SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím všechny příznivce Tig svařování. Jsem obyčejný hobbysta a garážista, vařím pro vlastní potřebu, max nějakej šolich pro kamarády. Chci rozšířit dílnu o Tig svářečku AC/DC, cenová relace ideálně okolo 15tis kč za samotný zdroj. Použití slabší materiály do max 5mm, černá, nerez a něco málo hliníku při opravách moto/auto. Dost tady pročítám rady, tipy a nějaký hodnocení od lidí, co tomu evidentně hoví a vybral jsem tyhle stroje. Může tu někdo napsat, zda je některý z nich výrazně lepší/horší, případně proč, nebo i doporučit třeba jinný stroj? Zajímá mě i servis tady v ČR, hlavně potom ten pozáruční.
Ideal Praktik TIG 200 AC/DC https://www.naraditechnik.cz/Ideal-Prak … 7-d705.htm
Spartus EasyTig 208P AC/DC https://svararena.cz/cs_CZ/p/Svarovaci- … wkQAvD_BwE
KOWAX GeniTig 200AC/DC https://www.obchod-kowax.cz/kowax-genit … c-pulz-pfc
Editoval Tomáš2 (08-12-2022 19:34:56)
Na hobby stroje servis?
Skúsil by som sa spýtať u kowaxu , či niečo také poskytujú .
Ale štandardne 2 roky záruka a keď sa stroj po skončení záruky pokazí , tak jednoducho kúpiť nový ...
Tak jsem vic cetl diskuze ohledne Kowaxu a nic moc, udajne ne uplne kvalitni komponenty.
Tu veľmi nieje čo viac komentovať.
V tejto cenovej hladine budeš vždy len pri Čínskych hobby strojoch s dvojročnou zárukou a neistým servisom v budúcnosti.
U nás sa do práce v minulosti kupovala nová TIG zváračka na hliník a cena bola kolo 12 tisíc EURO (len tak pre porovnanie).
m.evil napsal(a):
Tu veľmi nieje čo viac komentovať.
V tejto cenovej hladine budeš vždy len pri Čínskych hobby strojoch s dvojročnou zárukou a neistým servisom v budúcnosti.
U nás sa do práce v minulosti kupovala nová TIG zváračka na hliník a cena bola kolo 12 tisíc EURO (len tak pre porovnanie).
Zase tu pletieš piate cez deviate. Hneď v prvej vete napísal, že je hobista a Ty tu trepneš zváračku za 12 tis. Euro.
Editoval Juraj.A (09-12-2022 15:56:34)
A ty si aký múdry ?
Napr si poriadne prečítaj môj príspevok (ak nechápeš tak , kľudne aj viac krát) a potom komentuj ...
Napísal som " len pre porovnanie ", nič viac .
Editoval m.evil (09-12-2022 16:14:15)
Ano vím, že je to pouze hobby svářečka za pro někoho "pár drobných". Nicméně i této "řadě" je určitě mnoho kvalitativních rozdílů. Jsou svářečky uvnitř udělané kvalitně z lepších komponent, které je možné vyměnit a pak jsou svářečky, které jsou uvnitř sprasené a těžko se bude něco měnit. Takto to chápu při pročítání toho fóra od lidí, kteří evidentně něco vědí ohledně elektroniky a jejích oprav. A je mi naprosto jasný, že servis na čínskou svářečku bude na míle vzdálen od servisu například froniusu. Nicméně na to moje domácí smrkání nepotřebuju stroj za 200tis kč a bohatě mi postačí trochu líp postavená čína, která v dnešní době umí taky slušný věci.
Editoval Tomáš2 (09-12-2022 16:25:44)
m.evil napsal(a):
A ty si aký múdry ?
Napr si poriadne prečítaj môj príspevok (ak nechápeš tak , kľudne aj viac krát) a potom komentuj ...
Napísal som " len pre porovnanie ", nič viac .
