SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahoj, můžete někdo doporučit sadu vrtáků do železa, chci něco lepšího a Kobaltové vrtáky se prý hodně lámou. Nerozumím tomu, nechám si poradit. Díky
Kobaltový vrtáky se nelámou, to je sprostá pomluva . TK vrtáky se oštípou, ale ty si nekoupíš, jsou zbytečně drahý.
Kup si tady HSS Co5 nebo Co8, jednotlivě od 2 do 5 mm po desetině x 2 kusy, 5 - 8 po dvou desetinách x 2 kusy, 8 - 10 po třech desetinách x 1 kus a víc než 10 jen ty, které budeš konkrétně potřebovat. Budeš to mít na dlouho.
https://katalog.mav.cz/categories.php?rozbal=3459
Editoval pafik1605 (08-12-2023 17:01:08)
Ty kobaltový vrtáky křehčí jsou, pár tenčích jsem už zlomil (při vrtání v ruce), nemají rády boční tlak. Ve stojanové vrtačce je to ale OK.
Do ruční vrtačky bych na běžnou ocel skoro doporučil běžné HSS, ale od seriózního prodejce, ne žádnou noname čínu.
Editoval Zdenek11 (08-12-2023 18:30:27)
Nikdy jsem žádnej nezlomil, vždycky ztupil. Ale možná je to rukama .
Mě se podařilo zlomit o2,4, když jsem se sním pokoušel vrtat ruční vrtačkou do nerezu.
Editoval Famater (09-12-2023 09:13:51)
Mě se už taky dlouho nepodařilo zlomit vrták. Možná nějaké pidi midi 1-2mm, ale větší už dlouho ne. Třeba v práci kupují nějaký chujový materiál a vrtáky ty černé, největší bláto. Dobrá kombinace 🙂
HSSco jsou dost pružný,nicméně taky už jsem párD1,5 ulomil když mi omylem dodalo místo 1.4301 pružinovou1.4310.Křehký a náročný na přesnost broušení jsou KarbiďákyJde o to jak bohatá v jakém rozsahu ta sada má být.Pokud stačí po 0,5mm do 10mm tak stačí standartní bosh nebo wurth sada s cenovkou mezi 500-1000Kč,případně koupit u Vrbovskýho.Hodně slušný jsou Holex Garant Guhring Titex OSG ale ceny sad budou mnohonásobně vyšší.
pafik1605 napsal(a):
Nikdy jsem žádnej nezlomil, vždycky ztupil. Ale možná je to rukama .
Ja pravidelne lamu 2-3mm, ale jako vymluvu uvedu levnou stojanovku, ktera se cela krouti jak politik kdyz ma priznat prijem...
Vetsinu mam HSSCo5 a bezne HSS od Vrbovkseho, jedine tupeni bylo, kdyz jsem nekobaltem zkusil nerez.