trubičku 1,2 mm jste zvolili. Trubička musí být požívána vždy ve sprchovém režimu, proto je na materiálovém listu stanovené napětí nad 23 V (100 a více A).
Trubičkový drôt....
Použitie trubičkového drôtu je za mna riešenie pre nezručných hobby kutilov so zváračkou typu Lídl na domáce pokusy o zváranie....
Nikoho týmto komentárom nechcem uraziť, niekto to možno používa, ale ja by som sa trubičkovému drôtu vyhol najväčším možným oblúkom
ivko napsal(a):
Trubičkový drôt....
Použitie trubičkového drôtu je za mna riešenie pre nezručných hobby kutilov so zváračkou typu Lídl na domáce pokusy o zváranie....
Nikoho týmto komentárom nechcem uraziť, niekto to možno používa, ale ja by som sa trubičkovému drôtu vyhol najväčším možným oblúkom
Proč? Dnes už existuje spousta výrobců a druhů trubičkových drátů v super kvalitě a běžně se jím svařuje i navařuje profesionálně. Ve firmě jsme s tím navařovali slitinu Stellite6 a nerez 309 na ocelová šoupata už před 13 roky.
Ivko má zřejmě na mysli trubičkový drát s vlastní ochranou pro hobby použití. Donedávna jsem si myslel totéž co on, a částečně si myslím, že to platí i dnes. Potom jsem však zkusil různé druhy drátů na trochu lepší svářečce a zjistil jsem, že svoje využití tato metoda má. Některé typy drátu od f. ESSAB a JASIC měly výrazně menší roztřik než ty levné typu PARKSIDE. Vizuálně je svar dokonce lepší než od klasického ceočka. Také to chce vychytat správnou vzdálenost od špičky, ve které chci svařovat a chovat se tak, jako bych svařoval tenkou elektrodou. Tak jsem si ke svým dvěma cočkům pořídil ještě stroj na trubičkový drát za účelem drobných svařecích prací v terénu, typu přivaření upadlého pantu, oprava zábradlí apd. V blízké budoucnosti ně čeká výroba zábradlí na terase u zetě a tam si tu trubičku vyzkouším na větší akci. Nechce se mě totiž tahat bomba.
Až budeš kupovat trubičku tak si dobře prohlédni její materiálový list. Mnoho trubiček ve skutečnosti vyžaduje ochranný plyn. Je zajímavé, že řada navařovacích trubiček ochranný plyn nevyžaduje.
ivko napsal(a):
Trubičkový drôt....
Tohle přece nemůže nikoho urazit, osobně bych byl ještě tvrdší a psal o idiotech co se nechali v lidlu napálit. Co to je za kočkopsa buď vařím cóčkem normálně plným drátem, nebo obalenou eldou, ale skombinovat to něco ve stylu cóčkem stačí zmačknout čudl a vaří to, ale plyn je drahá komplikace....... 100% souhlas trubičku nebrat. Radši si připlati pár tisíc za lepší svářečku, nebo bazar.