SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den.
Stojím před problémem svaření poškozené kleštiny z lisovacího automatu, rozměr kleštiny je cca délka 250mm a průměr cca 150mm.
Kleština je z oceli 1.2826
Jde mi o to čím to svařit(jakou metodou) a jakým přídavným materiálem a následné tepelné zpracování. Na výkrese mám - pérově popustit na 42-45HRC
kalit a popustit na 58+-HRC
Můžete mi doporučit firmu v Čechách která by tepelné zpracování provedla. Děkuji.
Zkuste se obrátit na p. Kerlehu z firmy Welco ( má na starosti váš region ). Zabývají se nástrojovou ocelí a myslím, že s tím mají největší zkušenosti. Tel: 604 568 864
Editoval Petr (10-12-2007 17:27:35)
Dirtytommy napsal(a):
Dobrý den.
Stojím před problémem svaření poškozené kleštiny z lisovacího automatu, rozměr kleštiny je cca délka 250mm a průměr cca 150mm.
Kleština je z oceli 1.2826
Jde mi o to čím to svařit(jakou metodou) a jakým přídavným materiálem a následné tepelné zpracování. Na výkrese mám - pérově popustit na 42-45HRC
kalit a popustit na 58+-HRC
Já Vám sem mohu hodit tabulku co čím svařovat. Když najdete ''TIG RODS FOR TOOL & DIE REPAIRS'' což znamená dráty pro TIG svařování a opravy nástrojů, najdete tam položku ''3040 T'' vhodného složení pro požadovanou tvrdost 57 - 60 HRC.
http://www.chem-weld.com/englisch/eProd … igRods.htm
nebo zde:
http://www.chem-weld.com/deutsch/Produk … formen.htm
Kalené lisovací nástroje se dají v současné době docela dobře opravovat při menších defektech navařováním. Neprovádí se před tím žádné popouštění, svařuje se nejlépe metodou TIG s předehřevem pod 100 st.C. Návar se obrousí a vyleští do koncové podoby a to je vše. Žádná další tepelná úprava! Návarové materiály používáme od různých firem podle požadované tvrdosti.
jirkati napsal(a):
Kalené lisovací nástroje se dají v současné době docela dobře opravovat při menších defektech navařováním. Neprovádí se před tím žádné popouštění, svařuje se nejlépe metodou TIG s předehřevem pod 100 st.C. Návar se obrousí a vyleští do koncové podoby a to je vše. Žádná další tepelná úprava! Návarové materiály používáme od různých firem podle požadované tvrdosti.
To je další možnost. Klidně bych v daném případě použil některou slitinu používanou k navařování. Např. Cr - Co. Označení je AWS A5.13-80 : RCoCr-A, nebo RCoCr-B. (Stellite 6). Sám osobně jsem tímto způsobem opravoval rychloupínací obráběcí nástroje. (Opotřebené hrany šestihranných unášečů). Metoda TIG(Argon), bez předehřevu a dalšího teplelného zpracování. Během svařování dodržet interpass cca 300°C. Nechat ochladit na vzduchu, potom pouze obrousit do originálního rozměru. Výsledek vynikající a životnost vyšší než originál.
Já Všem mnohokrát děkuji za poskytnutí drahocenných informací.
Ale nejde o navařování ale o svaření prasklého(zlomeného) listu kleštiny. Slouží k lisování koncovek na vysokotlaké hadice , kde kletina je kónická, zajede do válce čímž dojde k jejímu stlačení a vykoná cyklus.
Takto pracuje každých 6 sekund celý rok na nepřetržitém provozu. Takže mi v inkriminovaném místě ani tak nejde o tvrdost jako o to aby svar vydržel toto dynamické namáhání. Myslím si - nebylo by na tento svar vhodné použít spíše austenitický přídavný materiál než materiál stejného nebo podobného složení.
Děkuji za Vaše názory.
Dirtytommy napsal(a):
Já Všem mnohokrát děkuji za poskytnutí drahocenných informací.
Ale nejde o navařování ale o svaření prasklého(zlomeného) listu kleštiny. Slouží k lisování koncovek na vysokotlaké hadice , kde kletina je kónická, zajede do válce čímž dojde k jejímu stlačení a vykoná cyklus.
Takto pracuje každých 6 sekund celý rok na nepřetržitém provozu. Takže mi v inkriminovaném místě ani tak nejde o tvrdost jako o to aby svar vydržel toto dynamické namáhání. Myslím si - nebylo by na tento svar vhodné použít spíše austenitický přídavný materiál než materiál stejného nebo podobného složení.
Děkuji za Vaše názory.
Tolik zkušeností se svářecími opravami konkrétně na této oceli nemám, takže těžko radit. Instinktivně bych použil materiál stejného, nebo velmi podobného složení a dodržel všechna tepelná zpracování. Kompletní chemické složení a doporučené tepelné úpravy pro materiál 60MnSiCr4 naleznete zde:
http://www.doerrenberg.de/fileadmin/tem … 826_en.pdf
http://www.gsmetal.cz/pdf/thyrodur_2826_cz.pdf