Ja som čítal Tvoj príspevok, ale aj si stojím za tým, že porovnávaš dve neporovnateľné veci.
Tomáš2:
Jasne chápem .
Ja som len informačne napísal , aký je cenový rozdiel medzi hobby a profi strojom .
V žiadnom prípade som to nemyslel tak , že odporúčam len profesionálny stroj a nič iné .
Ani ja doma nemám profesionálne stroje.
Možno by som skúsil pozrieť nejaké recenzie na značku MOST alebo JASIC .
Značku MOST testoval Killeroz na youtube a JASIC-om zváral Klimbík.
Akurát ceny sú trochu vyššie oproti stropu 15 000 Kč.
V dnešnej dobe všetko zdraželo .
Juraj.A: Tvoj názor ti neberiem ...
Editoval m.evil (09-12-2022 17:37:23)
m.evil:
porovnávaš Tatrovku s osobákom, aj na osobaku dovezieš 5 kubikov materialu na vozíku, ked to potrebuješ z času načas tak to ide.
Aj s tým tigom je to rovnake, nepotrebuješ vodníka so zvaracim prúdom 400A s taktom ako blázon. Urobíš s tým to isté, len to nebude tak šup šup.. pekne to popisuje Justin vo svojich videach na youtube
Tomas2: na kvalitu a spolahlivost Praktika ti da info Discovera ked ho oslovíš..
Editoval AndyS (12-12-2022 13:25:33)
No mě jenom mrzí, že je zde halda velmi dobrých svářečů profíků a praktiků, a jakýkoliv dotaz od hobby nebo amatéra, téměř v jakémkoliv vlákně na jakékoliv téma (hlavně dotazy a žádost o rady na nové stroje před jeho zakoupením), končí naprosto identicky v přibližně následujícícm průběhu:
1) hobbysta se zeptá, jestli na to a to by bylo dobré pořídit tu či onu svářečku
2) objeví se dobrá duše, obvykle 2 až 3 příspěvek, která má snahu poradit (obvykle druhý příspěvek pošle tazatele mezi řádky do příslušných míst)
3) v dalších příspěvcích se ještě chudák "hobbík" snaží vysvětlit a omlouvá se, co že to vlastně chtěl, ale vnitřně už má pocit, že sem nepatří a připadá si jak "jolo" (jelito)
4) POZOR!! někde mezi 5-8 příspěvkem přichází MACHR. Prostě já jsem číslo jedna, sežral jsem všechnu moudrost a teď Vám to tady předvedu. Bohužel je příspěvek úplně mimo mísu
5) Na scénu nastupují "záchranáři". Pokud se tedy vůbec nějaký najde nebo se odváží do toho vstoupit. Pokud se nenajde, nastupují další MACHŘI
6) Následuje série příspěvků, které již naprosto nesouvisí s tématem dotazu, ale jsou typu "kdo z nás má většího pindika". Neboli mezi řádky "sám mám doma leda lejno, nebo svářím trafem, ale tady mám mašinu za tisíce EUR.
Případně na ni nemám, tak ale ukážu, okolo čeho chodím v naší továrně. Úplně nejhorší jsou ti tzv. "weboví" nebo "jůtůb" svářeči. Ti sjou nejchytřejší
7) mezi 8 až 12 příspěvkem si potaháme pytliky, ti moudřejší ustoupí, ti stále chytří "bojují" až do roztrhání těla a vlákno tím končí.
Diskuze skončila, chudák hobík už sem radši ani neleze, protože už jen z toho, co by tady mohl najít, tak z toho má osypky a noční můry. Co si má koupit se vlastně nedozvěděl a je z toho magor. No a myslíme si, že to jako bylo v pořádku? Nebo že si jako nic nekoupí? Ale koupí si přátelé.... Půjde do prvního kšeftu, případně dá "wéwéwé" přes strejdu Gůgla a koupí první to, co se mu zalíbí (třeba barvou), nebo co mu zmatený prodač, který kromě svářečky, co vzal na krám omylem prodává ještě hnojiva, zahradní konce a prášek na praní.
