SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Tak pro ukázku jsem dávám své rotační polohovadlo, které předčilo mé očekávání. Díky Vám za rady ohledně uhlíku a nakonec se vše podařilo. Sranda je, že nakonec jej pohání motorek s převodovkou o váze asi 200g (původní měl 1,5kg je vidět na fotce) s neskutečnou sílou a zastavit ho se nepodařilo Ve vertikální poloze udrží bez fixace základny 10kg a s fixací jsem měl v 160-ce univerzálce 35kg ocelový špalek.
Editoval Discovera (08-04-2019 20:16:39)
Pěkná práce.
ciste prevedenie. klobuk dole.
Tiez som si nieco podobne spravil. Na regualciu otacok som pouzil PMW a pri zvarani tigom to nerobilo dobrotu. Prednastavena rychlost sa menila po zapaleni obluku. Akonahle obluk zhasol, rychlost otacania bola konstantna. Musim to este nejak vychytat + dorobit podradeny pedal k prvej regulacii nech si to viem este citlivejsie doladit. Kazdopadne je to fajn pomocnik - aj ked moj ma tak o 20kg menej
michal84: https://www.ebay.com/itm/DC-10V-50V-PWM … 0148.m2813 tentojede bez problémů...HFko mu nedělá problémy. Svůj sem nevážil, ale přes 20kg má určitě. Váha ovšem nahradí veškeré nedostatky typicky levných čínských polohovadel. Vyšel mě celkem na 5500Kč. Kdybych měl známého co by mi tu hřídel udělal bylo by to levnější. Jen za hřídel se stáhnutým ozubeným kolem jsem platil firmě 4500
Editoval Discovera (08-04-2019 21:32:41)
Moc pěkné. A to ti to ozubené kolo celé vyráběli? To je pálka.
varok: Ne ozubené kolo je kupované u Haberkorn.cz ...hřídel, stahované kolo (tloušťka kola je 2cm...já chtěl stáhnout na každé straně půl čísla...už tak to kolo bylo těžké...ušetřený cenťák jsem využil na oboustranné silonové patky-podložky, které odizolovaly celé kolo od hřídele).
Jinak se podívej kolik stojí nejlevnější polohovadlo u nás a co je to za prcka....to co jsem za svůj dal je pro mě zadarmo a hlavně se nemusím otáčet kolem trubky. Nestydím se říct, že neumím svařovat pohledově kolem trubek....nemám to rád a když si to můžu ulehčit udělám to.
Editoval Discovera (08-04-2019 22:12:40)
Hm, tak to je cena. Tak ať dlouho slouží.
Kdyby snad někdo chtěl polohovadlo a nechtělo se mu to dělat, tak mám ještě 5 kousků volných z 10-ti. Je to verze 2.0 ...váha 14kg s dvěmi možnými verzemi motorizovaných převodovek ( 1 typ 35kg/cm a 2 typ 75kg/cm - ten na obrázku). Uhlík je opět umístěn do mosazné klece a "přivařen" CuSi3 k jaklu...přítlak pružinou přímo do hřídele. Možnost ovládání bez nebo s pedálem.
Moc pěkný. Akorát tam chybí nastavitelnej stoleček pro podložení ruky při TIGu . Ale já ho taky nemám, už pár let. A pokaždé, když hledám vhodně velkou cihlu místo něj, si říkám, že už bych ho měl konečně dodělat.
Discovera -
Fantastický! Velice podobný jsme používali na menší výrobky ve firmě kde jsem pracoval. Byly továrně vyrobený v USA. Nevím, jak máš vyřešený problém, který jsme s těmito polohovadly měli při použití TIG. Problém byl v průniku HF při startu svařování do ovládání electroniky, kdy to ovlivnilo nastavenou rychlost. (rychlý skok vpřed). Místní údržbáři tam potom vmontovali před řídící obvody odrušovací člen a bylo to v pohodě.
https://www.woodwardfab.com/product-cat … sitioners/
Editoval Frank (26-02-2024 13:13:42)
pafik1605 : Rozumím a kdysi u prvního polohovadla jsem nad tím taky přemýšlel. Nakonec jsem to ale neudělal. Na svařovacím stole mám vždy přípravek ze dvou trubek ve stylu jeřábu a to zasunu do otvoru stolu pro svěrky a vrchní trubku si nastavím dle potřeby.
