SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
bourač napsal(a):
ty pomocné příčky vevařené v místech spojů do IPE jsou důležité!
Nejsem statik, ale bourám takové věci vím jak se to chová.
https://www.youtube.com/watch?v=4fPrdeE6bRI
Máte na mysli asi tieto:
Konštrukciu som si kreslil sám a len som odsledoval už existujúce stavby - ja sa celý život pohybujem na stavbách. Najprv som tým priečkam nedával veľký význam, ale videl som ich na každej jednej konštrukcii a tak som pochopil že budú asi dosť dôležité a teraz to mám aj potvrdené od demolátora .
Pred rokmi som žil v UK a prvý rok, pokiaľ som ešte neovládal reč, som robil pomocníka pri demolačnej firme. Tam boli obrovské 80t bágre a na nich 3m nožnice a konštrukcie sa strihali. Ale boli miesta, kde sa muselo makať ručne - páliť, búrať. No a musím povedať, že čo sa statiky týka, práve pri tejto práci som pochopil, ako som sa v niektorých veciach mýlil a že v skutočnosti sa to správa úplne ináč, ako by som očakával.
Editoval dudo02 (10-11-2023 01:04:10)
A k cemu tam ty pricky jsou? Aby to neslo do vrtule? (bych neco takoveho cekal spis uprostred nez na krajich) Dik
Typ:kvůli rozložení zatížení v I profilu?Když jsem na jaře opravoval "nabořenou" halu,tak to tam taky bylo i když spíš jen symbolicky bodlý.Jo a jít magem kor když nejsem vyvařenej do ppozičních svárů na montáži?Dejte pokoj.
základ je všechno vařit na zemi a pokud možno polohovat.
dudo02 napsal(a):
v skutočnosti sa to správa úplne ináč, ako by som očakával.
áno potvrzujem.
Při demolici, třeba nějaké haly jako je zde o ní řeč, to řešíme částečným podříznutím v předem definovaných místech.
Něco nahoře ve krovu, něco dole u patek, některé zavětrování...
Potom to spadne samo, nebo je potřeba jen zatáhnout dlouhým lanem - to zmákne i nějaké osobní auto.
Není třeba žádná technika, lešení, jeřáby atd. Při složitější konstrukci to vždy skončí trochu jinak, ale protože se s tím počítá ztráty na životech nejsou. Jen občas nějaká ta škoda na přilehlých objektech
Jak píšu výše o tom podélném zavětrování sloupů - na výkrese je to uplně špatně, ty sloupy IPE se snadno pod zavětrováním ohnou - jen při silnějším větru!
Směrem na rozteč, šířku budovy se neohnou = I profil to podrží, ale sílu větru podélně to neudrží.
To zavětrování musí být až na zem! A vyhoví klidně jen v jednom modulu na každé straně. Je jedno ve kterých to bude.
Lze použít to zavětrování ale pod něj přidat další! V té stěně musí být trojůhelník až k patě sloupu, ale můžou být i dva trojuhelníky nad sebou.
Proveditelnost svárů? To uvádí nejméně dva kolegové nademnou.
Zvážil bych ten spoj - sloup / krokev (vazník)
Ty kotvy skrz podlahu - kolik budou zasahovat do patek?
Osobně bych (to už v této fázi nelze) posvářel koše se svorníky, rozteč dle otvorů v dolní desce, a zabudoval je při lití patek.
Vítr je s.vině převrátil mi přístřešek 3x3x5metrů ocelový bytelný, ale neukotvený do země i s 40 kubíky dřeva na topení.
Na železe jsem nešetřil, přístřešku se nic nestalo - ale převrátil se. Teď je připojený k 10 betonovým pražcům, tak uvidíme.
bourač napsal(a):
Jak píšu výše o tom podélném zavětrování sloupů - na výkrese je to uplně špatně, ty sloupy IPE se snadno pod zavětrováním ohnou - jen při silnějším větru!
Směrem na rozteč, šířku budovy se neohnou = I profil to podrží, ale sílu větru podélně to neudrží.
To zavětrování musí být až na zem! A vyhoví klidně jen v jednom modulu na každé straně. Je jedno ve kterých to bude.
Lze použít to zavětrování ale pod něj přidat další! V té stěně musí být trojůhelník až k patě sloupu, ale můžou být i dva trojuhelníky nad sebou.
Proveditelnost svárů? To uvádí nejméně dva kolegové nademnou.
Zvážil bych ten spoj - sloup / krokev (vazník)
Ty kotvy skrz podlahu - kolik budou zasahovat do patek?
Osobně bych (to už v této fázi nelze) posvářel koše se svorníky, rozteč dle otvorů v dolní desce, a zabudoval je při lití patek.
Vítr je s.vině převrátil mi přístřešek 3x3x5metrů ocelový bytelný, ale neukotvený do země i s 40 kubíky dřeva na topení.
Na železe jsem nešetřil, přístřešku se nic nestalo - ale převrátil se. Teď je připojený k 10 betonovým pražcům, tak uvidíme.
Máme tak nějak podobný zkušenosti. Na zavětrování mám profily L100, dva kříže nad sebou - je tam mosťák na tři tuny. Úhlopříčně přes halu. Ve střeše jsou ty vingle slabší (L80). Někdy stačí i táhla třeba ze 16ky tyče - záleží samozřejmě na statickém posudku. Tohle odhadovat je harakiri.
Ty patky se dají řešit různými způsoby. Třeba u mě jsem to řešil vybetonováním podle niveláku na dně patek. Pak jsem vzal 15mm plechy - 400x700. Na ty jsem zespod přivařil 20 mm roxory (skvélý téma tady to svařování roxorů :-))) ). Různě provařil, aby se nevyškubly z betonu (6metrů sloupy). A zalilo se to komplet mixem. Natáhl jsem špagáty, na ty patky navařil podle něj vingle a sloup k tomu vždycky jen dorazil. Lanovýma zvedákama přišponoval, kam bylo potřeba.
Při stavbě jsme k vazníku přišroubovali sloupy (4x M20) - jsou zdvojený, s výpletem. Takový tvar T, pod jeřábovkou spojený IPE 180 (je tam šponování přes závitovky, aby se srovnala dráha/. Pak se to celé zvedlo hydraulickou rukou.
Teď na téhle hale vařím paždíky. Na střeše jsou mezi vazníky 160 mm účka - lze samo víc řešení - tohle je nejtužší (kvůli mosťáku)- vařím to do 180 mm IPE - musí se udělat v tom účku zámek, aby to lícovalo. Ve hřebeni bude světlík 8x2m. Mezi vazníky ve hřebeni 50 mm trubka - aby to nestínilo a aby se to vyztužilo. Trochu se mi to díky české byrokracii protáhlo (životní prostředí apod. - no comment). Před dvěma týdny mi umřela Froniuska, nějak nebyl ještě čas se na to podívat. Tak to teď lepím takovým starý krámem MMA... dlouhý kabely a už to valí.
https://obrazki.elektroda.pl/2759171300_1546967919.jpeg
Editoval stanik84 (11-11-2023 12:35:12)