No a hobík? Ano, může koupit krám, co opravdu nevaří. Tak se na to vyflákne a těch pár svarů mu udělá soused. Nebo koupí podle místních znalců krám, ale je to od přírody šikulda a pokládá takové housenky, že by se MACHR s Froniusem v práci musel stydět. Nebo koupí nějakou "čínu", co prostě v pohodě svaří to, co potřeboval a navíc to svaří hodně dobře. Proč ne.
Takže tyto průběhy jsou posláním těchto diskuzí zde? Neměli bychom se jako odborníci v oboru trochu zamyslet, kopnout pod svářecí stůl svoji nabubřelost, jízlivost a naši ješitnost a začít se chovat normálně a pomoci a poradit někomu, kdo je bezradný a vstupuje sem, jakožto do chrámu "cechu" odborníků s vidinou pomoci? Mě z toho nevyjímaje.
Je to takové trochu nedělní zamyšlení a pokud se to někoho dotklo, je to ten pravý a to je dobře. Příspěvek jsem vlastně sepsal proto, že jsem sem vlezl s úplně stejným požadavkem, jako tazatel. Prošel jsem si celkem asi 7 vlákem na téma "jaký pořídit TIG", pak jsem se šel trochu vyzvracet, protože to bylo všechno jak přes kopírák a nedozvěděl jsem se taky vůbec nic. Takže jdu za strejdou Gůglem, abych si našel, co můžeme pořídit. Cestou se stavím ještě v dílně, trochu si povařit. A pozvu si souseda na pokec, udělám mu kafe. Je to svářeč s 50 letou praxí, leč těm novým "digitálům" už bohužel vůbec nerozumí. Fakt je, že když mu z pod stolu vytáhnu starou ELEKTROKOV JS-90tku, zavaří s ní jakoukoliv černotu tak, jak dnes málokdo.
Svaru zdar a krásnou neděli.
Krrásně si se rozepsal , ale nyní nám poraď , jaké si mám koupit auto , který je nejlepší , mám málo peněz a chci si zajezdit . DEJ SE DO MNE !!!!
Ptát se tady je dost hloupost. Pokud tady má někdo zkušenosti s nějakou svářečkou, je to obvykle jen jeden kus , maximálně dva jednoho typu či výrobce a to absolutně na nějaké odpovídající hodnocení svářečky a doporučení ke koupi nestačí.
Nějaký smysl má maximálně doporučení opraváře, který jich za rok opraví minimálně desítky kusů, ale zase ti opravují jen značky, se kterými má jejich servis smlouvy a jiné obvykle ne.
Jediné odpovídající hodnocení vidím ve značkách a typech svářeček, které se prodávají ve světě hodně víc nad tisicovými sériemi a kde jsou tak dostupné uživatelské recenze v počtu aspoň desítek. Takže je třeba se na internetu z České republiky nejspíš vypravit do světa a chytat tyto věci nejspíš v angličtině, protože na svářečky je český trh malý. Zase ale pokud příslušný prodejce uživatelské recenze nefalšuje, to se zdálky pozná hůř než u prodejce v ČR.
Vybírat jen v ČR je dost riziko a má smysl tady spíš prověřovat značku a její prodejce, jak jsou ochotní a schopní provádět záruční a pozáruční opravy než jak je dobrá nějaká konkrétní svářečka.
Nebo prostě použít metodu "ruleta", vybrat jeden podle údajů solidní typ a koupit tam, kde ho nabízejí nejvýhodněji. Ono prodejce nejvíc prosperuje, když prodávané produkty fungují a většian prodejců toto respektuje. Vysloveně šmejdi jsou většinou prodejci až tehdy, až když jim finančně teče do bot a musí ždímat všude možně a na všem, aby nezbankrotovali.