Frank : Základem je výkonný 60A PWM regulátor, ten je sám o sobě dost blbuvzdorný HF-ku, než-li regulátory do 20-30A a pak samotný regulátor umístit na plastové, teflonové distanční sloupky. Zdroj může být jak trafo, tak i spínaný. Takto funguji už skoro 6 let a HF mě vůbec nevzrušuje. Za celou dobu se mi stalo asi 3x, že se mi vyplo PWM-ko. Bylo to ale způsobené odkrytovanou mašinou a 30cm od polohovadla. To polohovadlo co jsi dal odkazem stejné jsem měl půjčené i já a byla to katastrofa. Měl jsem pod rukami jak čínské tak "německé" od ceny 9000 do 80tis (to bylo půjčené) a ani jedno polohovadlo nebylo schopno pracovat s tigem v AC režimu...DC to jakš takš dávalo.
Jinak já na něm dělám i hřídele o váze až 30kg , tak jak ty kryty elektromotorů co je na fotce a celkově zatížení vůbec neřeším. Nejtěžší byla hřídel o váze 52kg délky 1m...prostě zajistím polohovadlo na stole a jedu. To polohovadlo mě doslova živí ! ...a teď nemyslím, že bych je vyráběl jak na běžícím pásu a prodával je....dělám co dva roky 10ks a ty následně nabídnu....jsou většinou dost rychle pryč a zatím si nikdo nestěžoval...naopak. Všichni si ho chválí právě na tiga, jak blbuvzdorností HFka, tak mobilitou a možností pouštět ochranný plyn přes hřídel. A za tu cenu dostane dotyčný dost (krom univerzálky...to je u 125ky dalších 1600)
Editoval Discovera (26-02-2024 22:42:24)
Discovera:
Díky! No, právě! Ty polohovadla bez odrušení nebylo možné používat na AC a jakž takž fungovaly na DC TIGu. Tehdy to byl velký problém a nikdo nevěděl co s tím. Někdy to dokonce odnesla celá řídící jednotka. Potom i za mého přispění se to povedlo odrušit. Proto mně to zaujalo.
My jsme na tom navařovali stellitová sedla ventilů apod. Měli jsme několik velikostí až po obrovské, na několik tun...
Bez filtru by mohlo stačit nebo aspoň problém zmírnit napájení regulace motorku z jiné fáze a vedení než napájení svářečky. A přirozeně co největší oddělení kabelů od sebe. Kdyby někdo potřeboval rychle dělat a neměl čas na přidání filtrů.
To vypada dobre, jaka je cena?
Discovera, paráda. To foukání zkrz hřídel. Na podepření ruky vyhovuje taková "nastavitelná hrazda". Nemusí být součástí polohovadla. Já jsem pořídíl tu levnou čínskou věc asi za 5k8 Kč (no nekup to). Vyměnil jsem motor s převodovkou na menší otáčky. V podstatě vyhovuje. Tedy pro moje účely.
Já to mám poháněný krokovým motorem a řízený PICAXE. Zatím jsem si nevšiml, že by to nějak zlobilo. Ale hliník jsem ještě nezkoušel, budu to muset napravit. U oceli je to OK, ale tam není střídavina.
pafik1605 :
Tak problém je to, že na AC musí být trvale zapnuté HF. To dělalo hrozný divy. Na oceli, nerez ap. tam je HF jen při startu oblouku, potom se odpojí automaticky. To vždycky způsobilo skok v rychlosti na tom neodrušeným polohovadle, což někdy ani nevadilo. Zajímavé je, že toto nezpůsobovala každá TIG mašina. Speciálně TIG MILLER 350A však měly nastavený HF tak vysoko, že chytal oblouk i na 3cm. (To dokázalo zničit elektroniku polohovadla). Po seřízení HF v mašině se to dost omezilo, ale stále problém byl. Namontováním takového členu na přívodu proudu - cívka/capacitor jak do svářečky, tak do polohovadla problém zmizel...
To je velmi přátelská cena, když vemu v potaz užitnost a cenu vložených expertních znalostí.
Stránky: 1