Editoval Radim (13-02-2023 20:18:25)
Tomáš: musíš se pídit všude možně. Třeba Tony Stark v Ironmanovi používá Lincolna. To je dostatečný důvod ho koupit. Někdo by mohl namítnout, že ho použil na podepření nějaký konstrukce při vyvíjení toho svýho fůzního generátoru. Ale proti je zase to, že ho už měl předtím, nekupoval by ho specielně kvůli tomu .
Ono je možná trochu dobré se zatím trochu rozmýšlet. Viz:
https://www.newstream.cz/nazory/lukas-k … edni-jizda
Kovanda sice vidí ekonomiku často pesimisticky, ale určitou pravdu mít může. Za pár měsíců tak můžou být nějaké svářečky k dostání znatelně levněji. Jednak eshopy, které se budou snažit zachránit, budou dávat větší slevy a jednak eshopy, které jsou na tom dobře, ale potřebují i tak nějaké tržby nebo budou chtít přispět k skončení konkurence, budou taky dávat nějaké slevy. Případně pokud eshop zkrachuje a jeho skladové zásoby se budou všelijak vyprodávat, tak tam mohou být vůbec největší slevy. Případně dokonce pokud krachnou nějaké firmy zabývající se svařováním.
Další důvod odložit nákup o pár měsíců a potom kupovat může být ten, že až ty slabší eshopy za pár měsíců krachnou, trh se pročistí a přeživší eshopy budou chtít vydělat a proto své ceny naopak mohou zvýšit. A potom nebude moc výhodné nakupovat.
Je to ale jen předpoklad, který nastat nemusí, zvláště když nastávající krize nebude tak velká, jak některé pesimističtější předpoklady uvádějí.
Editoval Radim (13-02-2023 20:19:09)
Jenze svarecka od "zkrachovaleho eshopu" bude sice levnejsi, zato uplne bez zaruky...
E-Ryc napsal(a):
Jenze svarecka od "zkrachovaleho eshopu" bude sice levnejsi, zato uplne bez zaruky...
Tak to je přirozeně určité riziko takového nákupu. Jako každého nákupu.
Ale pokud má ta značka tady servis, tak by záruka měla jít udělat i přes jejich servis.
Zase s tebou Radime výjimečně souhlasím . Ale jelikož sem byl líný takový zbytečný špalek sepsat , tak jsem chtěl ten špalek od kritika a na něm ukázat tyto věci . ANO vyhrábnul jsi to správně , mohlo by se to napasovat za každý první příspěvek o doporučení jakékoliv mašiny . Do jiného fora bych potřeboval info . Na jaké nejnižší napetí jde dle jednotlivých zkušeností svářecí invertor MIG stáhnout , při zachování vysokého proudu . Je to na dotaz používání svářeček na startování . Dá se mašina stáhnou alespoň na 13 V ? Díky
Tak nakonec koupena Spartus 208P AC/DC, starší, použitá.
Bobobo - MIG/MAG invertorovou svářečku asi tak dolů napěťově nedostaneš. Podle různých charakteristik by ses při 13 V dostal někam ke 40 A ne moc tvrdého zdroje. Startovací zdroje se dělají hodně tvrdé, pro osobní auto cca 400 A.
Z běžné migové mašiny se startovací vozík udělat nedá. Možná by šla udělat nabíječka.
Řekl bych, že už to má vyřešené.
Je tohle https://www.svarbazar.cz/phprs/view.php … 2007120301 použitelné i pro dnešní auta napěchovaný eletronikou?
Wurme sedmý, Scestná myšlenka "hobíka". Paralela: Skouknu na joutrubce video o jízdě autem, na autofóru si nechám poradit jaký auto si pořídit to následně koupím a vyrazím do ulic.
Editoval alkoholik (24-02-2024 09:11:26)